100 tarinaa turvaajista
Suomen sisäisen turvallisuuden viranomaiset ovat koonneet 100 erilaista tarinaa työstään ja arjestaan. Tarinat olivat osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.
Kertomuksina, valokuvina ja videoina tuotetut tarinat ovat kurkistuksia poliisin, raja- ja merivartijoiden, pelastustoimen sekä hätäkeskuspäivystäjien ja maahanmuuton viranomaisten työhön. Samalla ne ovat ajankuvia itsenäisen Suomen ensimmäisestä vuosisadasta.
Tarinat julkaistiin somessa tunnisteella #100tarinaa syksyllä 2017 ja koottiin tälle sivulle.
-
Suomea sopii juhlia liputtamalla usein »
Suomesta sopii iloita, ja mikäpä olisi verrattomampi tapa kuin nostaa Suomen lippu salkoon. Siniristilippu ei kuitenkaan ole ensimmäinen Suomen saloissa liehunut.
-
Marskin Popi »
Marsalkka Mannerheim sai Rajavartiolaitokselta lahjaksi koulutetun saksanpaimenkoiran, Popin.
-
Sota- ja terrorismirikosten esitutkinta »
KRP:n tutkijat ovat viime aikoina saaneet työpöydilleen terrorismi- ja sotarikosjuttuja. Näytön hankkiminen konfliktialueella ei ole ongelmatonta.
-
Avuntarvitsijat hankaloittavat välillä hätäkeskuspäivystäjien työtä »
Nykyään on tavallista, että hätäkeskukseen soittava aikuinen yrittää tilata esimerkiksi ambulanssin tai poliisin – ihan kuin soittaisi taksia.
-
Tapaus M/S Thor Liberty »
Pelastuspäällikkö Tolonen kohtasi joulukuussa 2011 uransa erikoisimman ja pisimmän tehtävän räjähdelaiva M/S Thor Libertyn saapuessa Kotkan satamaan.
-
Mummoja ja isoäitejä »
Ennen suurta kiinnostusta turvapaikka-asioita kohtaan, Maahanmuuttovirasto oli huomion keskipisteessä erityisesti perhesideperusteisten oleskelulupapäätösten vuoksi.
-
Talvisodan ensimmäiset uhrit Lieksan Inarissa »
30.11.1939 kaatui ensimmäinen venäläinen sotilas Lieksan Inarissa noin puoli tuntia ennen kuin sotatoimet alkoivat muualla.
-
Yli sata vuotta kansalaisten neuvontaa »
Lahdessa pelastustoimintaa on tehty vuodesta 1879. Kansalaisten neuvonta turvallisuusasioissa on ollut keskeinen osa työtä koko historian ajan.
-
Suomalainen hätäkeskusmalli kiinnostaa ulkomailla »
Suomalaista hätäkeskusmallia, missä yksi organisaatio vastaanottaa yhden hätänumeron kautta kaikkien toimialojen hätäilmoitukset, käsittelee tiedot ja hälyttää kaikki yksiköt samalla tietojärjestelmällä, ei vastaavassa muodossa muualta löydy.
-
Kirje »
50 vuotta sitten viranomaisten kielenkäyttö oli kenties hieman monipuolisempaa ja kirjavampaa kuin tänä päivänä.
-
Kokonaisturvallisuutta rakentamassa »
Alueelliset maanpuolustuskurssit ovat esimerkki yhteiskunnan kyvystä ja tahdosta edistää yhdessä varautumista häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.
-
Tulkkipalvelu apuna hätäilmoituksen käsittelyssä »
Hätäkeskuspäivystäjä voi käyttää tulkkauspalvelua apuna hätäilmoitusten käsittelyssä. Tulkattavien kielten määrä on kasvanut puolella viimeisen kuuden vuoden aikana. Suurin tulkkaustarve on venäjän ja arabian kielille.
