FI SV EN

Ministeri Risikko oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon 13.10.

Sisäministeriö 12.10.2017 10.02
Tiedote 109/2017
Ministeri Risikko oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon 13.10.

Sisäministeri Paula Risikko osallistuu oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon Luxemburgissa 13. lokakuuta. Kokouksen aiheena ovat muun muassa Schengen-alueen tulevaisuus, yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän (CEAS) uudistaminen ja terrorismin torjunta.

Euroopan unionin sisäministerit keskustelevat komission ehdotuksesta sisärajavalvonnan tilapäistä palauttamista koskevien sääntöjen muuttamisesta. Keskustelua käydään siitä, miten säännöt saadaan vastamaan paremmin nykyisiin sisäisen turvallisuuden haasteisiin. Muutoksella on tarkoitus mahdollistaa sisärajavalvonnan palauttaminen tarvittaessa nykyistä pidemmäksi ajaksi, kun jäsenvaltioiden sisäiseen turvallisuuteen kohdistuu esimerkiksi terrorismiin liittyviä uhkia.

Ministerit saavat myös tilannekatsauksen EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta. Tilannekatsauksessa ovat mukana kaikki Euroopan komission seitsemän ehdotusta, jotka koskevat muun muassa Dublin-järjestelmää, uudelleensijoittamista eli kiintiöpakolaisten vastaanottoa ja EU:n turvapaikkavirasto EASO:n roolia.

– Viro on vienyt komission ehdotusten käsittelyä tehokkaasti eteenpäin. Suomi odottaa edistystä erityisesti Dublin-järjestelmän ja kansainvälistä suojelua koskevan yhteisen menettelyn osalta. Näillä ehdotuksilla on keskeinen rooli siinä, että yhteinen turvapaikkajärjestelmä saadaan paremmin vastaamaan muuttunutta toimintaympäristöä, ministeri Risikko toteaa.

Lisätietoja

ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 2216, laura.yli-vakkuri@intermin.fi