Schengenin toimivuutta tarkastetaan Suomessa

Sisäministeriö 25.5.2018 12.46
Tiedote 59/2018

Euroopan komission Schengen-tarkastus suoritetaan Suomessa touko-kesäkuussa 2018. Komission koordinoimat arviointiryhmät vierailevat Suomen viranomaisissa ja tarkastavat, että Schengenin säännöstöä sovelletaan asianmukaisesti kaikilla sen osa-alueilla.

– On tärkeää, että Schengen-alueen valtiot noudattavat yhteistä ulkorajavalvontaa ja viisumipolitiikkaa. Suhtaudummekin siksi Schengen-säännösten säännöllisiin tarkastuksiin erittäin myönteisesti, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen.

Tarkastukset tehdään viiden vuoden välein. Tällä kertaa ne kattavat kaikki Schengenin osa-alueet eli ulkorajat, Schengenin tietojärjestelmän (SISII/SIRENE), poliisiyhteistyön, palautukset, viisumipolitiikan sekä tietosuojan.

Komissio on valinnut yhteistyössä Suomen yhteyshenkilöiden kanssa tarkastusohjelmiin otetut arviointikohteet, joiden lisäksi arviointiryhmät voivat tehdä yllätystarkastuksia itse valitsemiinsa kohteisiin. Jokaisessa arviointiryhmässä on enintään kaksi komission asiantuntijaa ja enintään kahdeksan jäsenvaltioiden asiantuntijaa sekä mahdollisesti yksi tai kaksi tarkkailijaa.

Tarkastajat laativat mahdollisista puutteista arviointiraportin, jonka edellyttämiin korjauksiin on ryhdyttävä viipymättä.

Schengen-alueeseen kuuluu 26 Euroopan valtiota, joiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia. Alue on nimetty Schengenin sopimuksen mukaan. Suomi ja muut Pohjoismaat aloittivat Schengenin säännöstön soveltamisen 25.3.2001. Schengenin säännöstöön liittyneet valtiot noudattavat yhteistä ulkorajavalvontaa ja alueella on yhteinen viisumipolitiikka, jonka osalta se toimii kuin yksittäinen valtio maailmassa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Heidi Sulander, p. 0295 488 329, [email protected]