Exit-verksamhet som syftar till deradikalisering samt statsunderstöd
Inrikesministeriet öppnar en kompletterande utlysning för exit-verksamheten, som syftar till deradikalisering.
Med exit-verksamhet som syftar till deradikalisering avses verksamhet vars avsikt är att stödja människor att bryta loss från våldsbejakande verksamhet som motiveras ideologiskt eller att sluta godkänna sådan verksamhet. Exit-verksamheten erbjuder skräddarsydda stödtjänster till personer som redan är radikaliserade eller riskerar att radikaliseras.
Målet för exit-verksamheten och utvecklingen av den är att verksamheten blir en permanent tjänst som ordnas av både myndigheter och organisationer. Också för närvarande ordnar myndigheter och olika organisationer exit-verksamhet i Finland.
I den kompletterande budgeten för 2022 fick inrikesministeriet 0,3 miljoner euro för exit-verksamheten och utvecklingen av den i samarbete med den offentliga sektorn och organisationer. Inrikesministeriet delade ut en del av medlen i form av statsunderstöd sommaren 2022, och i den nu aktuella kompletterande utlysningen är summan totalt 120 000 euro.
Statsunderstöd: Ansökan, användning och övervakning
Statsunderstöd är sådan behovsprövad offentlig finansiering som beviljas av statens medel och som stöder verksamhet eller projekt som är nödvändiga för samhället. Statsunderstöd söks genom en skriftlig ansökan. Ansökningar som gäller exit-verksamhet behandlas i en styrgrupp som tillsatts av inrikesministeriet.
I statsbudgeten anges för vilka användningsändamål statsunderstöd kan beviljas. För understöd som beviljas av inrikesministeriet kan användas totalt 300 000 euro 2022. Projekt som finansieras med anslaget för 2022 kan fortsätta till utgången av 2023, men ändå så att understödet ska kunna betalas ut på basis av en godkänd slutrapport och utifrån kostnaderna före utgången av 2023.
Understödet kan användas endast för sådana godtagbara kostnader enligt användningsändamålet som anges i understödsbeslutet. Inrikesministeriet övervakar användningen av understödet.
Vid inrikesministeriet fattas beslut enligt prövning om vilken aktör och hur mycket understöd som beviljas.
På beviljandet, utbetalningen, användningen och dess övervakning och återkrav av statsunderstöd tillämpas statsunderstödslagen (688/2001), på vissa understöd också preciserande lagar och förordningar.
Utgångspunkten är att statsunderstödets belopp inte täcker alla kostnader för verksamheten eller investeringen utan endast en del av dem. Sökanden ska alltså i regel också ha annan finansiering (självfinansieringsandel 10 %), och ibland ska man också bedöma sökandens verksamhetsförutsättningar att upprätthålla den understödda verksamheten efter det att understödet har upphört.
Tidsplan
Statsunderstödets sökningstid 28.10–12.12.2022.
Begäran om information som gäller ansöknings-, besluts- och utredningshandlingar: [email protected]
Understöd som har utlysts kan av inrikesministeriet beviljas organisationsaktörer som ordnar exit-verksamhet som syftar till deradikalisering.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd är att
- det ändamål för vilket understödet söks är samhälleligt godtagbart
- understödet är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen
- beviljandet av understöd är nödvändigt med beaktande av projektets eller verksamhetens art, omfattning och andra stöd som sökanden erhållit
- understödet inte snedvrider konkurrensen.
Särskilda förutsättningar
- Exit-tjänsten kan genomföras i hela landet. Projektet ska kunna producera exit-tjänsten på riksnivå. Hur detta ska genomföras ska framgå av planen. (Till exempel pilotförsök på olika orter, bedömning av bästa praxis samt nästa steg för att tillämpa praxisen annanstans eller inom ett betydligt större verksamhetsområde)
- Ansökan innehåller en verksamhetsplan
- Sökanden har sakkunskap om exit-verksamhet och våldsbejakande radikalisering och extremism
Kriterier som används vid bedömningen
- Mål: Projektet har ett tydligt mål som kan delas in i underordnade mål
- Målgrupp: Målgruppen för projektet har definierats och avgränsats på goda grunder
- Funktionell beskrivning: I ansökan ingår en funktionell beskrivning av exit-verksamheten (hur verksamheten ordnas på ett konkret sätt). Av ansökan framgår:
- hur man tänker informera kunderna och samarbetspartnerna om projektet
- hur man tänker skaffa kunder (i den reella världen och på webben)
- vilken typ av myndighetssamarbete projektet ska genomföra och med vilka myndigheter
- Mätbarhet: Projektets resultat kan mätas (av ansökan framgår hur resultaten mäts och hur ofta)
- Ökad kunskap och kompetens: Organisationernas och myndigheternas kunskap och kompetens i förebyggande arbete ökar (projektresultaten kan utnyttjas i utvecklingen av exit-verksamheten)
Prioriteringar
Det är till fördel för projektet om verksamheten bedrivs i brett samarbete med lokala myndigheter och organisationer samt andra centrala aktörer. Dessutom fästs särskild uppmärksamhet vid att projektets resultat kan mätas.
Anvisningar för att göra en bra ansökan:
- Inled förberedelserna i god tid före den utsatta tiden.
- Läs noggrant ansökningsanvisningarna och anvisningen för hur man fyller i blanketten.
- Kontrollera att den verksamhet eller det projekt som är föremål för det understöd som söks motsvarar de kriterier som beskrivs i utlysningen.
- Gör upp en tydlig verksamhets- eller projektplan: vad som ska göras och varför, vilken aktör som gör det och med vilken aktör, var man ska göra det, inom vilken tidsram och vilka resultat som förväntas. Ange tydligt vilken aktör som är sökande (= understödstagare, om understöd beviljas) och vilka aktörer som får ta del av understödet (= delgenomförare).
