Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sisäministeri Risikko esittää pakolaiskiintiön nostamista ensi vuonna

Sisäministeriö
13.4.2017 15.59
Tiedote 32/2017

Sisäministeri Paula Risikko esittää Suomen pakolaiskiintiön nostamista 300:lla ensi vuonna. Kiintiön nostamista on tarkoitus käsitellä hallituksen puoliväliriihessä, jossa tarkastellaan tulevan vuoden budjettia. Suomen nykyinen kiintiö on 750. Kiintiön nostamisen jälkeen Suomi sitoutuisi vastaanottamaan 1050 kiintiöpakolaista vuonna 2018.

– Vastaanottamalla pakolaisia suoraan muun muassa YK:n pakolaisleireiltä autetaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia pääsemään turvallisesti Eurooppaan. Samalla taistellaan ihmissalakuljetusta vastaan, sisäministeri Risikko toteaa.

Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia jo 1970-luvulta alkaen. Suomen ja Euroopan unionin tavoitteena on laajentaa kiintiöpakolaisjärjestelmää aktivoimalla yhä useampia EU-maita mukaan toimintaan.

– Suomi on johdonmukaisesti painottanut EU:ssa maahanmuuton parempaa hallintaa ja maahanmuuton laillisten väylien kehittämistä. Tässä jokaisen jäsenvaltion tulisi kantaa oma vastuunsa, ministeri Risikko sanoo.

YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen mukaan maailmassa on käynnissä pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Kiintiöpakolaisten vastaanotto eli uudelleensijoittaminen on yksi keino auttaa todellisessa hädässä olevia, sillä kiintiöpakolaisena Suomeen otettavan henkilön suojelun tarve on selvitetty jo lähtömaassa. Kiintiöpakolaisina valitaan henkilöitä, jotka ovat jo pakolaisina jossain toisessa maassa ja joita YK:n pakolaisjärjestö UNHCR esittää uudelleensijoitettaviksi.

Lue lisää kiintiöpakolaisista

Lisätietoja

sisäministerin erityisavustaja Juuso Rönnholm, p. 050 574 1504