-
Merivartiosto vastaa saamiinsa haasteisiin »
MTV:n uutisten esittämä #taukojumppa –haaste aktivoi merivartioston epätyypillisiin liikunnallisiin suorituksiin.
-
Palokuntanuorisotoimintaa Oulussa jo 100 vuotta »
Oulun VPK:n nuoriso-osasto täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja on yksi pitkäaikaisimmista nuoriso-osastoista, joka on toiminut yhtäjaksoisesti.
-
Kadonnutta etsimässä »
Kaikkien aikojen turvaajana poliisi tarvitsee avukseen tehokkaat menetelmät ja välineet. Kadonneen etsintä on yksi haastavimmista poliisin tehtävistä.
-
Purha 1982 »
Tämä oli lentueen ensimmäinen isompi meripelastusoperaatio, jossa pelastettiin 21 miehistön jäsentä palavalta laivalta Itämerellä.
-
Opeta lapsi toimimaan hätätilanteessa »
Vanhempien on hyvä harjoitella lapsen kanssa hätätilanteessa toimimista ja hätänumeroon 112 soittamista.
-
Suuronnettomuuden vaara Laukaan Vihtavuoressa »
Keski-Suomen pelastuslaitos hälytettiin vaarallisen aineen onnettomuuteen 9.7.2013. Tehdasalueella oli runsaasti sekä räjähteitä että happoja.
-
Viranomaisyhteistyötä Ruunaan alueella »
Rajavartiolaitoksen ja poliisin yhteispartio Lieksan alueella huhtikuussa 2017.
-
DVI-yksikkö huolehtii vainajan viiimeisestä matkasta »
Uhrintunnistus on erityisosaamista vaativaa, usein kansainvälistä toimintaa, josta vastaa Keskusrikospoliisin Disaster Victim Identification -yksikkö.
-
Palokunnasta pelastuslaitokseksi »
1970-luku oli Helsingin palolaitokselle muutosten vuosikymmen. Toimintaa kehitettiin merkittävästi ja samalla kehittyi koko suomalainen pelastustoimi.
-
Poliisi aina läsnä Helsinki-Vantaan lentoasemalla »
Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava kaukoliikennekenttä. Lentoaseman kautta kulki vuonna 2016 17,2 miljoonaa matkustajaa.
-
Rajaliikennettä Imatralla »
Yhteiskunnalliset muutokset näkyvät rajanylitysliikenteessä. Rajanylityspaikat vaativat jatkuvaa kehittämistä.
-
Hätäpuhelu kauppakeskus Sellosta: ”Täällä on ammuttu ihmistä” »
31.12.2009 kello 10.08 tuli ensimmäinen hätäpuhelu kauppakeskus Sellosta, missä kerrottiin, että ihmistä on ammuttu. Pian sen jälkeen puhelussa kuului lisää laukauksia. Päivystäjä hälytti ensimmäiset yksiköt matkaan minuutissa.
-
Hartman-talon tulipalo 11.7.1967 »
Noin 50 vuotta sitten sattui suuri tulipalo Vaasan keskustassa. Tarinassa kesäsijaisen näkemys omasta osuudestaan isossa tulipalossa.
-
Rajaliikenne Niiralassa ennen ja nyt »
Niiralan kansainvälinen rajanylityspaikka Suomen ja Venäjän välillä sijaitsee Pohjois-Karjalassa Tohmajärven Värtsilässä.
-
Kahden miehen moniosaamista »
Ilomantsi vaikuttaa rauhan tyyssijalta. Suurin osa pinta-alasta onkin metsiä ja niiden lomassa olevia vesistöjä.
-
Ripeä toiminta pelasti Isojoen puukirkon 1982 »
Lähes 150-vuotias Isojoen puukirkko pelastui täydelliseltä tuholta vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen lauantain vastaisena yönä 18.9.1982.
-
Merivartijoiden arkea »
Merivartijoiden työhön sisältyy monenlaista. Osa tehtävistä toistuu useammin, osa harvemmin ja osa mitä erikoisimmissa työskentelyolosuhteissa.
