Solja Kumpulainen käsittelee hakemuksia, joilla rahoitetaan muun muassa sopimuspalokuntien toimintaa

Olen Solja Kumpulainen ja työskentelen assistenttina Palosuojelurahastossa, joka hallinnollisesti sijaitsee sisäministeriön pelastusosastolla.

Rahastosta myönnetään avustuksia tulipalojen ehkäisyyn ja pelastustoimen edistämiseen. Meiltä hakevat avustusta mm. pelastusalan järjestöt, kunnat ja sopimuspalokunnat. Rahaston varat tulevat vakuutusyhtiöiltä, tarkemmin sanottuna palovakuutetusta omaisuudesta. Eli jokainen suomalainen, jolla on kotivakuutus, osallistuu tavallaan rahaston toimintaan. Meidän vuosittainen määräraha on ollut noin 11 miljoonaa euroa.

Työssäni teen paljon yleishallintoon liittyviä asioita. Esimerkiksi virkasähköpostin seuraaminen on minun heiniäni. Se on tärkeä osa systeemiä, koska kaikki hakemukset tulevat tällä hetkellä sähköpostiin. Käsittelen hakemukset, kategorisoin ne ja teen koosteita päätösesityksiä varten. Lopuksi välitän hakemukset kirjaamoon. Päätökset avustuksista tekee Palosuojelurahaston hallitus kokouksissaan.

Vastaan myös Palosuojelurahaston viestinnästä eli teen päivityksiä nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan. Meillä on ollut visuaalisen ilmeen, logon sekä nettisivujen uudistamista, joissa olen ollut mukana. Meitä on vain viisi ihmistä töissä rahastossa, mikä mahdollistaa sen, että kaikki saavat tehdä aika monipuolisesti erilaisia hommia. Esimerkiksi rahaston tilinpäätös tehdään kaikki yhdessä.

Mukavaa nähdä konkreettisesti oman työnsä tulokset

Tässä työssä on helppo huomata, että tekee merkityksellistä työtä. Saamme aika paljon palautetta, josta suurin osa on ollut positiivista. Kehuja on tullut mm. ystävällisestä asiakaspalvelusta ja selkeistä hakuprosesseista. Esimerkiksi sopimuspalokunnat eivät välttämättä saisi tehtyä hankintojaan ilman meidän avustusta ja ne ovat tosi tärkeitä toimijoita erityisesti syrjäseuduilla. Kun lomailen maakunnissa ja näen sopimuspalokunnan, minulle tulee aina niin hyvä mieli siitä, että noidenkin toimintaa me olemme todennäköisesti rahoittaneet. On aina mukavaa nähdä konkreettisesti oman työnsä tulokset.

Korona ei ole vaikuttanut paljon omaan työntekoon, kaikki työt pystyy hyvin hoitamaan myös etänä. Meillä sai tehdä pari päivää etänä viikossa jo ennen koronaa. Nyt tulee välillä pidettyä virtuaalikahvitteluja. Huonoin puoli tässä on se, että ei tule hyötyliikuntaa samalla tavalla kun on töissä kotona.

Ensi vuonna juhlitaan Palosuojelurahaston 80-vuotispäiviä. Tarkoitus olisi pitää isot juhlat, toivottavasti ihan livenä, Säätytalolla. 

23.9.2021