FI SV EN

EU:n sisäministerit keskustelevat turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta ja radikalisoitumisen ehkäisystä

Sisäministeriö 6.6.2017 9.50
Tiedote 56/2017
EU:n sisäministerit keskustelevat turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta ja radikalisoitumisen ehkäisystä

Sisäministeri Paula Risikko osallistuu 8.–9.6. oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon Luxemburgissa. Kokouksen aiheena on muun muassa EU:n turvapaikkajärjestelmä, palautuspolitiikka sekä ekstremismin ja väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisy.

Oikeus- ja sisäministerit kokoontuvat 8.6.yhteisistuntoon, jonka aiheena on lasten asema muuttoliikkeessä. Istunnossa on tarkoitus hyväksyä päätelmät, joissa painotetaan muun muassa lasten kokonaisvaltaista suojelua, yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden haavoittuvaa asemaa ja muuttoliikkeen perimmäisiin syihin puuttumista, jotta lasten lähtöä vaarallisille matkoille voidaan ehkäistä.

Sisäministereiden kokouksessa 9.6. asialistalla ovat muun muassa EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisen eteneminen, Schengenin tietojärjestelmä ja palautuspolitiikka.

– Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttaminen on osa turvapaikkapolitiikkaa kaikkialla EU:ssa. Laittoman maahanmuuton torjumiseksi on välttämätöntä, että palautuksiin liittyvää lainsäädäntöä sovelletaan yhdenmukaisesti ja palautukset toimeenpannaan tehokkaasti kaikissa jäsenmaissa, ministeri Risikko toteaa.

Ministerikokouksessa käsitellään myös radikalisoitumisen torjuntaverkoston (RAN) kehittämistä.

– Kehittämällä RAN-verkostoa ja yhdistämällä muita EU:n terrorismin torjunnan toimintoja on mahdollista tehostaa toiminnan vaikuttavuutta ja karsia päällekkäisyyksiä. On kuitenkin tärkeää, että hyviksi todetut puolet – ketteryys, joustavuus ja nopea reagointi – säilyvät. RAN-verkoston käytännönläheinen toiminta on erityisesti Suomen kaltaisten pienten maiden kannalta arvokasta, ministeri Risikko painottaa.

Lue lisää turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta

Lisätietoja

ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 22 16, laura.yli-vakkuri@intermin.fi