Frågor och svar om ändring av medborgarskapslagen
Regeringen lämnade den 28 april 2022 en proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av medborgarskapslagen. I och med ändringarna blir bestämmelserna tydligare både för föremålet för bestämmelserna och för dem som tillämpar dem.
Ändring av medborgarskapslagen
-
I regeringsprogrammet ingår inga mål som gäller medborgarskap, utan det är fråga om en författningsöversyn av medborgarskapslagen från 2003. Avsikten med ändringarna är att uppdatera, förtydliga och förenkla bestämmelserna i lagen. Författningsöversynen syftar till att sörja för kvaliteten på lagstiftningen och förebygga eventuella tolkningsproblem.
Medborgarskapslagen uppdateras så att den också beaktar ändringar i annan lagstiftning samt utvecklingen av rättspraxis.
-
Definitionerna av barn och statslösa ändras så att de bättre motsvarar definitionerna i internationella avtal som är bindande för Finland.
Med barn avses i fortsättningen också i medborgarskapslagen en person som inte har fyllt 18 år utan ett ytterligare villkor att personen måste vara ogift.
Med statslös avses i fortsättningen en person som ingen stat enligt sin lagstiftning betraktar som medborgare i landet. Den nuvarande indelningen i ofrivilligt statslösa och frivilligt statslösa ska slopas.
-
De föreslagna ändringarna inverkar inte på vem som kan få finskt medborgarskap. Det blir dock enklare för finska medborgares barn och adoptivbarn att få medborgarskap. Ett barn som en finsk medborgare får eller adopterar ska i fortsättningen alltid få finskt medborgarskap direkt med stöd av lag. För närvarande måste en medborgarskapsanmälan göras i vissa situationer.
Ändringarna gäller sådana situationer där ett barn för närvarande har rätt att få finskt medborgarskap på basis av medborgarskapsanmälan. I praktiken påverkar ändringen i synnerhet hur ett barn förvärvar finskt medborgarskap efter sin far som har finskt medborgarskap.
-
En av förutsättningarna för beviljande av medborgarskap är att sökanden har bott i Finland tillräckligt länge. Avsikten är att under den boendetid som krävs för medborgarskap är vistelse utomlands möjligt i samma utsträckning som för närvarande. Sättet att beräkna utlandsresor ska dock förenklas.
Resorna kan fördelas flexiblare än för närvarande på den boendetid som krävs. Under boendetiden på fem år får utlandsresorna omfatta högst 750 dygn, och av dem får högst 150 dygn infalla under det år som omedelbart föregår beviljandet av medborgarskapet.
-
Sätten att visa språkkunskaper kompletteras så att nöjaktiga kunskaper i svenska i fortsättningen kan visas också genom en sådan yrkesexamen som har avlagts på Åland. Dessutom ska det i fortsättningen anses att en auktoriserad translator och en registrerad rättstolk har sådana språkkunskaper som krävs för medborgarskap, om finska eller svenska hör till translatorns eller tolkens arbetsspråk.
-
Lagen ska preciseras enligt högsta förvaltningsdomstolens etablerade rättspraxis. På detta sätt förtydligas bestämmelserna om den utredda identiteten, som är en förutsättning för förvärv av medborgarskap.
Avsikten med ändringarna är att det av medborgarskapslagen tydligt ska framgå på vilka grunder identiteten kan bedömas vara utredd. Avsikten är inte att ändra själva grunderna. I allmänhet konstateras identiteten med hjälp av ett nationellt pass, men i vissa fall krävs det att en viss tidsfrist har gått ut, vilket visar att identiteten är bestående.
-
Nej. Förutsättningarna för beviljande av medborgarskap på ansökan förblir oförändrade. För att få medborgarskap på basis av ansökan krävs fortfarande bland annat att den sökande har bott i Finland tillräckligt länge, har levt ett skötsamt liv och har nöjaktiga kunskaper i finska eller svenska.
Det införs inga nya förutsättningar för att få medborgarskap. De nuvarande förutsättningarna kommer inte att lindras och inga nya grunder för undantag kommer att införas i medborgarskapslagen.
-
Nej. Det införs inga nya grunder för förlust av medborgarskap, och inga ändringar föreslås i bestämmelserna om förlust av medborgarskap.
Den som fått medborgaskapet genom att lämna oriktiga uppgifter kan fortfarande förlora sitt medborgarskap. Ett barn kan förlora sitt medborgarskap om faderskapet eller moderskapet har upphävts och om barnet har fått finskt medborgarskap av den förälder vars faders- eller moderskap har upphävts. Dessutom kan en person förlora sitt medborgarskap om han eller hon har dömts till fängelse för ett landsförräderi-, högförräderi- eller terroristbrott som har riktat sig mot Finlands vitala intressen.
I alla dessa situationer beslutar Migrationsverket om förlust av medborgarskap.
Ingen kan bli statslös. Endast en person som också har medborgarskap i någon annan stat kan förlora sitt finska medborgarskap.Frågor och svar om förlust av medborgarskap
-
Nej. Finland godkände dubbelt medborgarskap när den nuvarande medborgarskapslagen trädde i kraft 2003. Det innebär att man inte förlorar finskt medborgarskap om man på ansökan får medborgarskap i någon annan stat. Förvärv av finskt medborgarskap förutsätter inte att personen först befrias från sitt tidigare medborgarskap.
Också före 2003 var dubbelt medborgarskap möjligt i vissa situationer. Så var det till exempel när barnet vid födelsen fick finskt medborgarskap och medborgarskap i någon annan stat. Dessutom kunde medborgarskapet i en annan stat behållas när personen fick finskt medborgarskap, om befrielse från det tidigare medborgarskapet inte var möjlig.
Frågor och svar om dubbelt medborgarskap
Mer information
Tiina Sinkkanen, Lagstiftningsråd
inrikesministeriet, Maahanmuutto-osasto, rättsenheten Telefon:0295488626 [email protected]