Itärajan tilanne
Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät suljettuina 15.4.2024 alkaen toistaiseksi. Lisäksi Haapasaaren, Nuijamaan sataman ja Santion vesiliikenteen rajanylityspaikat suljetaan huvialusliikenteeltä 15.4. alkaen. Asiasta päätettiin valtioneuvoston istunnossa 4.4.2024. Päätös on voimassa toistaiseksi, kuitenkin enintään niin kauan kuin se on välttämätöntä.
Vesiliikenteen rajanylityspaikkojen sulkemisella huvialusliikenteeltä varaudutaan siihen, ettei välineellistetty maahantulo leviä vesiliikenteeseen. Tämä olisi vaarallista maahan pyrkiville henkilöille ja kuormittaisi meripelastusta.
Kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään 15.4.2024 alkaen muille vesiliikenteen rajanylityspaikoille sekä lentoliikenteen rajanylityspaikoille.
Viranomaisten tietojen perusteella uhka välineellistetyn maahantulon uudelleen käynnistymisestä ja laajentumisesta aiemmin koetulla tavalla on edelleen todennäköinen.
Tasavallan presidentti vahvisti 16. heinäkuuta lain väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Rajaturvallisuutta vahvistavan lain tavoite on varmistaa, että Suomella on tehokkaat keinot torjua tilanteet, joissa välineellistettyä maahantuloa käytetään Suomen painostamiseen sekä varautua välineellistetyn maahantulon vakavimpiin tilanteisiin.
-
Kaikki Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät suljettuina toistaiseksi.
Suomen viranomaisten valmius rajaturvallisuuden ylläpitämiseen on hyvä. Järjestelmää kyetään sopeuttamaan ja tilanne pitämään hallittuna. Keinovalikoima on laaja.
Rajavartiolain perusteella rajaliikennettä voidaan rajoittaa, rajanylityspaikkoja sulkea ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskittää tiettyihin paikkoihin.
Näin voidaan toimia, jos se on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.
Tasavallan presidentti vahvisti 16. heinäkuuta lain väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Rajaturvallisuutta vahvistavan lain tavoite on varmistaa, että Suomella on tehokkaat keinot torjua tilanteet, joissa välineellistettyä maahantuloa käytetään Suomen painostamiseen sekä varautua välineellistetyn maahantulon vakavimpiin tilanteisiin.Lisäksi Suomi viestii lähtömaihin, etteivät ihmiset edes lähtisi kohti Suomea ja tulisi hyväksikäytetyksi matkalla.
Suomi varautuu välineellistetyn maahantulon torjumiseen uudella lainsäädännölläPäivitetty 16.7.2024 klo 14.18 -
Suomeen saapui elo-joulukuun 2023 välisenä aikana noin 1300 kolmannen maan kansalaista laittomasti ilman viisumia itärajan rajanylityspaikkojen kautta. Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikkojen sulkemisen jälkeen (15.12.2023 klo 20 lähtien) rajanylityksiä näillä on ollut vain muutamia (tammikuussa 2024).
Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat ovat kiinni toistaiseksi 15.12.2023 alkaen.
Maahan saapuneet henkilöt ovat kolmansien maiden kansalaisia, ja pääosa heistä on käyttänyt Venäjää lyhytaikaiseen läpikulkuun. Joukossa on useita eri kansalaisuuksia, muun muassa Syyriasta, Somaliasta, Jemenistä ja Irakista. Suurin osa henkilöistä on hakenut turvapaikkaa Suomesta.
Viranomaisten tietojen perusteella lähialueella on edelleen maahantulijoita odottamassa itärajan avaamista. Myös kiinnostus lähtömaista liikkeelle lähtöön on edelleen olemassa.
Päivitetty 26.6.2024 klo 15.22 -
Suomen ulkorajoilla kansainvälistä suojelua voi hakea avoinna olevilla lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoilla.
Suomen viranomaisten arvion mukaan itärajan tilanteessa on kyse järjestetystä, välineellistetystä maahantulosta. Tavoitteena on ilmiön keskeyttäminen ja tilanteen palauttaminen normaaliksi.
Ilmiön päättäminen vähentää riskejä, jotka liittyvät potentiaalisten kansainvälisen suojelun hakijoiden taloudelliseen hyväksikäyttöön sekä hengen sekä terveyden vaarantumisen uhkaan.
Päivitetty 15.12.2023 klo 19.55 -
Venäjä kohdistaa Suomeen välineellistettyä maahantuloa. Muuttoliikkeen välineellistäminen tarkoittaa sitä, että maahantulo on toisen valtion järjestämää.
Rajavartiolaitoksen mukaan Venäjän viranomaisten toiminta Suomen ja Venäjän maarajalla on muuttunut aiemmasta sillä tavoin, että matkustaminen Venäjältä Suomeen on sallittu asiakirjapuutteista huolimatta.
Viranomaisten mukaan on selvää, että Venäjän viranomaisilla tai muilla toimijoilla on ollut osuus rajan laittomasti ylittäneiden henkilöiden Suomeen saapumiseen edesauttamisessa. Suomen viranomaisten havaintojen mukaan ilmiöön liittyy kansainvälistä rikollisuutta, kuten salakuljettajien ja välittäjien toimintaa.
Ilmiö ja uhka sen edelleen laajenemisesta aiheuttavat vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle sekä yleiselle järjestykselle Suomessa.
Päivitetty 11.1.2024 klo 15.10 -
Suomi viestii itärajan sulkemisesta maahantulijoille eri kielillä tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa. Viestintää suunnataan erityisesti lähtömaihin. Viestinnällä pyritään vaikuttamaan siihen, etteivät ihmiset edes lähtisi kohti Suomea ja tulisi hyväksikäytetyksi matkalla.
Päivitetty 15.12.2023 klo 19.56 -
Maahanmuuttovirasto tutkii turvapaikkahakemukset. Kunkin turvapaikanhakijan tilanne tutkitaan lainsäädännön mukaisesti. Tämän jälkeen turvapaikanhakija voi saada kansainvälistä suojelua tai hänet voidaan käännyttää maasta.
Itärajan yli tulleiden kolmansien maiden kansalaisten turvapaikkahakemukset käsitellään mahdollisimman tehokkaasti Maahanmuuttovirastossa.
Turvapaikka Suomesta | Maahanmuuttovirasto
Päivitetty 1.12.2023 klo 10.23 -
Muun muassa fyysisin estelaittein suljetuilta ja kiinni olevilta rajanylityspaikoilta saapuminen Suomen alueelle ei ole lähtökohtaisesti mahdollista.
Erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden tarpeet ja oikeudet kuitenkin huomioidaan.
Päivitetty 5.12.2023 klo 9.22