-
Jokelan koulusurma: Hätäkeskus välitti tilannekuvaa eri viranomaisille »
Marraskuun 7. päivä 2007 kello 11.43 Itä- ja Keski-Uudenmaan hätäkeskukseen Keravalle tuli puhelu, mihin kukaan ei ollut varautunut. Jokelan koulukeskuksessa Tuusulassa oli käynnissä aseellinen hyökkäys.
-
Asylansökningar behandlades i Vasa under ett års tid »
År 2015 tog Migrationsverket emot fler asylansökningar än någonsin tidigare, totalt 32 477 stycken. I början av 2016 grundades på kort tid resultatområdet Vasa.
-
Joutseno — myrskyn silmässä heinäkuussa 1972 »
Pitkäaikaista hellejaksoa seurasi ukkosmyrsky, joka aiheutti vuosisadan vahingot. Myrskyn jälkeen maisema oli kuin sotatanner.
-
Teknisen rikostutkinnan varhaisvaiheista Suomessa »
Tekninen rikostutkimus on nykypäivänä keskeinen osa esitutkintaa. Suomessa tutkimuksista vastaa Keskusrikospoliisin Rikostekninen laboratorio.
-
CASE SOLMU »
Vuosina 2015-2016 tutkittiin irakilaisten maahantuloon liittyvää törkeää laittoman maahantulon järjestämistä.
-
Oy Gust Raninin myllyn palo Kuopiossa »
Veteraanipalomiehen muistelut kertovat entisajan suojavarusteiden riittämättömyydestä. Neljä palomiestä joutui sairaalaan Raninin myllyn palossa 1956.
-
112-päivänä huomio arjen turvallisuuteen »
112-päivää vietetään vuosittain 11.2. Kampanjassa halutaan kiinnittää suomalaisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn sekä hätänumeron asianmukaiseen käyttöön.
-
HEMS-pelastaja ampumasektorissa »
"Työaikana on tehtävä mitä pitää, myöhemmin pohditaan puristelevatko asiat liikaa", Jokelan ja Hyvinkään ampumistapauksissa työskennellyt pelastaja.
-
Viranomaisten yhteistyötä Torniossa »
Viidessä päivässä vanhaan lukiorakennukseen kohosi järjestelykeskus, johon maahan saapuneet tulivat ensimmäisenä ja jättivät turvapaikkahakemuksensa.
-
Käytä oikein hätänumeroa 112: ”Ei tää varmaan teille kuulu, mutta…” »
Hätänumeroon tulee soittaa vain kiireellisissä hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan viranomaisapua. Jokainen virheellinen yhteydenotto hätäkeskukseen voi viivästyttää oikean avuntarvitsijan palvelua.
-
Ensimmäinen hiihtopartio »
Kertomus 90-luvulta nuoren partiomiehen ensimmäisestä hiihtopartiosta ja asianmukaisesta varustautumisesta sille.
-
Porin Puuvillatehtaan palo 20.5.1981 »
Porin puuvillatehtaan palo oli aikanaan Suomen sodanjälkeisen historian tuhoisin tulipalo. Se oli vuoden suurin tehdaspalo koko Euroopassa.
-
Suomen poliisi - Pelätystä virkamiehestä kansalaisten luotetuksi auttajaksi »
Poliisimuseossa valmistuu loppuvuonna 2017 verkkonäyttely, joka esittelee Suomen poliisin toimintaa ja kehittymistä itsenäisyyden aikana.
-
Passintarkastus siirtyi rajamiehille »
Passintarkastus (nykyisin käytettävä termi rajatarkastus) siirtyi 1.1.1991 maarajoilla poliisilta Rajavartiolaitokselle.
-
Tulvavesi valtasi Porin »
Satakunnan hätäkeskus joutui kovaan paikkaan, kun suuri määrä tulvavedestä huolestuneita ihmisiä soitti samanaikaisesti hätänumeroon. Hätäkeskuksessa oli pahimmillaan 40 puhelua jonossa.
