Hätäkeskukset vastaanottavat hätäilmoitukset

Hätäkeskukset ottavat vastaan pelastus-, poliisi- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimialaan kuuluvia hätäilmoituksia ja välittävät ne edelleen auttaville viranomaisille ja yhteistyökumppaneille.

Hätäkeskus myös neuvoo ja opastaa hätäpuhelun soittajaa. Hätäkeskus toimii avun ja turvan ensimmäisenä viranomaislenkkinä auttamisen ketjussa.

Hätäkeskuslaitos tuottaa Manner-Suomen hätäkeskuspalvelut

Hätäkeskuslaitos tuottaa hätäkeskuspalvelut koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Suomessa on kuusi hätäkeskusta, joiden yhteinen esikunta sijaitsee Porissa. Hätäkeskukset sijaitsevat Keravalla, Kuopiossa, Oulussa, Vaasassa, Porissa ja Turussa.

Hätäkeskuslaitos on sisäministeriön alainen virasto, jota sisäministeriö tulosohjaa yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Suomessa hätänumero on 112

Suomessa on käytössä vain yksi hätänumero, 112. Sama hätänumero toimii kaikissa EU-maissa. Voit soittaa hätänumeroon 112 maksutta mistä tahansa puhelimesta ilman suuntanumeroa. Hätänumeroon voi soittaa myös ulkomaisesta matkapuhelinliittymästä. Tällöinkään et tarvitse erillistä suuntanumeroa, näppäile ainoastaan 112.