Makrostabilitetspolitiken och tillsynen över den
Målet med makrostabilitetspolitiken och tillsynen är att kontrollera de risker som riktar sig mot stabiliteten i det finska finansieringssystemet och förstärka bankernas förmåga att tåla störningar. På så sätt kan man garantera att finansieringssystemet fungerar så störningsfritt som möjligt.
Myndigheterna förverkligar makrostabilitetspolitik i samarbete genom att utnyttja makrostabilitetsinstrument. Helheten inkluderar även andra åtgärder för att stärka bankernas soliditet. Med hjälp av makrostabilitetsinstrumentet kan myndigheterna följa upp och utvärdera eventuella risker.
Bestämmelser om makrostabilitetsinstrumenten finns både på EU-nivå och på nationell nivå. Makrostabilitetsinstrument som ingår i EU-lagstiftningen är bland annat den kontracykliska kapitalbufferten, tilläggskapitalbuffertarna för banker som är betydande för finansieringssystemets stabilitet (s.k. G- eller O-SII-buffertar) samt den för medlemsländerna prövningsberoende systemriskbufferten. Vidare kan Europeiska systemrisknämnden (ESRB) ge rekommendationer om hur makrostabilitetspolitiken bör ordnas inom EU.
Den finska kreditinstitutslagstiftningen inkluderar förutom de obligatoriska makrostabilitetsinstrumenten en begränsning av den maximala belåningsgraden för bostäder (s.k. lånetak) och en systemriskbuffert som riktar sig mot strukturella risker inom banksektorn.
Lagstiftningen begränsar dessutom bostadsbolagslån och bostadslån. Lån måste betalas bort inom 30 år, vid nybyggen får bostadsbolagets lån uppgå till högst 60 procent av bostadens skuldfria pris och amorteringsfria perioder tillåts inte under de första fem åren (med undantag av det första året). Helheten inkluderar även reglering som gäller bankernas hantering av insolvensrisker.
Makrostabilitetsinstrumenten kompletteras av behovsprövade tilläggskrav i pelare 2, vilka anknyter till övervakningen av bankernas ekonomiska ställning. Finansinspektionen utfärdar därutöver makroekonomiska rekommendationer för bankernas kreditgivning.
Myndigheterna bedömer kontinuerligt makrostabilitetsriskerna. Finansinspektionens direktion beslutar om användningen av makrostabilitetsinstrument fyra gånger per år.
Finlands Bank och Finansinspektionen bereder ett förslag till åtgärdsrekommendation gällande makrostabilitetspolitiken, vilket behandlas i en samarbetsgrupp som leds av finansministeriet. Utgående från åtgärdsrekommendationen lägger direktören för Finansinspektionen fram sitt beslutsförslag för Finansinspektionens direktion. Innan beslut fattas ber Finansinspektionen ännu Finlands Bank, finansministeriet samt social- och hälsovårdsministeriet om remissyttranden i saken och konsulterar Europeiska centralbankens banktillsynsråd.
Kontaktuppgifter
Markku Puumalainen, finansråd
fornamn.efternamn@gov.fi
Mer information:
Kreditinstitutslagen Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik(Finlex)
FinansinspektionenLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
Finlands BankLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
Europeiska systemrisknämnden ESRBLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik (på engelska)