Sisäministeri Ohisalo tapasi romaniväestön edustajia

Sisäministeriö 16.1.2020 16.34
Tiedote 3/2020

Romaniväestöön kuuluvat kokevat usein syrjintää arjessaan ja ovat tuoneet eri yhteyksissä esille tarpeita viranomaisten, erityisesti poliisin toiminnan kehittämiseksi. Romaniväestön edustajat ja sisäministeri Maria Ohisalo tapasivat 16.1. pyöreän pöydän keskustelutilaisuudessa, jonka aiheena oli romaniväestön kokema turvallisuus ja turvallisuuden tunne sekä miten näitä voidaan parantaa erityisesti sisäministeriön ja poliisin toimin.

Vilkkaan keskustelun aiheita olivat muun muassa romanien kokema syrjintä ja viharikokset. Romaniyhteisöjen edustajat kertoivat, että epäasiallista kohtelua tapahtuu jonkun verran poliisin ja myös vartijoiden toimesta. Syrjintää tapahtuu vähemmän paikkakunnilla, joissa ennalta estävää työtä tekevä poliisi on mukana alueellisessa romanityöryhmässä.

– Kiitos erittäin paljon rakentavasta keskustelusta. Syrjintä on ehdottoman kiellettyä poliisissa ja suhtaudumme erittäin vakavasti jokaiseen tällaiseen tapaukseen. Korostan, että kaikesta epäasiallisesta kohtelusta kannattaa ja pitää kannella, jotta ongelmat tunnistetaan ja niihin voidaan puuttua, sanoo sisäministeri Ohisalo.

Poliisin ennalta estävän toiminnan strategiassa (2018) on päätetty, että poliisin tulee tehdä ennalta estävää työtä verkostoitumalla eri väestöryhmien kanssa ja huolehtimalla siitä, että näillä on mahdollisuus tuoda esille kokemiaan epäkohtia liittyen turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteen kehitykseen.

Tilaisuuden lopuksi sovittiin, että romaniyhteisöjen yhteistyötä ennalta estävää työtä tekevien poliisien ja esimerkiksi Ankkuri-toiminnan kanssa pyritään tiivistämään entisestään. Lisäksi Poliisiammattikorkeakoulun monikulttuurisuuteen liittyvä oppimateriaali ja siihen liittyvää opetusta uudistetaan. Myös vartijoiden osaamista romani- ja muissa vähemmistöasioissa on vahvistettava.

Lisätietoja:

kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, p. 0295 488 370, [email protected]
ministerin erityisavustaja Sami Kerman, p. 050 477 8348, [email protected]