Laptops for Ukraine -kampanja

Koko Euroopan laajuisen Laptops for Ukraine -kampanjan avulla kerätään ICT-laitteita ja annetaan niille uusi elämä esimerkiksi ukrainalaisen koululaisen, opettajan tai sairaanhoitajan käsissä.

Iskut Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin ja sodan pitkittyminen ovat tuoneet haasteita myös tietoteknisten yhteyksien ylläpitoon. Kampanjan avulla eri toimijoille järjestetään mahdollisuus osallistua Ukrainan tukemiseen koordinoidusti.

Käynnistimme Laptops for Ukraine -kampanjan Suomen osalta määräaikaisena keväällä 2023. Keräyksen tuloksena Ukrainaan toimitettiin EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta satoja IT-laitteita. Joulukuussa 2023 teimme päätöksen käynnistää kampanja uudelleen. Tällä kertaa kampanjalle ei ole määritelty päättymispäivää, sillä tarve Ukrainassa on valtava ja jatkuva.

Suomessa kampanjasta vastaa sisäministeriö yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, Elinkeinoelämän keskusliiton, Teknologiateollisuus ry:n ja pelastuslaitosten kumppanuusverkoston kanssa. 

Keräyksen tuotot lähetetään Ukrainaan sisäministeriön koordinoimana EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Apu kohdentuu Ukrainan vastuuviranomaisen toimesta sinne, missä tarve on kaikkein suurin.

Mitä ja milloin voin lahjoittaa?

Kampanjan puitteissa kerätään seuraavia laitteita:

 • kannettavia tietokoneita
 • tabletteja
 • älypuhelimia 
 • näyttöjä
 • latureita

Kannettavat tietokoneet voivat olla Windows/Mac/Linux -laitteita. Muut laitteet voivat olla Android tai iOS -käyttöisiä.

Lahjoitettavien laitteiden on oltava täysin toimivia, ehjiä ja muutoin lahjoitettavaksi soveltuvia. Akkujen tulee olla hyväkuntoisia. Kaikkien laitteiden mukana toivotaan tulevan myös laitteeseen sopiva toimiva laturi.

Kampanja on käynnissä toistaiseksi. 

Haluan lahjoittaa, kuinka toimin?

 1. Kerätkää lahjoitettavat laitteet yhteen (esimerkiksi yritys-/työpaikkakohtaisesti). 
 2. Tyhjentäkää laitteet kaikista henkilökohtaisista tiedoista. Lahjoittaja on itse vastuussa tietojen poistamisesta. 
 3. Tarkistakaa, että laitteet ovat puhtaita. 
 4. Katkaiskaa laitteista virta.
 5. Pakatkaa laitteet siten, että ne kestävät kuljetuksen. Mikäli mahdollista, laitteiden pakkaaminen omiin alkuperäispakkauksiinsa on toivottavaa.
 6. Merkitkää ja kirjatkaa laitteet oheiseen lahjoituslistaan. 
 7. Toimittakaa lista sähköpostitse [email protected] -osoitteeseen. 
 8. Listan toimitettuanne saatte jatkotoimintaohjeet laitteiden luovuttamiseen liittyen. 

Mihin laitteet voi luovuttaa?

Lahjoituksen koosta riippuen kuljetusjärjestelyissä hyödynnetään joko pelastuslaitosten kumppanuusverkostoa tai kaupallisia toimijoita. Pienempien erien kohdalla lahjoittaja vie laitteet lähimmälle pelastuslaitokselleen, josta ne kuljetetaan edelleen pääkaupunkiseudulle välivarastoon. Suurempien erien kohdalla myös kuljetus suoraan lahjoittajan tiloista pääkaupunkiseudulle on mahdollista. Kun sopiva määrä kuljetettavaksi on kertynyt, kuljetetaan laitteet Ukrainaan pelastuspalvelumekanismin puitteissa.

Keneltä voin kysyä lisätietoja?

Mikäli teillä on kysyttävää, ottakaa yhteyttä pelastuspalvelumekanismin kautta lähetettävää materiaaliapua koordinoivaan sisäministeriön pelastusosastoon [email protected], asiantuntija Laura Haussalo, p. 050 399 9420 ja asiantuntija Heikki Honkanen p. 050 526 9253.

Ohje lahjoittajalle

Lahjoituslista | excel-tiedosto