Hallitusohjelman uudistukset maahan­muutto­politiikkaan

Hallitusohjelman tavoitteena on uudistaa Suomen maahanmuutto­politiikkaa niin, että se tarjoaa avun hädänalaisille ja estää väärinkäytökset. 

Suomen turvapaikkapolitiikkaa kiristetään vastaamaan yleistä pohjoismaista tasoa. Hakujärjestelmää kehitetään ja prosesseja sujuvoitetaan niin, että hakijat saisivat päätöksen kansainvälisestä suojeluasemasta tai sen epäämisestä mahdollisimman nopeasti. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet palaavat tai palautetaan nopeasti. Myös paluuneuvontaa tehostetaan. Tavoitteena on kannustaa vapaaehtoiseen paluuseen kotimaahan. 

Painopiste turvapaikkapolitiikassa on hädänalaisissa ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevissa, kuten lapsissa ja vammaisissa henkilöissä. Myös pakolaiskiintiössä kiinnitetään erityistä huomiota näihin ryhmiin. 

Kansalaistamisen ehtoja kiristetään. Tavoitteena on kannustaa kotoutumiseen, työntekoon ja suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen noudattamiseen.

Maahanmuuttopolitiikkaan liittyvien toimien aikataulu ja tavoitteet

Tähän taulukkoon on koottu hallituksen keskeisimmät maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät hankkeet sekä tietoa niiden aikataulusta ja tavoitteista.

Toimenpide Aikataulu Tavoite
Rajamenettelyn käyttöönotto ja nopeutetun menettelyn perusteiden laajentaminen  Vahvistettu 28.6.2024, muutokset voimaan 1.9.2024. Otetaan käyttöön menettelydirektiivin mukainen rajamenettely. Ulkomaalaislakiin sisällytetään kaikki ne menettelydirektiivin nopeutetun menettelyn perusteet, joita ei ole vielä laissa.
Tiukennukset kansainvälisen suojelun lupien pituuteen  Vahvistettu 22.11.2024, muutokset voimaan 2.1.2025. Lyhennetään kansainvälisen suojelu­aseman mukaisia oleskelulupia määritelmä­direktiivin minimi­vaatimuksia vastaaviksi. Otetaan käyttöön perusteet kansainvälisen suojelu­aseman myöntämättä jättämiselle ja lakkaut­tamiselle. 
Kansainvälistä suojelua koskevan ulko­maalaislain sääntelyn uudistaminen Lausunto­kierros 25.11.2024–7.1.2025. Hallituksen esitys keväällä 2025. Uudistetaan kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen rekisteröintiä, jättämistä ja turvapaikka­tutkintaa koskeva ulkomaalais­lain sääntely. Poistetaan velvoite turvapaikka­puhuttelu­pöytäkirjan läpikäynnistä hakijan kanssa sekä arvioidaan valmiutta ja varautumista muuttoliikkeen häiriö­tilanteisiin. 
Ulkomaalaislain­säädännön oleskelulupa­sääntelyn kehittäminen Lakimuutokset vahvistettu 5.7.2024 ja ne tulivat voimaan 1.9.2024. Uudistetaan maahantulo­säännösten kiertämistä koskeva sääntely ja selkeytetään henkilöllisyyden todentamista koskevia säännöksiä. Lisäksi kielteisen turvapaikka­päätöksen saaneiden kaistanvaihto työ- ja koulutus­perusteisen maahanmuuton puolelle estetään.
Perheen­yhdistäminen Lausuntokierros 11.9.–25.10.2024. Hallituksen esitys syksyllä 2024. Tiukennetaan perheen­yhdistämisen edellytyksiä ottamalla käyttöön perheen­yhdistämis­direktiivin mahdollistamia muutoksia.
Säilöönotto ja maahantulo­kielto  Lausunto­kierros 17.5.–28.6.2024. Hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 3.10.2024. Tiukennetaan säilöönottoa koskevaa sääntelyä, uudistetaan maahantulo­kieltoa koskeva sääntely ja mahdollistetaan maahantulo­kiellon määrääminen Suomen ulkopuolelle oleskelevalle henkilölle. 
Vastaanotto­rahan pienentäminen Lakimuutos vahvistettu 5.7.2024 ja muutos tuli voimaan 1.8.2024. Pienennetään vastaanotto­raha perustuslain ja vastaanotto­direktiivin sallimaan minimiin. 
Vastaanottolain uudistaminen Hanke asetettu 8.7.2024. Vastaanottopalveluita tehostetaan. Rajataan uusinta­hakijoille järjestettäviä vastaanotto­palveluita ja uudistetaan ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten turvapaikan­hakijoiden edustaja­järjestelmä.
Pysyvän oleskeluluvan edellytysten tiukentaminen Hallituksen esitys keväällä 2025. Pidennetään pysyvän oleskelu­luvan asumisaika­edellytystä kuuteen vuoteen ja otetaan käyttöön kielitaito­vaatimus. Lisäksi tiukennetaan nuhteettomuus­edellytystä. 
Kansalaisuuslaki 1. vaihe Lakimuutos vahvistettiin 5.7.2024 ja se tuli voimaan 1.10.2024. Pidennetään kansalaisuuden edellytyksenä olevaa asumisaikaa kahdeksaan vuoteen. 
Kansalaisuuslaki 2. vaihe Lausuntokierros 27.11.2024 - 14.1.2025. Hallituksen esitys keväällä 2025. Tiukennetaan mm. nuhteettomuus­edellytystä, palautetaan varsinaisen toimeentulon edellytys sekä tarkastellaan mahdollisuuksia ottaa käyttöön ns. Tanskan malli kansalaisuuden perumisesta. 
Kansalaisuuslaki 3. vaihe Hallituksen esitys keväällä 2025. Otetaan käyttöön kansalaisuuskoe. Selvitetään mahdollisuudet siirtyä kaksois­kansalaisuus­järjestelmän osalta vastavuoroisuus­periaatteeseen 
Maasta poistamista koskevien säännösten kehittäminen Hallituksen esitys on tarkoitus antaa viimeistään vuoden 2026 alussa. Tavoitteena on tehostaa maasta poistamista. Lisäksi arvioidaan käännyttämistä ja karkotta­mista koskevan sääntelyn yhden­mukaista­mista tai menettelyjen yhdistämistä.

Ajankohtaista