Hätäkeskuslaitoksen palvelut

Suomessa hätänumero on 112

Suomessa on käytössä vain yksi hätänumero, 112. Sama hätänumero toimii kaikissa EU-maissa. Voit soittaa hätänumeroon 112 maksutta mistä tahansa puhelimesta ilman suuntanumeroa. Hätänumeroon voi soittaa myös ulkomaisesta matkapuhelinliittymästä. Tällöinkään et tarvitse erillistä suuntanumeroa, näppäile ainoastaan 112.

112 Suomi -sovellus nopeuttaa avunsaantia

Puhelimeen ladattavan 112 Suomi -mobiilisovelluksen palveluihin kuuluvat

  • soittajan sijaintitiedon välittäminen hätänumeroon 112, Meripelastuksen hälytysnumeroon ja Tienkäyttäjän linjalle soitettaessa
  • päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen
  • alueelliset vaara- ja viranomaistiedotteet
  • lähin sydäniskuri
  • huviveneilijöille suunnatut toimintakortit hätä- ja ongelmatilanteiden varalle
  • linkki koronavirustaudin oirearvioon Omaolo-verkkopalveluun.

112 Suomi -sovellus on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi Android- ja iPhone-puhelimiin.

Hätäilmoituksen voi tehdä myös tekstiviestillä

Hätäilmoituksen voi tehdä myös tekstiviestillä hätänumeroon 112. Hätätekstiviestien käyttö on suunnattu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Hätätekstiviestin voi lähettää vain sellaisesta puhelinnumerosta, joka on rekisteröity etukäteen. 

Hätäkeskuslaitos välittää vaaratiedotteet

Hätäkeskuslaitoksen lakisääteisenä tehtävänä on välittää viranomaisten antamat vaaratiedotteet Yleisradiolle. Vaaratiedote annetaan alueellisena vaaratiedotteena radiossa. Vaaratiedote voidaan viranomaisen niin päättäessä antaa myös koko maahan, jolloin se annetaan myös television välityksellä. Kaikki vaaratiedotteet ilmestyvät teksti-tv:n sivulle 112.

Hätäkeskuslaitos tukee virallista järjestelmää julkaisemalla vaaratiedotteet myös 112 Suomi -mobiilisovelluksessa, omilla verkkosivuillaan sekä Hätäkeskuslaitoksen sosiaalisen median kanavissa. Vaaratiedotteen sisällöstä päättää aina tiedotteen antava viranomainen.

Lisätietoja