Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Poliisiasemaverkosto säilyy kattavana lakkauttamisista huolimatta

Sisäministeriö
20.6.2016 12.48
Tiedote

Sisäministeriö on Poliisihallituksen esityksen pohjalta tehnyt päätöksen 11 poliisiaseman lakkauttamisesta. Poliisiasemaverkoston laajuutta on tarkasteltu toiminnallisten tarpeiden ja valtiontalouden säästötarpeiden näkökulmasta. Poliisiasemaverkosto säilyy kattavana lakkauttamisista huolimatta ja poliisin operatiivinen toimintakyky ei saa heikentyä uudistusten myötä. Päätös tulee voimaan 22.6.2016. Lakkautettavat asemat ovat seuraavat:

Itä-Suomen poliisilaitos
- Mäntyharjun poliisiasema
- Siilinjärven poliisiasema

Kaakkois-Suomen poliisilaitos
- Parikkalan poliisiasema

Itä-Uudenmaan poliisilaitos
- Mäntsälän poliisiasema

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos
- Hangon poliisiasema

Lounais-Suomen poliisilaitos
- Euran poliisiasema
- Kaarinan poliisiasema

Oulun poliisilaitos
- Haukiputaan poliisiasema
- Limingan poliisiasema

Sisä-Suomen poliisilaitos
- Lempäälän poliisiasema
- Ylöjärven poliisiasema

Poliisihallituksen esitys toimipisteverkoston muutoksista tehtiin loppuvuodesta 2015. Tämän jälkeen esitys oli lausuntokierroksella ja asiaa käsiteltiin muun muassa alueellistamisen koordinaatioryhmässä. Lausuntokierroksen ja koordinaatioryhmän käsittelyyn pohjautuen Huittisten, Ilomantsin Mänttä-Vilppulan, Juvan ja Outokummun poliisiasemia ei Poliisihallituksen esityksestä poiketen lakkauteta.

Yhteispalvelupisteitä hyödynnetään enemmän

Päätöksessä on huomioitu se, että palveluverkoston karsiminen nykyisestä ei harvaan asutuilla alueilla johda merkittävään turvallisuustason laskuun tai palvelujen etääntymiseen kohtuuttomien matkojen päähän. Tähän pyritään esimerkiksi muuttamalla kaksi lakkautettavaa poliisiasemaa, Hanko ja Parikkala, pienemmän kapasiteetin tukikohdiksi. Tämä tarkoittaa toimipistettä, joka ei täytä poliisiaseman vaatimuksia toiminnaltaan tai palveluiltaan mutta johon poliisi pystyy tukeutumaan säilyttääkseen tarvittavan operatiivisen toimintakyvyn alueella.

Lisäksi sisäministeriö edellyttää, että Poliisihallitus selvittää yhteistyössä niiden kuntien kanssa, joista poliisiasema lakkautetaan, mahdollisuudet ja tarpeen yhteispalvelun hyödyntämiseen. Yhteispalvelupiste on asiakaspalvelupiste, josta on saatavana vähintään kahden eri viranomaisen palveluja ja jossa hoidetaan lähinnä vireillepanoon ja neuvontaan liittyviä tehtäviä.

Määrärahoja siirretään seinistä toimintaan

Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja talouden kiristyminen edellyttävät, että poliisi suunnittelee palvelunsa uudella tavalla. Odotukset asuinpaikasta riippumattomien ja sähköisten palveluiden suuntaan kasvavat. Sähköinen asiointi palvelumuotona uudistaa sekä poliisihallintoa että asiakkaille tarjottuja palveluja.

Lakkautuksilla saavutetaan arviolta noin 745 000 euron vuotuiset säästöt. Toimipisteverkostoa karsimalla alennetaan toimitilakustannuksia. Saavutetuilla säästöillä hillitään myös poliisimiesten määrän laskua, toisin sanoen siirretään määrärahoja seinistä toimintaan.

Päätöksen tultua voimaan poliisin on mahdollisimman pian ryhdyttävä päätöksen edellyttämien toimenpiteiden täytäntöönpanoon voimassa olevien poliisiasemien vuokrasopimusten irtisanomisaikojen puitteissa. Poliisiasemien määrä on päätöksen toimeenpanon jälkeen 108.

Lisätietoja:
poliisijohtaja Sanna Heikinheimo, p. 0295 488 553, [email protected]
johtava asiantuntija Ari-Pekka Dag, p. 0295 488 560, [email protected]