Hallitusohjelman uudistukset rajaturvallisuuteen
Hallitusohjelman tavoitteena on varmistaa Suomen rajaturvallisuus kaikissa tilanteissa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja muut muutokset turvallisuusympäristössä edellyttävät rajaturvallisuuden vahvistamista edelleen.
Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksia kehitetään turvallisuusympäristön vaatimusten mukaisesti. Rajavartiolaitokselle varmistetaan riittävät resurssit, kalusto ja teknologia. Rajavartiolaitokselle säädetään laajemmat mahdollisuudet teknologian hyödyntämiseen rajaturvallisuuden ylläpitämisessä ja kehitetään teknisen valvonnan sääntelyä.
Itärajan esteaita rakennetaan pilottivaiheen kokemukset huomioiden ja niin nopeasti kuin on tarkoituksenmukaista.
Tavoitteena on, että viranomaisilla on riittävät voimavarat hybridivaikuttamisen torjumiseen. Hallituksella on valmius tarvittaessa käyttää kaikkia lainsäädännön toimivaltuuksia rajaturvallisuutta vakavasti vaarantavissa tilanteissa.
Rajavartiolaitokselle on tullut ja on tulossa lisää toimivaltuuksia, joilla tehostetaan Rajavartiolaitoksen rikostutkintaa.
Marraskuussa 2023 voimaan tuli muutos, jonka mukaan lupaa televalvonnalle rikoksia estettäessä ei jatkossa rajoiteta vain tiettyihin, luvan hakemishetkellä tiedossa oleviin teleosoitteisiin ja telepäätelaitteisiin, vaan lupaa haetaan ja se määrätään henkilösidonnaisesti.
Rajavartiolaitos voi myös käyttää peiteltyä tiedonhankintaa tietoverkossa ennalta estettäessä rikosta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta. Peitelty tiedonhankinta tarkoittaa lyhytkestoista tiedonhankintaa, jossa Rajavartiolaitos voi käyttää vääriä, harhauttavia tai peiteltyjä tietoja. Näillä lakimuutoksilla Rajavartiolaitos sai vastaavat toimivaltuudet kuin poliisi.
Valmisteilla ovat lakimuutokset, jotka koskevat Rajavartiolaitoksen tutkintaoikeuden rajattua laajentamista ihmiskaupan ja rahanpesun esitutkintaan. Salaisista tiedonhankinta- ja pakkokeinoista rikosten estämiseksi ja selvittämiseksi tarkastellaan erityisesti televalvonnan, peitellyn tiedonhankinnan ja tietolähdetoiminnan toimivaltuuksien laajentamista.
Käynnissä on myös selvitys Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksien muutostarpeista Schengen-alueen sisärajoilla. Tavoitteena on rajaturvallisuuden edistämiseksi selvittää sisärajoilla Rajavartiolaitoksen tehtävissä käytettävissä olevien toimivaltuuksien ajantasaisuutta ottaen huomioon muiden EU-maiden sääntely.
Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut perusteellisesti ja Rajavartiolaitoksen toimintaympäristön riskit ovat kasvaneet. Rajavartiolaitos varautuu hallitsemaan rajaturvallisuuden häiriötilanteet niin maalla kuin merellä, hoitamaan merelliset onnettomuudet ja valvoo Suomen alueellista koskemattomuutta.
Rajavartiolaitos korvaa kolme vanhentunutta ulkovartiolaivaa kahdella uudella Turva-luokan ulkovartiolaivalla. Uusien alusten myötä kyvykkyydet saadaan nostettua Rajavartiolaitoksen tehtävien ja toimintaympäristön edellyttämälle tasolle. Laivoilla tuetaan myös monien muiden viranomaisten tärkeää työtä merellä ja saaristossa.
Rajavartiolaitos suunnittelee myös Dornier-valvontalentokoneiden korvaamista kahdella uudella monitoimilentokoneella. Uudet suorituskykyisemmät monitoimilentokoneet parantavat merkittävästi Suomen rajaturvallisuutta sekä alueellisen koskemattomuuden valvontaa.
