Itärajalle pyrkivien lähtömaihin suuntautuva viestintä

Tämä sivu on suunnattu erityisesti Suomen ja Venäjän itärajan kautta Suomeen pyrkiville ja heitä auttaville. Kohdennamme lähtömaihin viestintää sosiaalisessa mediassa ja linkitämme alla olevan sisällön mukaiselle sivuille some-viesteistämme.

On tärkeää välittää lähtömaihin tietoa siitä, miten Suomi toimii tässä tilanteessa. Kerromme myös haastavista sääoloista ja varoitamme, että salakuljettajien ja välittäjien tarjouksia ja tarinoita ei tule uskoa. 

Sivu on julkaistu suomen-, ruotsin- ja englanninkielen lisäksi myös arabiaksi ja somaliksi.


Suomen itäraja on suljettu

Et pääse Suomeen Suomen ja Venäjän rajan kautta. Itärajan rajanylityspaikat on suljettu. Et voi hakea turvapaikkaa Suomen itärajalla.

Älä tule rajalle. 

Suomen viranomaiset vartioivat rajoja koko ajan. Valvontaa tehdään maalla, merellä ja ilmassa.

Älä usko salakuljettajien valheita

Itäraja on suljettu, koska Venäjän viranomaiset käyttävät ihmisiä hyväksi omien tavoitteidensa ajamiseen.

Älä usko salakuljettajien ja välittäjien valheita. He levittävät vääriä tietoja Suomesta verkossa. Salakuljettajat kertovat valheita, koska he haluavat rahasi.

Suomi haluaa estää sen, että ihmiset vaarantavat itsensä ja tulevat rajalle valheellisten tietojen perusteella.

Sormenjälkesi talletetaan eurooppalaiseen tietokantaan

Et voi käyttää turvapaikanhakua Suomesta reittinä muihin maihin. Euroopan maat ovat sopineet, että turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä valtiossa. Tätä kutsutaan Dublin-menettelyksi.

Viranomainen kirjaa tietosi, tallentaa sormenjälkesi, allekirjoituksesi ja valokuvan sinusta. Sinulta otetut sormenjäljet tallennetaan eurooppalaiseen, yhteiseen Eurodac-tietokantaan. Lain mukaan et voi kieltäytyä antamasta sormenjälkiäsi.

Lisätietoa:
Suomen itäraja pysyy kiinni toistaiseksi | tiedote 4.4.2024

Rajavartiolaitos valvoo Suomen rajaturvallisuutta. Lisätietoa maahantulon rajoituksista: Rajoitukset Suomen itärajan rajanylityspaikoilla

Tietoa Dublin-menettelystä Euroopan komission verkkosivuilla 

Turvallisen ja laillisen maahanmuuton vaatimuksista löydät tietoa Suomen Maahanmuuttoviraston sivuilta: Hakemusopas | Maahanmuuttovirasto