-
Kajaanin palotorni »
Kajaanin palotorni oli valmistuessaan vuonna 1925 ainutlaatuinen rakennus. Se oli vakinaisen palokunnan koti ja symboli uuden ajan turvallisuudelle.
-
Rajakauppaa Lieksan Kivivaarassa »
Merkittävä rajayhteistyön muoto Lieksan ja Repolan välillä oli 1920- ja 1930-luvuilla kauttakulkutavaroiden rahdinajo Lieksan Kivivaarassa.
-
Lahden poliisilaitos 1966 »
Paljoa ei ole maailma muuttunut vajaassa 50 vuodessa; ainakaan jos mittarina käytetään Lahden poliisilaitoksen tilannetta vuonna 1966.
-
Siepattu 8-vuotias tyttö pelastettiin hyvällä viranomaisyhteistyöllä »
Hätäkeskuslaitos japoliisi palkittiin hyvästä yhteistyöstä ja onnistuneesta 8-vuotiaan tytön pelastamisesta kansainvälisellä palkinnolla vuonna 2014. Ilman aktiivista yhteistyötä ei tehokas 112-toiminta olisi Suomessa mahdollista
-
Kekkosen lääkäriambulanssi Kuopioon 1979 »
Kuopion palokunta ja KYKS olivat ensimmäisten joukossa Suomessa aloittamassa lääkäriambulanssitoimintaa ja siirtymässä kohti nykypäivän ensihoitoa.
-
Koirapartion toiminta »
Rajavalvontakoirien tehtävänä maastorajalla ovat esimerkiksi jäljen-, henkilöiden- ja esineiden etsintä.
-
Virkasuhteiden kehittymisestä Sisä-Suomessa »
Ennen kuin poliiseista alettiin puhua poliiseina, puhuttiin mm. voudeista ja lautamiehistä. Historian saatossa ydintehtävä on kuitenkin säilynyt.
-
Kynästä ja ruutupaperista 112-toiminnan digitalisoitumiseen »
Hätäkeskustyössä tehtävät kirjattiin ennen kynän ja paperin avulla. Suurin mullistus hätäkeskusteknologiassa on tähän mennessä ollut tietokoneavusteisen tehtävänkäsittelyn tulo. Nykyään Hätäkeskuslaitos on hätätilanteissa tiedonkulun keskipiste.
-
Rajasotilaskoti »
Rajasotilaskodilla on merkittävä rooli Rajajääkärikomppanian varusmieskoulutuksen tukemisessa.
-
Porvoon tuomiokirkon tuhopoltto 29.5.2006 »
Kolme nuorta oikaisi kirkkopihan poikki yöllä ravintolasta tullessaan. Yhden päähänpisto johti tuomiokirkon paloon ja koviin jälkiseuraamuksiin.
-
Suomen ensimmäiset kiintiöpakolaiset 1923 »
Pakolaisasioista puhuttiin myös vasta itsenäistyneessä Suomessa. Poliittisesti kiihkeässä ilmapiirissä Suomen ensimmäinen presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg joutui ratkaisemaan henkilökohtaisesti muutaman ulkomaalaisen kohtalon.
-
Moottoripyöräpoliisi »
Minkälaista on moottoripyöräpoliisin työ? Entä miten moottoripyöräpoliisiksi kouluttaudutaan? Siihen vastaa "Moottoripyöräpoliisi"-video vuodelta 1985.
-
Riskinarviointi varmistaa kentällä resurssien riittävyyden »
Hätäkeskuspäivystäjän tehtävänä on päätellä hätäpuhelusta, miten kiireellinen tapaus on ja millaisia yksiköitä paikalle lähetetään. Kukin viranomainen on laatinut omiin tehtäviinsä liittyen riskiluokituksen. Viranomaisten niukat voimavarat on pystyttävä hätätilanteessa ohjaamaan oikeaan paikkaan ja oikeassa järjestyksessä.
