Ohjeita kunnille Ukrainasta paenneiden vastaanottoon
Tilapäistä suojelua saavien alkuvaiheen vastaanotosta vastaa vastaanottojärjestelmä.
Tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset voivat hakea Digi- ja väestötietovirastolta kotikuntaa, kun he ovat oleskelleet Suomessa vuoden. Kotikunnan saatuaan he siirtyvät vastaanottopalveluista kokonaan kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden asiakkaiksi ja kuntalaisiksi.
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Jos henkilöllä on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, hänellä on vastaanottojärjestelmän piirissä ollessaan oikeus terveyspalveluihin saman laajuisesti kuin niillä, joilla on kotikunta Suomessa. Lisäksi hänellä on oikeus välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin.
Kun tilapäistä suojelua saava henkilö saa kotikunnan, hänen sosiaali- ja terveyspalveluidensa järjestämisvastuu siirtyy vastaanottokeskukselta hyvinvointialueelle.
Työntekijöinä Suomessa olevat ukrainalaiset rinnastetaan terveydenhuollon palveluissa kotikuntalaisiin ja he saavat kunnan, sairaanhoitopiirin tai työterveyshuollon järjestämät palvelut. He saavat myös välttämättömät ja kiireelliset sosiaalihuollon palvelut kunnasta.
Ukrainasta saapuneiden henkilöiden infektiotautien ehkäisy ja rokotukset | THL
Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin | Kela
Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, opiskelu
Ukrainasta on tullut Suomeen paljon lapsia ja nuoria. Varhaiskasvatuksella, perusopetuksella ja opiskelulla on merkittävä vaikutus arjen turvallisuuden rakentumiseen.
Kuntia kannustetaan varhaiskasvatuksen tarjoamiseen kaikille tilapäisen suojelun piirissä oleville lapsille. Kunnat ovat velvollisia antamaan neuvontaa ja ohjausta kunnassa käytettävissä olevista varhaiskasvatuspalveluista.
Kouluikäisille opetus järjestetään esi- tai perusopetuksena tai muun muassa maahanmuuttajille tarkoitettuna perusopetukseen valmistavana opetuksena. Oppilailla on oikeus perusopetuslain mukaiseen opetukseen, oppilaanohjaukseen sekä riittävään oppimisen ja koulunkäynnin tukeen heti tuen tarpeen ilmetessä.
Kun maahantulija on saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, hän voi opiskella Suomessa ilman rajoituksia. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on vapaa hakeutumisoikeus, ja tilapäistä suojelua saavat henkilöt voivat hakea niihin samoin edellytyksin kuin Suomen kansalaiset.
Kotikunnan saatuaan
- lapsella on subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen
- esiopetusikäisellä lapsella on velvollisuus osallistua esiopetukseen
- oppivelvollisuusikäisiä lapsia ja nuoria koskee oppivelvollisuus.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen vaikutukset opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla | OKM
Opetushallituksen tukimateriaalit kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatuksen toimijoille | OPH
Työllisyyspalvelut
Monet Ukrainasta sotaa pakenevat ovat työikäisiä. Heillä on paljon osaamista ja erityisesti monilla nuoremmilla on hyvä koulutus.
Ukrainasta paenneet voivat tehdä Suomessa vapaasti töitä kaikilla aloilla heti, kun he ovat hakeneet tilapäistä suojelua. He saavat toimia myös ammatinharjoittajina. Työnteko-oikeus jatkuu ennallaan myös, jos henkilö saa kotikunnan.
Tilapäistä suojelua saava voi ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.
Tilapäistä suojelua hakeneilla on oikeus tehdä töitä Suomessa | TEM
Kotoutumispalvelut
Kotoutumislakia on muutettu, jotta Ukrainasta paenneiden kotoutumista edistävät palvelut voidaan turvata. Muutoksen jälkeen valtio voi maksaa kunnille ja hyvinvointialueille korvauksia kotoutumista edistävien palveluiden järjestämisestä niille tilapäistä suojelua saaville, joilla on kotikunta.
Kotoutumista edistävistä palveluista maksetaan kunnille korvausta | TEM
Kotoutuminen.fi:ssä on tietoa muun muassa tilapäisestä suojelusta, palveluista ja ukrainalaisten työllistymisestä.
Tietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen kotoutumistoimijoille | Kotoutuminen.fi
Kotoutumisentukena.fi-verkkopalvelussa kunnat, järjestöt ja muut organisaatiot voivat ilmoittaa matalan kynnyksen toimintaa ja palveluja, jotka tukevat maahan muuttaneita asettumisessa ja kotoutumisessa. Palvelu on tehty etenkin asiakasohjauksen työvälineeksi kaikille vieraskielisille kohtaaville.