Pelastustoimen henkilöstö
Pelastustoiminnan ydin on osaava henkilöstö, jolla on valmiudet toimia kaikentyyppisissä onnettomuus- ja häiriötilanteissa sekä ensihoidon tehtävissä.
Suurimmissa taajamissa pelastustoimintaan osallistuu ensisijaisesti päätoiminen, pelastusasemalla jatkuvassa valmiudessa oleva henkilöstö. Muualla henkilöstö voi olla sivutoimista tai sopimuspalokunnan henkilöstöä. Päätoimista henkilöstöä on noin 5000, joista noin 4 500 on päätoimisia pelastajia.
Suomeen tarvitaan pelastajatarveselvityksen mukaan vuoteen 2032 mennessä noin 2 300 uutta pelastajaa. Pelastajien kokonaistarve muodostuu pelastajien eläköitymisestä, pelastajien siirtymisestä alipäällystö- ja päällystötehtäviin sekä toimintavalmiuden parantamisesta. Pelastajaopiskelijoiden sisäänotto on syksystä 2024 alkaen kaksinkertaistettu Pelastusopistolla ja Helsingin pelastuskoulussa. Pelastajien koulutusmäärien lisääminen helpottaa henkilöstötilannetta tulevaisuudessa edellyttäen, että hyvinvointialueet palkkaavat valmistuneet pelastajat.
Sopimuspalokunnat ovat tärkeä osa pelastustoimea. Sopimuspalokuntalaisia on noin 14 500. Harvaan asutuilla alueilla sopimuspalokunta on usein ensimmäisenä tapahtumapaikalla. Käytännössä sopimuspalokunnat ovat mukana noin puolessa pelastustoimen tehtävistä. Myös sopimuspalokuntatoiminnan haasteena on henkilöstön riittävyys ja saatavuus.
Lisätietoa:
Pelastustoimen toimijatLinkki toiselle sivustolle
Pelastajatarveraportti I PelastusopistoLinkki toiselle sivustolle