-
Ruukin paloaseman tarina »
Pelastuslaitokset eivät yleensä omista paloasemia vaan ovat vuokralla kuntien omistamissa kiinteistöissä. Ruukin paloasemalla on omanlaisensa tarina.
-
Lahden hiihdon MM-kisat ennen ja nyt »
Lahti on Suomen kiistaton hiihdon kotikaupunki. Vuoden 2017 kisat olivat seitsemännet Lahdessa järjestetyt pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat.
-
Rajauittoja ja autokuljetuksia »
Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä Lieksan rajanylityspaikkojen kautta on tuotu rajauittoina ja autokuljetuksina Karjalan puuta 13,8 milj. kuutiometriä.
-
Hätäkeskuspäivystäjän arkea: ”Vanhemmat ovat tapelleet eilisestä asti” »
Lapset soittavat sydäntä raastavia hätäpuheluita, jotka koskettavat useita viranomaisia vanhempia unohtamatta. Hädän hetkellä lapset kuuntelevat hätäkeskuspäivystäjän ohjeita paremmin kuin aikuiset.
-
Hevosia, sapeleita ja käsirautoja vuonna 1917 »
Oulun poliisilaitoksen välineistöä ja varustuksia parannettiin huomattavasti 1920-luvulla.
-
Elokuvateatteri Imatran tulipalossa kuoli 21 »
Selluloidista valmistetuista nitraattifilmeistä aiheutui 1900-luvun alkupuolella useita onnettomuuksia. Tampereen elokuvateatteripalo oli kohtalokas.
-
Rajavartiosto vaalii Luton Miesten perinteitä »
Petsamon Erillisosasto (Er.Os.P) eli Luton Miehet taistelivat sodissa vuosina 1941 – 1944. Lapin rajavartiosto on Luton Miesten perinnejoukko-osasto.
-
112 Suomi -sovellus auttoi eksyksiin joutunutta lenkkeilijää »
Hätäkeskuspäivystäjä paikansi eksyneen ja uupuneen lenkkeilijän yhdeksän metrin tarkkuudella maastosta ja opasti lenkkeilijän puhelimen välityksellä takaisin reitille.
-
Näin toimii poliisimme »
Mihin tarvitaan lain ja esivallan palvelijoita? Näin toimii poliisimme -filmatisointi vuodelta 1951 vastaa moneen kysymykseen.
-
Puolueeton palokunta? Sisällissodan vuosi 1918 »
Palokonstaapeleille annettiin selvät ohjeet: ”Kivääriä ei kukaan saanut vastaanottaa, palokuntalaisten ainoat taisteluvälineet olivat paloasemalla.”
-
Partiovene Frontex-operaatiossa »
Rajavartiolaitoksen partiovene osallistui Frontexin Poseidon operaatioon Kreikan ja Turkin vastaisella merirajalla vuonna 2015.
-
Ratsupoliiseja Helsingissä jo vuodesta 1882 »
Helsingin ratsupoliisi on Suomen ainoa vielä toiminnassa oleva ratsupoliisi, kun Turun ratsupoliisitoiminta päättyi helmikuussa 2016.
-
Estonia: pelastustehtävä, jota ei unohda »
Matkustajalautta M/S Estonian uppoaminen Utön saaren eteläpuolella 28.9.1994 aiheutti yhden 100-vuotiaan Suomen suurimmista pelastusoperaatioista.
-
Kaupankäyntiä Raatteessa 1920-luvulla »
Tarton rauhansopimus sulki rajan mutta käytännössä rajan yli liikuttiin vanhaan malliin.
-
Suomen hätäkeskusjärjestelmä uusiutui 2000-luvulla »
Aiemmin erillään toimineet pelastustoimen kunnalliset hätäkeskukset ja poliisitoimen hälytyskeskukset yhdistettiin valtion ylläpitämiksi hätäkeskuksiksi. Vuosina 2001 - 2006 Suomeen perustettiin 15 valtion ylläpitämää hätäkeskusta.
