Nuohous on osa rakennuksen paloturvallisuutta

Tulisijojen ja savuhormien säännöllinen nuohous parantaa paloturvallisuutta. Rakennuksen omistajalla on pelastuslain mukaan velvollisuus huolehtia säännöllisestä nuohouksesta. Säännöllinen nuohous on myös tarpeen, jotta tulisija toimisi hyvällä lämmitysteholla ja hormi vetäisi.

Tilastojen mukaan rakennuspaloista ja rakennuspalovaaroista noin 15 % liittyy tulisijoihin ja savuhormeihin. Tulisijojen ja savuhormien paloista nokipaloja on noin kolmasosa eli vuosittain keskimäärin kolmesataa. Tulisijojen ja hormien vaurioista aiheutuneita tulipaloja on vuosittain alle sata.

Hallitusohjelmassa on tavoitteena puolittaa tulipalojen määrä vuoteen 2030 mennessä. Tulisijoihin ja savuhormeihin liittyvien tulipalojen vähentämisessä nuohous on keskeinen tulipalojen ehkäisykeino. Tulipalojen syttymiseen voidaan myös vaikuttaa tulisijojen käyttötavoilla ja sillä, että tulisijat ja savuhormit ylipäätään pidetään sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti.

Suomessa on yhteensä noin 1,27 miljoonaa nuohottavaa kiinteistöä, joista 74 % on asuinrakennuksia ja 25 % vapaa-ajan asuntoja. Nuohottavia tulisijoja on arvion mukaan noin 3,5 miljoonaa. Vuosittain nuohous tulisi tehdä hieman yli miljoonassa kiinteistössä.

Käytössä olevat tulisijat nuohotaan säännöllisesti

Nuohouksessa nuohooja puhdistaa ja tarkastaa tulisijan ja savuhormin niihin liittyvine osineen. Kunnon arviointi tapahtuu silmämääräisesti.

Rakennuksen omistajalla ja haltijalla on velvoite huolehtia tulisijan ja savuhormin säännöllisestä nuohouksesta. Nuohous on tehtävä riittävän usein ottaen huomioon tulisijan käyttöaste, rakenne ja käytetty polttoaine eli tulisijat ja savuhormit on nuohottava tarpeen mukaan. 

Asumiseen käytetyissä rakennuksissa on lisäksi säädetty vähimmäisnuohousväleistä. Joissain tapauksissa asuinrakennuksen nuohoustarve voi olla säädettyä vähimmäisväliä tiheämpi.

Nuohouksen määrävälit

  • vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous on tehtävä vuoden välein. Ympärivuotisesti käytössä oleva vapaa-ajan rakennus rinnastetaan vakituiseen asumiseen.
  • vapaa-ajan rakennuksissa kuten kesämökeillä nuohous on tehtävä kolmen vuoden välein.

Nuohousvelvoitetta täydentää velvoite pitää tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti. Tulisijoja on käytettävä niiden käyttöohjeiden mukaisesti ja että nuohoojan havaitsemiin palovaaraa aiheuttaviin vikoihin ja puutteisiin on reagoitava. Lisäksi tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet on pidettävä sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti.

Jos tulisija ja sen savuhormi eivät ole käytössä, ei niitä tarvitse nuohota. Jos käyttämätön tulisija otetaan takaisin käyttöön, yli kolme vuotta nuohoamatta ollut tulisija ja savuhormi pitää nuohota ennen käyttöönottoa. 

Nuohousvelvoite ei koske kaasukäyttöistä tulisijaa eikä sen hormia. Ilmanvaihtohormien puhdistuksesta ja huollosta säädetään erikseen. 

Nuohouspalvelun voi tilata haluamaltaan yritykseltä 

Nuohouspalvelujen tarjoamisessa ei ole enää maantieteellisiä rajoituksia. Rakennuksen omistaja tai haltija voi tilata nuohouksen haluamaltaan yrittäjältä ja vertailla alueensa nuohouspalveluja muun muassa nuohouksen hinnan osalta. 

Nuohoustyön voi tehdä vain nuohooja. Nuohousyrittäjien on noudatettava nuohouspalvelujen markkinoinnissa kuluttajasuojalain säännöksiä. 

Nuohouspalvelut ruuhkautuvat usein syksyisin lämmityskauden alussa ja nuohouspalvelua voi joutua jonottamaan monin paikoin. Nuohouspalveluja voi käyttää ympäri vuoden eli myös keväisin ja kesällä.

Nuohouksen hintasääntely on päättynyt

Kukin nuohousyrittäjä määrittää itse palvelunsa hinnan. Nuohouksen hinta tai ainakin hinnan määräytymisperusteet on syytä varmistaa yrittäjältä jo tilausvaiheessa, sillä nuohouksen hinta vaihtelee paikkakunnittain ja nuohousyrityksittäin.

Nuohouspalvelujen tilaamisessa on yleensä kyse koti- tai etämyynnistä. Nuohousyrityksellä on velvollisuus antaa kuluttajalle tieto nuohouksen hinnasta ennen tilauksen tekemistä esimerkiksi postilaatikkoon jakamassaan mainoksessa tai verkkosivuillaan. 

Verkkosivujen kautta tehtävissä nuohouksen tilauksissa hinnaston on oltava osa varausprosessia. Postilaatikkoihin jaettavissa nuohousmainoksissa hinta voidaan ilmoittaa perusveloituksena yhden tulisijan ja hormin osata tai viitata yrityksen verkkosivuilla olevaan hinnastoon.

Nuohoustodistus kannattaa säilyttää

Nuohooja antaa suoritetusta nuohouksesta nuohoustodistuksen. 

Nuohoustodistuksessa nuohooja yksilöi myös havaitsemansa viat ja puutteet. Nuohoustodistuksella voi tarvittaessa osoittaa valvontaa tekevälle pelastusviranomaiselle, että rakennuksen nuohouksesta on huolehdittu asianmukaisesti. Nuohoustodistuksen perusteella on myös mahdollista seurata ja arvioida tulisijan ja hormin kunnon kehittymistä.

Nuohoojalla on velvoite ilmoittaa kirjallisesti pelastuslaitokselle tulisijassa ja savuhormissa havaitsemansa sellaiset viat tai puutteet, jotka voivat aiheuttaa tulipalon vaaran tulisijaan käytettäessä tai vaarantavat nuohouksen turvallisen suorittamisen. Ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan sellaisia vikoja, joiden osalta viranomaisen on tarpeellista varmistaa, että rakennuksen omistaja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.

Pelastuslaitokset ohjaavat ja neuvovat kiinteistöjä paloturvallisuudessa. Pelastuslaitokset valvovat myös kiinteistöjen nuohousvelvoitteen toteutumista. Pelastuslaissa ei ole säädetty nuohousyritysten tai nuohouspalvelujen valvonnasta. 

Nuohouksesta suomenkielisellä viittomakielellä viitottuna

Lisätietoja

Jaana Rajakko, Yli-insinööri 
sisäministeriö, Pelastusosasto, Pelastustoimen yksikkö Puhelin:0295488435   Sähköpostiosoite: