Liputus Euroopan unionin lipulla

EU-lipun käyttäminen on maassamme yleistynyt. Tämän lipun käytöstä ei ole kansallisia säädöksiä tai määräyksiä. Sisäministeriö on kuitenkin eräissä yhteyksissä suosittanut liputtamista EU-lipulla mahdollisuuksien mukaan kansallislippumme rinnalla. Esimerkiksi toukokuun 9. päivänä vietettävänä Eurooppa-päivänä on suositeltu liputtamista myös EU-lipulla. Liputtaminen kahdella lipulla edellyttää kahta lipputankoa.

Sisäministeriö on antanut myös valtion virastoille ja laitoksille ohjeen, jonka mukaan EU-lipulla liputetaan valtiovierailuiden ja korkean profiilin vierailuiden yhteydessä. Kun liputetaan yhdessä Suomen lipun, toisen valtion lipun ja EU-lipun kanssa, noudatetaan Suomen liputusasetusta sekä kansainvälistä liputustapaa. Tällöin arvokkaimpaan asemaan asetetaan Suomen lippu, toiseksi arvokkaimpaan asemaan toisen valtion lippu ja kolmanneksi arvokkaimpaan asemaan EU-lippu. 

Sisäministeriö on antanut ohjeet EU-lipun käyttämisestä Suomen lipun rinnalla EU:n ulkorajoilla olevilla rajanylityspaikoilla. EU-lippua käytetään Suomen lipun rinnalla myös kansainvälisillä lentoasemilla ja satamissa.

EU-lippu

Euroopan neuvosto otti tähtilipun käyttöön vuonna 1955 Euroopan kansojen yhtenäisyyden symbolina. Vuodesta 1986 se on ollut myös Euroopan yhteisön lippu. EU-lipussa on kuvattuna taivaansinisellä pohjalla kaksitoista kultaista tähteä, jotka muodostavat ympyrän. Tähtien lukumääräksi on vahvistettu kaksitoista, joka on täydellisyyden ja yhtenäisyyden vertauskuva.

EU-lippu | EU