Siviilipuolen materiaaliapu Ukrainaan

Euroopassa on käynnissä erittäin poikkeuksellinen avustusoperaatio. Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta on lähetetty mittavat määrät apua Ukrainaan ja naapurimaihin. 

Sisäministeriön pelastusosasto koordinoi Suomen valtion siviiliapua Ukrainaan pelastuspalvelumekanismin kautta.

Sisäministeriö koordinoi eri sektoreilta tulevia lahjoituksia

Avuntarve Ukrainassa on koko yhteiskunnan läpileikkaava. Massiiviseen avuntarpeeseen ei voida vastata yksin viranomaisten toimin, vaan avunantoa on toteutettava laajalla yhteistyöllä.

Sisäministeriö kanavoi yhteiskunnan eri sektoreilta tulevia lahjoituksia Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Näin esimerkiksi yritykset, virastot, järjestöt, kunnat tai hyvinvointialueet voivat osallistua Ukrainan tukemiseen. 

Näin lahjoitusprosessi etenee

1. Lahjoittaja ottaa yhteyttä sisäministeriöön sähköpostilla civprot.sm@gov.fi 2. Sisäministeriö toimittaa lahjoituslistapohjan 3. Lahjoittaja täyttää listaan tiedot tarvikkeista ja palauttaa listan sisäministeriöön 4. Sisäministeriö tekee Ukrainalle avuntarjouksen EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta 5. Ukrainan viranomaiset käsittelevät avuntarjouksen 6. Jos materiaalille on tarve, Ukrainan viranomaiset hyväksyvät tarjouksen ja määrittävät tarvikkeille vastaanottajan Ukrainassa 7. Sisäministeriö ja lahjoittaja täyttävät tarvittavat asiakirjat ja tekee kuljetuspyynnön Huoltovarmuuskeskukselle 8. Huoltovarmuuskeskuksen sopimuskumppani on yhteydessä lahjoittajaan kuljetuksen yksityiskohtien sopimiseksi 9. Materiaali kuljetetaan Ukrainaan. Kuljetuskustannuksista vastaa sisäministeriö.

Autetaan Ukraina yhdessä yli talven! 

Erityinen avuntarve on tällä hetkellä energiasektorilla. Venäjä tuhoaa tarkoituksellisesti ja järjestelmällisesti Ukrainan energiainfrastruktuuria, mikä aiheuttaa muun muassa laajoja ja pitkäkestoisia sähkökatkoja. Ukrainan energiasektorin tilanne on talven lähestyessä erittäin huolestuttava. Apua tarvitaan niin tuotantolaitosten kuin jakeluverkkojenkin korjaamiseen ja korvaamiseen, kuin hajautetun energiantuotannon kehittämiseen ja infrastruktuurin suojaamiseenkin. 

Energiainfrastruktuurin lisäksi Ukraina tarvitsee apua myös mm. muun kriittisen infrastruktuurin ylläpidossa, terveydenhuollossa, pelastustoimessa, väestönsuojelussa ja tie- ja tietoliikenteen toimintakyvyn ylläpidossa.

Lisätietoja Ukrainan avuntarpeista saat tarvittaessa sisäministeriöstä, [email protected] 

Suomesta lähtenyt siviiliapu

Kaikkiaan Suomesta on lähtenyt yli 350 rekkalastillista siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekansimin kautta. Lisäksi Ukrainaan on lähetetty yli 80 ajoneuvoa, enimmäkseen pelastustoimen ajoneuvokalustoa ja linja-autoja. 

Katso tarkempi lista lähetetystä valtiollisesta siviiliavusta

Materiaaliavun suurimmat sektorit, prosenttiosuus lähteneistä kuljetuksista: moduuliasunnot 25%, energiasektori 21%, pelastustoimi ja väestönsuojelu 17%, terveydenhuolto 15%, koulutussektori 11%, muut 11%.