Ampumaratojen toiminnan turvaaminen
Hallitusohjelman tavoitteena on turvata Suomen ampumaratojen toiminta ja edistää uusien ampumaratojen perustamista. Sisäministeriö on asettanut hankkeen, jossa tarkastellaan keinoja ampumaratojen toiminnan turvaamiseksi, lainsäädäntöä ja ympäristölupaprosessien sujuvoittamista ja toteutetaan tarvittavat lainsäädäntömuutokset.
Hallitusohjelman tavoite on, että ulkoampumaratojen määrä olisi noin 1000 vuosikymmenen loppuun mennessä. Painopiste on kivääriratojen ja toiminnallisten ratojen riittävässä määrässä koko maassa.
Hankkeen tehtävänä on
- tehdä kansainvälinen vertailu lainsäädännöstä ja ympäristölupaprosesseista verrokkimaissa EU:ssa
- esittää keinoja, joilla Suomen ampumaratojen toiminta voidaan turvata ja edistää uusien ampumaratojen perustamista
- tehdä ehdotuksia ympäristölupaprosessien sujuvoittamiseksi
- arvioida lainsäädäntötarpeet ja toteuttaa ne.
Työssä huomioidaan alueelliset tarpeet sekä eri käyttäjäryhmien, kuten keskeisten maanpuolustus-, reserviläis-, ampumaurheilu-, ja metsästysjärjestöjen sekä viranomaisten tarpeet.
Eteneminen
Hankkeen toimikausi on 1.6.2024 - 30.9.2025.
Usein kysytyt kysymykset
-
Ilman toimenpiteitä ampumaratojen määrä uhkaa vähentyä merkittävästi. Ampumaradat sijaitsevat eri puolilla Suomea ja maantieteellisesti epätasaisesti.
Siviiliampumaradat ovat yleensä riistanhoitoyhdistysten, metsästysseurojen, yksityisten henkilöiden, yhdistysten tai yritysten ylläpitämiä. Lisäksi Puolustusvoimilla on omia ampumaratoja.
Siviiliampumaratoja käyttävät usein yhteisesti eri käyttäjäryhmät harrastajista viranomaisiin. Harjoittelu edellyttää riittävää ampumarataverkostoa. Ampumaradat ovat myös ampumaurheilua tai ammuntaa harrastavien harjoitteluun turvallisia paikkoja.
-
Suomessa on noin 670 muiden kuin Puolustusvoimien hallinnoimaa ampumarataa. Ratojen määrä on vähentynyt selvästi viime vuosikymmeninä. Vielä 1990-luvulla Suomessa oli arviolta 2 000 - 2 500 ampumarataa.
-
Määrän katsotaan olevan vähimmäismäärä sille, että eri käyttäjäryhmien tarpeet pystytään turvaamaan kestävästi. Ampumaratojen tilannetta on selvitetty aiemmin muun muassa puolustusministeriön laatiman valtioneuvoston ampumarataselvityksen yhteydessä (2022).
-
Ampumaratatoiminta on pääosin ympäristöluvanvaraista, koska ampumaratoihin liittyy ympäristövaikutuksia. Hankkeessa tarkastellaan keinoja sujuvoittaa ympäristölupaprosesseja. Ympäristöluvan saaminen edellyttää toiminnanharjoittajilta erityistä osaamista luvan hakemisessa sekä taloudellisia voimavaroja. Luvan myöntämisprosessi on tyypillisesti pitkä.
-
Hallitusohjelman tavoitteena on turvata ampumaratojen toiminta ja riittävä määrä koko maassa. Hankkeen selvitystyössä otetaan huomioon alueelliset tarpeet.
-
Turvallisen aseenkäsittelyn kannalta on tärkeää, että luvallisia ampumaratoja on riittävästi. Lisäksi ampumaradat mahdollistavat valvonnan kohdentamisen sinne, missä harjoittelu pääsääntöisesti tapahtuu.
Ampumaradan perustaminen ja ylläpitäminen on luvanvaraista. Turvallisuuden varmistaminen on keskeinen osa luvan saamisen edellytyksiä. Lupaviranomaisena ampumarata-asioissa toimii Poliisihallitus.
Ampumaratalain tavoitteena on edistää turvallista ampumaharrastusta, turvallisuutta ampumaradoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä sekä maakunnallisen ampumarataverkoston suunnitelmallista kehittämistä. Laissa säädetään ampumaratojen perustamisesta, ylläpitämisestä ja valvonnasta sekä radan pitäjän oikeuksista.
Uutisia
Sisäministeriö asettaa hankkeen ampumaratojen toiminnan turvaamiseksi
Lisätietoja
Seppo Sivula, Poliisitarkastaja
sisäministeriö, Poliisiosasto, Poliisitoiminnan ohjausyksikkö Puhelin:0295488591 Sähköpostiosoite: [email protected]