Skip to content
Government and ministries
Media

Turvatarkastukset Maahanmuuttovirastossa täydentävät jo olemassa olevia turvatoimia

Sisäministeriö 9.8.2018 15.17 | Julkaistu suomeksi 9.8.2018 klo 15.18
Tiedote 89/2018

Maahanmuuttovirastossa voidaan jatkossa tehdä turvatarkastuksia viraston tiloihin saapuvaan ja siellä olevaan henkilöön. Valtioneuvosto esitti lain turvatoimista Maahanmuuttovirastossa ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain vahvistamista 9.8. ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa muutokset 10.8. Lait tulevat voimaan 20.8.2018.

Mahdollistamalla turvatarkastusten tekeminen jo ennen asiakastapaamista, suojataan virastossa työskenteleviä henkilöitä erilaisilta vaaratekijöiltä, turvataan työskentelyolosuhteita sekä suojataan viraston omaisuutta. Lakia ei sovelleta Maahanmuuttoviraston ylläpitämän valtion vastaanottokeskuksen tai järjestelykeskuksen majoitustiloihin saapuvaan eikä siellä olevaan henkilöön.

Maahanmuuttoviraston tiloihin tulevat henkilöt ja heidän mukanaan olevat tavarat voitaisiin tarkastaa sen selvittämiseksi, ettei henkilöllä ole mukanaan esinettä tai ainetta, jolla voidaan aiheuttaa vaaraa turvallisuudelle tai järjestykselle tai jota voidaan käyttää omaisuuden vahingoittamiseen. Vastaavaa lainsäädäntöä on jo voimassa esimerkiksi eduskunnan, valtioneuvoston ja tuomioistuinten toiminnan turvaamiseksi.

Mahdollisiin turvallisuusuhkiin on pystyttävä tarttumaan ennakoivasti

Maahanmuuttovirasto on käyttänyt yksityisiä vartiointipalveluja, mutta vartijoilla ei ole toimivaltuuksia tehdä turvatarkastuksia tiloihin saapuville henkilöille ennen asiakaskohtaamista, vaan kyse on ollut reagoinnista uhkaavissa tilanteissa. Uudella lainsäädännöllä täydennetään nykyisiä keinoja varautua ennakolta turvallisuusuhkiin.

Turvatarkastajana voi toimia poliisimies, rajavartiomies tai Maahanmuuttoviraston palveluksessa oleva tehtävään koulutettu henkilö. Tarkastuksen voi suorittaa muukin henkilö, joka on saanut tehtävään asianmukaisen koulutuksen ja on poliisin tehtävään hyväksymä. Käytännössä turvatarkastuksia tekevät ostopalveluina hankitut yksityisen turvallisuusalan toimijat.

Lisätietoa hankkeesta:
https://intermin.fi/hankkeet/hankesivu/-/hankesivu/hanke?tunnus=SM028%3A00%2F2017

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Jarmo Tiukkanen, p. 0295 488 606, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Jorma Kantola, p. 0295 488 215, [email protected] (16.8. alkaen)

 

Lisäys 9.8. klo 15.58. Kolmannen kappaleen viimeinen lause.