Opetusministeri
Kulttuuriministeri Tanja Karpela esitteli torstaina Helsingissä opetusministeriön lastenkulttuuripoliittisen ohjelman. - Lastenkulttuurin edistäminen on yksi ministeriön tulevien vuosien painopisteitä. Ohjelman tavoitteena on antaa suuntaa lastenkulttuurin edistämiselle vuosina 2003-2007.
- Lapset ja nuoret ovat aikamme kulttuurilähettiläitä tulevaisuudessa sekä kulttuurimme uudistajia ja kehittäjiä. Me välitämme kulttuuriperintöä lapsillemme ja he vievät sitä eteenpäin omilla edellytyksillään. Me aikuiset luomme omalla toiminnallamme näitä edellytyksiä, ja kulttuuripolitiikka on se yhteiskuntapolitiikan alue, jossa edellytyksiä luodaan.
Tuleva kulttuuribudjetti on ministeri Karpelan mukaan yksi esimerkki edellytysten luomisesta. - Näyttää siltä, että taiteelle ja kulttuurille annettu budjettiraami on hyvin tiukka. Kuitenkin on erittäin tärkeää tiedostaa kulttuurin merkitys yhteiskunnalle. Kulttuurisesta rikkaudesta ja monimuotoisuudesta kasvaa luovuus ja innovatiivisuus. Nämä perusvalmiudet luodaan taidekasvatuksella ja virikkeellisellä kulttuuriympäristöllä lapsuudessa ja nuoruudessa. Mielestäni on ei vain lyhytnäköistä vaan jopa vaarallista politiikkaa säästää lapsissa ja nuorissa.
- Vaikka ohjelman toimenpide-ehdotukset painottuvat taide- ja kulttuuripalveluiden alueelle on lähtökohtana laaja lastenkulttuurin käsite. Lasten oman leikkiin tai kerrontaan perustuvan itse luodun kulttuurin edistäminen nähdään taide- ja kulttuuripalveluiden rinnalla yhtä tärkeänä. Kaikki ohjelman toimenpide-esitykset tukevat ja vahvistavat lasten mahdollisuuksia myös itse luoda kulttuuria, sanoi kulttuuriministeri Karpela.
Ohjelma nostaa muutamia toimenpide-ehdotuksia ns. kärkihankkeiksi, jotka pyritään toteuttamaan ensimmäisinä. Opetusministeriö käynnisti lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalampun ensimmäisen kolmivuotisen toimikauden vuoden alussa. Verkosto on koko maan kattava ja sen tehtävänä on kehittää lasten ja nuorten taide- ja kulttuuripalveluita jo olemassa olevissa lastenkulttuurikeskuksissa sekä tukea palveluiden syntymistä sinne, missä niitä ei vielä ole. Tavoitteena on, että ministeriö ja alan muut toimijat tukevat keskusten toimintaa ja edistävät verkosto työtä sen tulevina toimikausina.
Toinen kärkihanke koskee liikkumis- ja toimintarajoitteisia lapsia. Opetusministeriö tulee laatimaan toimenpideohjelman kulttuurin saavutettavuuden lisäämiseksi julkisissa taide- ja kulttuurilaitoksissa kiinnittäen huomiota myös erityisryhmiin kuuluvien lasten ja nuorten tarpeisiin. Asiaa valmistelee jo asetettu työryhmä.
Kirjastoilla on ensiarvoisen tärkeä merkitys lastenkulttuurille. Perinteisten kulttuuri- ja sivistystehtävän ja lukutaidon edistämisen ohella kirjasto tarjoaa myös tietoyhteiskunnan valmiuksia. Opetusministeriö kohdentaa vuonna 2004 kirjastomäärärahoja erityisesti lapsille ja nuorille tarkoitetun kulttuurin, kirjallisuuden ja tiedonhaun sisältötuotannon tukemiseen.