-
Pohjois-Suomen ensimmäinen naispoliisi »
Ouluun saatiin ensimmäinen naispoliisi eli naiskaitsija vuonna 1919. Tavoitteena taistelu ammattihaureutta vastaan.
-
Hiljainen yö muuttui tragediaksi: Kaikkien aikojen suurin tieliikenneonnettomuus Konginkankaalla »
Tilastollisesti hiljaiseksi ennakoitu yö 18.–19.3.2004 kääntyi kriisiksi. Kello 02:08 Keski-Suomen hätäkeskus otti vastaan hätäilmoituksen: rekka ja linja-auto olivat törmänneet toisiinsa valtatie 4:llä, Konginkankaalla.
-
Oman kylän palokunta kantoi yhteisöllisyyttä »
Vapaaehtoiset palokunnat ovat olleet Suomen pelastustoimen lähtökohta. Pieneen espoolaiseen Tuomarilan kylään perustettiin oma VPK vuonna 1929.
-
Helsingin poliisisoittokunta valistanut 70 vuotta »
Helsingin poliisisoittokunta täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Ylikapellimestari Sami Ruusuvuori kertoo poliisisoittokunnan työnkuvasta ja historiasta.
-
Dornier-valvontalentokoneet »
Rajavartiolaitoksen Dornier -valvontakoneet lentävät vuosittain 900 tuntia partioiden meri- ja maa-alueilla.
-
Kulje kiertotien kautta »
Välimatkat ovat aina olleet Lapissa pitkät. Tämän tietävät lappilaiset itse. Sepä onkin etelän vareksille joskus yllätys.
-
Hätänumerolla pitkä historia: Muistatko, kun hätänumero oli 000? »
Suomessa valtakunnallinen hätänumero 000 otettiin käyttöön vuonna 1983. Yksi yhteinen hätänumero, 112, tuli käyttöön EU:n alueella 1991. Suomessa hätänumero 112 otettiin virallisesti käyttöön vuonna 1993.
-
Asta-myrsky riepotteli Etelä-Savoa »
Asta-myrsky aloitti 30.7.2010 luonnonvoimien voimannäytön käynnistäen lähes 10 päivän myrskysarjan; sitä seurasivat Veera 4.8, Lahja 7.8 ja Sylvi 8.8.
-
Kehittyminen vaatii epämukavuusalueelle menoa »
Rajajääkärikomppanian tiedustelijan koulutukseen kuuluu perinteinen ryhmätaitokilpailu.
-
Nurmijärven maankuulu rosvojoukkio »
Suomen ensimmäisen järjestäytyneen rikollisryhmän taltuttamiseen tarvittiin 1820-luvulla 700 venäläistä kasakkaa ja sotilasta.
-
Maahanmuuttovirasto mukana kansainvälisissä operaatioissa »
Turvapaikkahakemusten määrä on Etelä-Euroopassa niin suuri, että hakemuksia ratkotaan EU:n yhteisvoimin. Myös Suomi on aktiivisesti mukana tukemassa Italiaa ja Kreikkaa.
-
Hätäkeskustoiminnan juuret ovat vartiotuliviestinnässä »
Noin 1000–1300 jKr. linnavuorilla oli oma hälytysjärjestelmänsä ja -päivystäjänsä. Vihollisten uhatessa ihmiset kokoontuivat linnavuoren huipulle puolustusasemiinsa, ja samalla sytytettiin vartiotulet. Hätäkeskuslaitoksen vaakunan aihe perustuu vartiotuliviestintään.
-
Ennalta estävä toiminta satsaa tulevaisuuteen »
Poliisin ennalta estävän toiminnon tehtävänä on parantaa turvallisuutta, vähentää vastakkainasettelua ja ääriajattelulla perusteltua väkivaltaa.
