Metsästys- ja aseharrastus selittää aseiden suuren määrän

Suomessa on paljon metsästäjiä ja muita aseharrastajia. Luvallisia ampuma-aseita on yli 1,5 miljoonaa ja luvanhaltijoita yli 600 000.

Tavanomaisten ampuma-aseiden hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttavien lupien myöntämisestä vastaavat alueelliset poliisilaitokset. Poliisihallitus myöntää muun muassa ase-elinkeinoluvat, kaupalliseen vientiin, tuontiin siirtoon ja kauttakuljetukseen liittyvät luvat, asekeräilijähyväksynnät sekä erityisen vaarallisten ampuma-aseiden hankkimisluvat.

Poliisihallitus tekee ampuma-aseisiin liittyvää valvontaa sekä ohjaa poliisin aselupahallintoa. Siviilikäytössä olevia ampuma-aseita koskevan lainsäädännön valmistelu on sisäministeriön vastuulla.

Ampuma-aseiden lupakäytännöstä, ampuma-aseiden valvonnasta ja ampuma-aseiden käyttöturvallisuuden valvonnasta saa lisätietoja poliisin nettisivuilta.

Sotilaskäyttöön tarkoitettujen ampuma-aseiden viennin valvonnasta vastaa puolustusministeriö. Tästä ja muista puolustusministeriön asevalvonnan tehtävistä löytyy lisätietoja puolustusministeriön nettisivuilta.

Kansainvälistä asevalvonta- ja aseidenriisuntayhteistyötä hoitaa ulkoasiainministeriö.

Lisätietoja

Seppo Sivula, Poliisitarkastaja 
sisäministeriö, Poliisiosasto, Poliisitoiminnan ohjausyksikkö 0295488591