Professori Khan herätteli keskustelua väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ehkäisemisestä

Sisäministeriö 20.10.2017 15.45
Uutinen
Professori Khan herätteli keskustelua väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ehkäisemisestä

Professori Muqtedar Khan, University of Delaware, vieraili Suomessa 16.–20.10. Vierailuviikon aikana professori Khan luennoi, perehtyi Suomen turvallisuusympäristöön sekä -tutkimukseen ja kävi keskusteluja asiantuntijoiden sekä tutkijoiden kanssa. Professori Khanin tieteellinen työ käsittelee mm. Lähi-Idän ja Etelä-Aasian politiikkaa, Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa islamilaisessa maailmassa sekä väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä.

Professori Khanin vierailu oli erittäin ajankohtainen ja tilaisuuksiin osallistui noin 50 viranomaista, tutkijaa ja järjestöjen edustajaa. Ohjelmassa oli asiantuntijakutsutilaisuuksia luentoineen ja keskusteluineen sisäministeriön, ulkoasiainministeriön, Poliisiammattikorkeakoulun, Fulbright Finland Foundationin ja Kirkon Ulkomaanavun järjestäminä.

Asiantuntijavierailulla tuotiin ajankohtaista tietoa turvallisuusviranomaisille ja -tutkijoille sekä yhteisöille ja luotiin edellytyksiä kansainväliselle tutkimusyhteistyölle ja parhaiden käytäntöjen hyödyntämiselle.

Keskustelua sisäisen turvallisuuden strategiasta

Strategiapäällikkö Ari Evwaraye piti professori Khanille vierailun ensimmäisenä päivänä alustuksen Suomen sisäisen turvallisuuden strategiasta ja erityisasiantuntija Lauri Holmström kertoi sisäministeriön ja valtioneuvoston ajankohtaisesta tutkimuksesta. Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen piti alustukset Turun iskusta ja Suomesta lähteneistä vierastaistelijoista.

Päivä jatkui tutkijoiden ja asiantuntijoiden keskusteluilla aiheista väkivaltainen radikalisoituminen ja ekstremismi. Iltapäivällä professori Khan piti alustukset aiheista "What is Political Islam and what do Muslims want (important to understand the appeal of Jihadis)" ja "Terrorism-Counter Terrorism and the American and American Muslim Experience".

Asiaa muuttoliikekriisin vaikutuksesta Euroopan unionin rajaturvallisuuteen

Vierailun toisena päivänä Suomen Akatemian Strategisen neuvoston rahoittaman GLASE - Multilayered Borders of Global Security hankkeen konsortiosta Kimmo Rentola Helsingin yliopistosta ja Minna Piipponen ja Joni Virkkunen Itä-Suomen yliopistosta esittelivät hanketta ja sen tuloksia. Tutkijat pitivät luennon ja kertoivat alustavia löydöksiä tutkimuksestaan "Afghans at the Arctic Route 2015–2016".

Professori Khanin alustamassa Fulbright Dialogue -keskustelutilaisuudessa "Radicalization and Sense of Inclusion" keskusteltiin asiantuntijoiden, tutkijoiden ja järjestöjen edustajien kanssa aiheesta vaihtaen näkemyksiä ja tietoa. Fulbright Finland Foundationin Mirka McIntiren järjestämään tilaisuuteen osallistui myös Yhdysvaltojen suurlähetystön edustajia.

Studia Generalia ja vierailu Tampereen Poliisiammattikorkeakoulussa

Professori Khan puhui keskiviikkona 18.10. ulkoasiainministeriön Studia Generalia tilaisuudessa Yhdysvaltojen ja islamilaisen maailman dialogista sekä Yhdysvaltojen näkökulmista islamiin 9/11 jälkeen.

Torstaina 19.10. professori Khan vieraili Poliisiammattikorkeakoululla Tampereella luennoimassa ja keskustelemassa viranomaisten, tutkijoiden ja opettajien kanssa. Päivän ohjelmassa oli luentoja ja keskusteluja aiheista radikalisoituminen, moskeijoiden rooli radikalisaation vastaisessa toiminnassa ja lainvalvojien ja yhteisöiden kumppanuudet.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg korosti asiantuntijavierailujen tärkeyttä niiden tarjoaman tiedon ja uuden ajattelun esiin nostamisessa.

Vierailu oli erittäin onnistunut ja professorin luentojen sisältö koettiin mielenkiintoiseksi ja uusia näkökulmia avaaviksi. Lyhyen vierailun aikana professori sai kattavan kokemuksen Suomesta ja pystyi avaamaan uusia uria keskusteluihin. Keskusteluissa on mahdollinen yhteistyön jatkaminen aihepiirien tiimoilta.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Lauri Holmström, p. 0295 488 220, lauri.holmstrom@intermin.fi