Museot toimivat kulttuuriperinnön vaalijoina ja sen kiinnostavina ja monipuolisina esittelijöinä, kulttuurikasvattajina, etenkin lapsille ja nuorille. Museoiden kautta toteutetaan lasten osallisuutta kulttuuriperinnöstä. Oman kulttuuriperinnön ja elinympäristön tunteminen ja arvostaminen estää syrjäytymistä ja kehittää kulttuurisia taitoja. Tämän vuoksi opetusministeriö ja Museovirasto kohdentavat ensi vuonna resursseja lapsille ja nuorille suunnattujen hankkeiden toteuttamiseen.
Lastenelokuvan edistämiseksi on valmistunut erillinen kehittämisohjelma, jonka ehdotuksia pyritään toteuttamaan. Tavoitteena olisi, että ensi vuosi olisi lastenelokuvan teemavuosi. Tämän lisäksi myös kotimaisen elokuvan aseman parantaminen on asetettu hallitusohjelmassa tavoitteeksi.
Lapsia koskevan kulttuuripolitiikan lähtökohtana tulee olla laaja-alainen näkemys lasten asemasta yhteiskunnassa, todetaan ohjelmassa. Lastenkulttuuripolitiikka tulee ottaa huomioon olennaisena osana yleistä lapsipolitiikkaa. Kuntien tulee laatia lapsipoliittisia ohjelmia, joissa otetaan huomioon kulttuuripolitiikka. Lasten taidekasvatus on erityisessä asemassa taidepolitiikassa. Taidekasvatus on osa yleissivistystä ja saa sisältönsä kulttuurisesta ympäristöstä. Taidekasvatus voidaan jakaa yleissivistävään taidekasvatukseen kaikilla koulutusasteilla, taiteen perusopetukseen sekä taideharrastukseen ja sen ohjaukseen. Taideaineiden opetus tulee turvata kaikille yhteisenä oppiaineena kaikilla peruskoulun luokka-asteilla. Taidelaitosten lapsille ja lapsiperheille suunnatun tarjonnan tulee olla korkeatasoista ja monipuolista sekä kohtuuhintaista ja alueellisesti mahdollisimman tasavertaisesti kohdeyleisön saatavilla. Tarjonnassa tulee ottaa huomioon myös erityisryhmien tarpeet.
Kirjallisuuden, lukemisen ja sanantaiteen osalta perinteisellä painetulla medialla on suuri merkitys. Lastenkulttuuri osuuteen painetussa mediassa tulee kiinnittää huomiota. Uusien medioiden sisältötuotannossa tulee tekijöiden vastuuta, lasten ja nuorten valistusta, mediakriittisyyttä ja eettisiä pohdintoja korostaa. Uusien medioiden kotimaista, teknisesti korkeatasoista sekä esteettisesti ja eettisesti kestävää sisältötuotantoa tulee tukea. Kotimaisen korkeatasoisen lasten- ja nuortenohjelmien tuottamiseen ja välittämiseen tulee kiinnittää huomiota.
Vaikka ohjelmassa on pyritty löytämään ratkaisumalleja, jotka olisivat yhteisiä useille taiteenaloille, sisältää ohjelma myös lukuisan joukon taiteenalakohtaisia toimenpide-esityksiä. Ohjelman toimenpide-ehdotukset ovat luonteeltaan eritasoisia ja ne koskevat laajaa toimijakenttää.
Opetusministeriön kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston vuosittaisesta määrärahasta käytetään lastenkulttuurin edistämiseen tällä hetkellä noin 10-20 prosenttia. Kirjastotoiminnan osalta kunnissa lasten ja nuorten palveluihin käytetty prosenttiosuus on suurempi. Ohjelmassa esitettyjen ministeriötä koskevien toimenpiteiden toteuttaminen tapahtuu kohdentamalla jo olemassa olevaa määrärahaa uudella tavalla, mutta lisäksi tarvitaan lisämäärärahaa, joka kaudella 2003-2007 on noin 15 miljoonaa euroa. Muita toimijoita, kuten kuntia, järjestöjä ja taidelaitoksia, koskevien toimenpide-ehdotusten luonne on lähinnä ohjaava.
-- -- --
Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, puh. (09) 160 77487, katri.santtila@minedu.fi
Opetusministeriön lastenkulttuuripoliittisen ohjelman julkistus- ja tiedotustilaisuus
torstaina 19.6.2003 kello 11.00-12.00
eduskunta, huone A116