- Gör samtidigt upp en realistisk budget eller ett realistiskt kostnadsförslag som står i proportion till verksamhetens omfattning och art och som baserar sig på kalkyler. Även inkomsterna ska framgå.
- Ansökningarna lämnas in till inrikesministeriet via registratorskontoret [email protected]. Endast ansökningar som kommit in inom den utsatta tiden beaktas.
- Ange diarienumret VN/11673/2022 i din ansökan.
Ministeriet behandlar ansökningarna efter att ansökningstiden gått ut. Om den inlämnade ansökan är bristfällig uppmanas sökanden att komplettera den inom utsatt tid. Behandlingen av ansökningarna om statsunderstöd tar cirka 3–8 veckor beroende på antalet ansökningar.
Inrikesministeriet bedömer ansökningarna tillsammans med styrgruppen. Bedömningen baserar sig på en helhetsbedömning. Vid helhetsbedömningen beaktas de ansökningsspecifika grunder för beviljande som anges i utlysningen och de allmänna förutsättningarna enligt statsunderstödslagen.
Ett skriftligt beslut ska upprättas för alla ansökningar som inkommit inom utsatt tid. När understödsbesluten har fattats sänder ministeriet sökandena ett beslut samt information om möjligheten till rättelse eller besvär.
Understödstagaren kan överföra en del av understödet till aktörer som deltar i genomförandet av projektet.
Understöd kan överföras för att understödja en verksamhet eller ett projekt som genomförs av någon annan än den ursprungliga understödstagaren endast om detta nämns i ministeriets beslut. Understödstagaren ska med den delgenomförare som genomför verksamheten eller projektet ingå ett avtal om användningen av statsunderstödet, övervakningen av användningen och villkoren för dessa. Avtalsvillkoren fastställs i den mall för avtalet om överföring av understöd som sänds som bilaga till beslutet.
Understödstagaren ska
- utarbeta ett avtal enligt mallen för avtalet om överföring med delgenomföraren (även i det fall att delgenomföraren deltar i projektets självriskandel enbart med arbetsinsats, utan överföring av understöd)
- säkerställa att delgenomföraren lämnar de utredningar om användningen av understödet som anges i beslutet
- lämna in en redogörelse för användningen av det överförda understödet till ministeriet i enlighet med understödsbeslutet.
Statsunderstödet får enbart användas för det ändamål som det har beviljats för. Villkoren för användningen av statsunderstödet har fastställts i statsunderstödsbeslutet. Av grundad anledning kan man göra en ansökan om ändring av användningsändamålet eller förlängning av användningstiden. Ministeriet tar ställning till ansökan.
Statsunderstödet betalas i regel i två poster årligen till projektets administratör på basis av de faktiska godtagbara kostnaderna. Det är också möjligt att av grundad anledning ansöka om förskott på utbetalningen av statsunderstöd.
När ansökan om utbetalning görs, ska man beakta vad som konstaterats i beslutet och i anvisningarna från den myndighet som ansvarar för utbetalningen om de kostnader som berättigar till statsunderstöd.
Enskilda kostnadsposter godkänns inte som sådana i statsunderstödsbeslutet, utan det bedöms separat i samband med ansökan om utbetalning om kostnaderna berättigar till statsunderstöd.
Ministeriet följer användningen av understöden. En utredning om användningen av statsunderstödet ska lämnas till inrikesministeriet inom den tidsfrist som anges i understödsbeslutet.
Om det utbetalda understödet inte kan användas för det syfte understödet beviljats för, ska understödstagaren återbetala det utbetalda understödet eller en del av det till ministeriet.
Ministeriet kan utföra granskningar som gäller statsunderstödstagarens verksamhet och ekonomi och vid behov återkräva understöden.
Understödet eller en del av det kan bli oanvänt till exempel om projektet/verksamheten har kunnat genomföras mer ekonomiskt än planerat eller om det har skett förändringar i verksamhetsmiljön. Om det oanvända understödet återbetalas till inrikesministeriet självmant och utan dröjsmål, tas ingen ränta enligt 24 § i statsunderstödslagen ut på det återbetalda understödet eller den återbetalda delen av understödet.
Med frivillig och omedelbar återbetalning avses att statsunderstödsmottagaren självmant återbetalar det oanvända statsunderstödet eller en del av det till ett bankkonto som anges i villkoren och begränsningarna i understödsbeslutet innan den tidsfrist för att lämna en redogörelse som anges i statsunderstödsbeslutet har löpt ut.
Det ovan beskrivna förfarandet gäller inte återbetalning av statsunderstöd eller en del av det i enlighet med 20 § i statsunderstödslagen (återbetalning av statsunderstöd eller en del av det som betalats ut på felaktiga grunder, till för stort belopp eller uppenbart utan grund eller återbetalning på grund av att understödet inte kan användas på det sätt som förutsätts i statsunderstödsbeslutet). Förfarandet gäller inte heller fall enligt 21 § i statsunderstödslagen där statsbidragsmyndigheten genom sitt beslut ska bestämma att utbetalningen av statsunderstöd ska upphöra samt att statsunderstöd som redan betalats ut ska återkrävas.
Projektadministratör: understödstagare, dvs. den organisation som beviljas understödet.
Delgenomförare: användare av understödet, dvs. den organisation till vilken en del av understödet överförs, dvs. delegeras, för genomförandet av en del av projektet (eller som deltar enbart med arbetsinsats)
Projektaktörer: Projektadministratören och delgenomförarna tillsammans
Projektpartner/samarbets- eller nätverksaktör: aktör i anslutning till genomförandet av projektet med vilken samarbete bedrivs utan penningrörelse eller t.ex. deltagande med arbetsinsats.