Skip to content
Government and ministries Media

Inrikesminister Ohisalo till Malta för att diskutera läget med asylsökande vid Medelhavet

Inrikesministeriet
20.9.2019 15.30 | Publicerad på svenska 1.10.2019 kl. 16.26
Pressmeddelande 70/2019

Inrikesminister Maria Ohisalo deltar den 23 september i ett möte om läget vid Medelhavet. Mötet som ordnas på Malta har sammankallats av Maltas inrikesminister.

Tyskland, Frankrike, Malta och Italien har försökt finna en lösning på hur asylsökande som räddats på Medelhavet ska placeras inom EU-området. Dessa fyra länder sammanträder nu för att komma överens om en gemensam strategi utifrån beredningen som gjorts under sommaren. Finland observerar mötet i egenskap av ordförande för Europeiska unionens råd.

– Målet är att få en heltäckande bild av nuläget i fråga om migrationen kring Medelhavet och speciellt den tillfälliga mekanismen för omplacering. I detta syfte ska jag under besöket på Malta även träffa företrädare för EU:s asylbyrå EASO:s ledning, berättar minister Ohisalo.

Som ordförandeland vill Finland i första hand hitta en hållbar lösning för att förnya det gemensamma europeiska asylsystemet så att det fungerar bättre. Samtidigt har det visat sig vara nödvändigt att skapa tillfälliga arrangemang för akuta landstigningssituationer.

Mer information:

Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216, [email protected]
Sami Kerman, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 477 8348, [email protected]