-
Rajanylityspaikalla syntyi vauva »
Lapin rajamiehet ovat ihmisten turvana kaikissa oloissa, kaikkina aikoina. Tehtävät voivat liittyä laajalla kaarella syntymästä kuolemaan.
-
Hembränning »
Straffet för hembränning? - En kula i nacken! En tysk liftare fick sitt livs chock då han råkade få skjuts med byapolisen i Sideby på 50-talet.
-
Yhteistyötä sinunkin turvallisuutesi hyväksi »
Pelastuslaitosten kumppanuusverkostossa tehdään työtä kaikkien ihmisten tarvitsemien pelastustoimen palveluiden yhdenmukaistamiseksi.
-
Kivivaaran KIMMO-karhu (1955 - 1957) »
Pohjois-Karjalan rajamiesperinneaineiston joukosta löytyy mielenkiintoinen kertomus Kimmo-karhusta.
-
Hätäkeskustoiminnan ammattilaisia koulutettu Suomessa jo 20 vuotta »
Suomessa on maailman laaja-alaisin hätäkeskuspäivystäjätutkinto, mistä valmistuu hätäkeskuspäivystäjän ammattiin. Pelastusopisto toteuttaa koulutuksen yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen ja Poliisiammattikorkeakoulun kanssa
-
138 ihmistä hukkui Näsijärvellä »
Matkustajalaiva Kuru suuntasi 7.9.1929 pohjoismyrskyn nostamille aalloille ja kohti Suomen sisävesiliikenteen historian pahinta onnettomuutta.
-
Palokunnan varhaisia hevosvoimia »
Hevosten avulla palopaikalle pystyttiin kuljettamaan miehistöä ja kalustoa. Lahdessa palolaitos sai ensimmäisen oman hevosen, Pekan, vuonna 1912.
-
Paperista biteiksi, biteistä paperiksi »
Poliisin sakotuskäytäntö on muuttunut merkittävästi. Sakot kirjoitetaan suoraan tietokantaan ja asiakkaalle tulostetaan paperinen versio.
-
Rajavalvontaa valokuvaajan silmin »
Rajavartija kohtasi eräällä partioreissullaan metsän kuninkaan kontion.
-
Desanttijahti Multialla »
Keskisuomalainen agenttitarina Simosta.
-
Kouvolan Yhteiskoulun palo 112-päivänä »
Kauppalankadun paloasemalla 112-päivän vietto keskeytyi hälytystehtävään: rakennuspalo suuri, yhteiskoulu. Palavassa koulussa oli 500 oppilasta.
-
Lapsi löytyi elottomana vesisaavista – elvytettiin hätäkeskuspäivystäjän ohjeiden avulla »
1-vuotias lapsi löytyi elottomana vesisaavista pää alaspäin. Isä elvytti lasta hätäkeskuspäivystäjän antamien ohjeiden avulla.
-
Lehmä lammessa »
Rajavartioaseman työtilanne muuttui yllättäen, kun lähinaapurin lehmä juuttui suolammen liejuiseen rantaveteen.
-
Sex Pistols -yhtyeen lupaongelmat vuonna 1977 »
1970-luvulla Suomeen esiintymään tuleva ulkomainen muusikko tarvitsi maahantulo- ja työluvan. Tätä lupaa haki myös brittiläinen Sex Pistols -yhtye. Kohu heräsi ja julkista keskustelua käytiin niin kiivaasti, että lupaa ei tullut ja yhtyeen keikka peruttiin.
-
Kun viha muuttuu hyveeksi ja kosto ansioksi »
Poliisimuseon itsenäisyyden juhlavuoden näyttely kertoo vuoden 1917 tapahtumista ja erityisesti siitä, mikä merkitys poliisilla on järjestäytyneessä yhteiskunnassa.
-
Aloituskuva »
100 tarinaa turvaajista alkaa. Yksi tarina julkaistaan joka päivä itsenäisyyspäivään asti.