Suomesta lähtenyt valtiollinen siviiliapu Ukrainaan ja lähialueille

Euroopassa on käynnissä erittäin poikkeuksellinen avustusoperaatio. Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta on lähetetty mittavat määrät apua Ukrainaan ja naapurimaihin. Euroopan komissio valmistautuu pitkäkestoiseen kriisiin ja avustustarpeisiin.

Sisäministeriön pelastusosasto koordinoi Suomen valtion siviiliapua Ukrainaan pelastuspalvelumekanismin kautta.

Suomesta lähtenyt siviiliapu

Vuosi 2023

Maaliskuussa Ukrainaan lähetettiin 77 muuntajaa, kaksi siirrettävää lämmön- ja höyryntuotantolaitosta sekä ambulanssi ja simulaatioambulanssi

Helmikuussa Ukrainaan lähetettiin useita suurikokoisia varavoimalaitteita, UPS-laitteita, muuntajia, yksi siirrettävä lämmön- ja höyryntuotantolaitos, kolme sammutusautoa ja yksi säiliöauto, kaksi lämpösäädeltyihin kuljetuksiin soveltuvaa ajoneuvoa, sammutusasuja sekä 500 äitiyspakkausta

Tammikuussa Ukrainaan lähetettiin linja-autoja, energia-alan tarvikkeita, henkilökohtaisia suojatarvikkeita ja lääkintätarvikkeita

Vuosi 2022

30.12. Ukrainaan lähetettiin kuusi ambulanssia.  

22.12. Ukrainaan lähetettiin rekallinen jakelumuuntajia Ukrainan energiahuollon tueksi.

19.–20.12. Ukrainaan lähetettiin muun muassa sairaalatarvikkeita, pelastustoimen tarvikkeita, vedenpuhdistusmateriaaleja ja pienikokoisia generaattoreita.

7.12. Suomesta lähti kohti Ukrainaa viisi linja-autoa, joiden tarkoitus on auttaa ukrainalaisia lapsia ja nuoria koulukuljetuksissa. 

24.11. Ukrainaan lähetettiin sähköverkon komponentteja, kuten virtamuuntajia, katkaisijoita ja releitä.

Loka–marraskuussa varavoimalaitteita ja henkilökohtaisia suojatarvikkeita lähetettiin Ukrainaan.

Elo–syyskuussa yhteensä viisi rekkaa, jotka sisälsivät väestönsuoja- ja sairaalatarvikkeita sekä läpivalaisulaitteen lähetettiin Ukrainaan.

2.8. Pelastustoimen varusteita, kuten paareja, defibrillaattoreita, ensiapupakkauksia ja suojavarusteita lähetettiin Ukrainaan. 

8.7. Lääkintä- ja säteilytarvikkeita lähetettiin Ukrainaan. 

16.5. Lääkkeitä ja lääkinnällistä materiaaliapua lähetettiin Ukrainaan.

14.4. Kaksi ambulanssia ja pelastustoimen tarvikkeita lähetettiin Ukrainaan sekä lääkinnällisiä tarvikkeita Moldovaan. Lisäksi Ukrainaan toimitettiin Suomesta lääkelahjoitus

13.4. Kaksi logistiikka-asiantuntijaa lähetettiin Puolaan ja Slovakiaan. Asiantuntijat auttavat Ukrainasta pakenevien tarvitseman humanitaarisen avun koordinoinnissa.

5.4. Kaksi ambulanssia, pelastustoimen varusteita ja suojahaalareita lähetettiin Ukrainaan.

26.3. Yksi ambulanssi lähetettiin Ukrainaan.

25.3. Pelastustoimen varusteita ja tarvikkeita lähetettiin Ukrainaan.

24.3. Lääkinnällisiä tarvikkeita ja säteilymittareita (dosimetrejä) lähetettiin Ukrainaan.

23.3. Kaksi ambulanssia lähetettiin Ukrainaan.

23.3. Kolme uutta asiantuntijaa lähetettiin Moldovaan. Uudet asiantuntijat korvaavat 4.3. aloittaneet asiantuntijat rotaation mukaisesti.

19.3. Kaksi ambulanssia lähetettiin Ukrainaan. 

18.3. Neljä ambulanssia lähetettiin Ukrainaan. 

15.3. Kaksi sammutusautoa lähetettiin Ukrainaan. 

14.3. Säteilyturvakeskuksen asiantuntija lähetettiin säteily- ja ydinasioihin liittyviin tilannekuvatehtäviin Brysseliin. 

4.3., 7.3., 8.3. ja 11.3. Terveydenhuollon suojatarvikkeita ja lääkinnällisiä tarvikkeita lähetettiin Ukrainaan. Kokonaisuuteen sisältyvät lahjoitukset kunnilta ja hankinnat Huoltovarmuuskeskukselta. 

4.3. Ensimmäiset kolme asiantuntijaa lähetettiin Moldovaan. Asiantuntijat auttavat Ukrainasta pakenevien tarvitseman humanitaarisen avun koordinoinnissa.

3.3. Materiaaliapukokonaisuus lähetettiin Moldovaan. Lähetys piti sisällään hätämajoituksen 5 000 henkilölle, kenttäkeittiön, kaksi suihkutelttaa ja viisi monitoimitelttaa

1.–2.3. Ensimmäinen kokonaisuus materiaaliapua lähetettiin Ukrainaan. Lähetys piti sisällään hätämajoituksen 5 000 henkilölle sekä terveydenhuollon suojatarvikkeita