Rajavartiolaitoksen tavoitteena on jatkossa hyödyntää entistä enemmän nykyaikaista teknologiaa keskeisissä lakisääteisissä tehtävissään kuten rajavalvonnassa sekä rajaturvallisuuden ja rajajärjestyksen ylläpitämisessä.
Rajavartiolaitoksen suorittamaa teknisen valvonnan tarkoitusta ja käyttöaluetta laajennettiin 5.7.2024 voimaan tulleella lakimuutoksella. Rajavartiolaitokselle tuli myös uusi toimivaltuus suorittaa radioteknistä valvontaa. Sillä tarkoitetaan oikeutta havaita, paikantaa, tunnistaa, yksilöidä ja seurata radiotaajuisia sähkömagneettisia aaltoja ja radiolaitteita.
Lakimuutoksilla pyritään vastaamaan muuttuneen toimintaympäristön vaatimuksiin ja esimerkiksi muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen. Tavoitteena on tilannekuvan muodostaminen Rajavartiolaitoksen operatiivisen toiminnan suuntaamiseksi ja rajaturvallisuutta koskevan päätöksenteon tueksi.
Suomi varautuu laaja-alaiseen vaikuttamiseen, jollaista muun muassa Itä-Euroopan maat ovat viime vuosina kohdanneet. Esteaita tehostaa rajavalvontaamme tässä ja nyt. Se tukee merkittävällä tavalla häiriötilanteiden hallintaa rajalla.
Fyysinen esteaita on käytännössä välttämätön välineellistetyn tai laajan laittoman maahantulon tilanteessa. Esteaita myös vähentää Suomen riippuvuutta Venäjän rajavalvonnan tehosta.
Sisäministeriössä on käynnissä lakihanke maahantulon välineellistämisen torjumiseksi ja rajaturvallisuuden vahvistamiseksi. Hankkeessa valmistellaan lakimuutokset, joiden avulla voidaan tehokkaasti torjua maahantulon välineellistämisen muodossa Suomeen kohdistettavaa painostamista ja vahvistaa rajaturvallisuutta. Lakimuutoksilla suojellaan kansallista turvallisuutta siihen kohdistuvilta uhkilta.
Rajaturvallisuuteen liittyvien toimien aikataulu ja tavoite
Taulukkoon on koottu hallituksen keskeisimmät rajaturvallisuuteen liittyvät hankkeet sekä tietoa niiden aikataulusta ja tavoitteista.
Toimenpide | Aikataulu | Tavoite |
---|---|---|
Teknologian hyödyntäminen rajaturvallisuuden ylläpitämisessä | Muutokset vahvistettu 28.6. ja ne tulivat voimaan 5.7.2024. | Tavoitteena on nykyaikaisen teknologian käytön lisääminen rajavalvonnassa ja rajaturvallisuuden ylläpitämisessä. |
Rajavartiolaitoksen rikostorjuntalain tarkistaminen | Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2025. | Tavoitteena on parantaa Rajavartiolaitoksen tutkittavaksi kuuluvien rikosten torjunnan edellytyksiä. |
Rajavartiolaitoksen henkilöstöresurssien turvaaminen | Lait vahvistettiin 17.5.2024 ja ne tulevat voimaan 15.6.2024. | Tavoitteena on Rajavartiolaitoksen toimintakyvyn turvaaminen ja henkilöstöresurssien joustava hyödyntäminen erilaisissa normaaliolojen häiriötilanteissa. |
Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksien muutostarpeet Schengen-alueen sisärajoilla | Selvitys valmistuu elokuussa 2024, jonka jälkeen päätetään jatkotoimista. | Tarpeen mukaan lisätään Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksia sisärajoilla muiden EU-maiden mallien mukaisesti. |
Maahantulon välineellistämisen torjuminen ja rajaturvallisuuden vahvistaminen | Laki vahvistettiin 16.7.2024 ja se tuli voimaan 22.7.2024. Laki on voimassa vuoden. | Tavoitteena on tehokkaasti torjua maahantulon välineellistämisen muodossa Suomeen kohdistettavaa painostamista ja vahvistaa rajaturvallisuutta. |