Frontex koordinoi Euroopan rajaviranomaisten yhteistoimintaa

Frontex eli Euroopan raja- ja merivartiovirasto koordinoi Euroopan maiden rajaviranomaisten operatiivista yhteistoimintaa. Frontexin toimintaan osallistuu EU:n jäsenmaita, Schengen-alueen maita sekä EU:n ulkopuolisia maita. Suomi on ollut kehittämässä Frontexin toimintaa jo vuosia.

Suomi on aktiivinen Frontexin operaatioissa

Suomi osallistuu pienestä koostaan huolimatta aktiivisesti Frontexin operaatioihin. Suomi lähettää vuosittain kymmeniä asiantuntijoitaan ympäri Eurooppaa tukemaan muita maita niiden rajavalvonnassa.

Vuosittain suomalaiset asiantuntijat osallistuvat eri maiden lentokentillä järjestettäviin operaatioihin, joiden tarkoituksena on muun muassa taistella ihmissalakuljetusta ja laitonta maahantuloa vastaan. Suomalaiseen rajatarkastusammattilaiseen voi törmätä vaikka Zürichin tai Madridin lentokentällä.

Suomi lähettää myös useita rajavartijoitaan Euroopan maiden ulkorajojen maarajanylityspaikoille. Rajanylityspaikkojen operaatioihin osallistutaan lähialueilla esimerkiksi Norjan Storskogissa tai Viron Narvassa, mutta myös EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Serbiassa tai Makedoniassa.

Euroopan paineen alaisia maastorajoja tuetaan rajavalvontapartioin. Suomalaiset rajojen valvonnan ammattilaiset osallistuvat koirineen yhteisoperaatioihin muun muassa Kreikassa, Bulgariassa ja Unkarissa.

Suomi saa myös tukea muilta mailta. Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Helsingin satamassa sekä monilla itärajan rajanylityspaikoilla on Frontexin operaatioita. Siellä voi tavata ulkomaalaisia virkamiehiä, jotka työskentelevät Suomessa Frontexin rahoituksella ja Suomen Rajavartiolaitoksen johtamina.

Välimerellä mukana merirajan valvonnassa ja meripelastustehtävissä

Merirajat ovat olleet viime vuosina suurimman laittoman maahanmuuton paineen alaisina. Tämän takia Rajavartiolaitos on tukenut Välimerellä etenkin Italiaa ja Kreikkaa. Suomalaiset rajaturvallisuuden ammattilaiset osallistuvat laittomien maahantulijoiden haastatteluihin satamissa ja vastaanottokeskuksissa.

Suurimmat panostukset liittyvät merirajan valvonnan kalustoon. Suomi on tukenut Välimeren maita muun muassa valvontalentokoneella, ulkovartiolaivalla sekä partioveneillä.

Merellä rajavalvonnan lisäksi tehtävinä ovat muun muassa ihmishenkien pelastaminen merihädästä ja ympäristönsuojelullinen valvonta. Tällaisilla monitoimioperaatioilla säästetään rahaa ja saavutetaan parempia tuloksia.

Nopean toiminnan reservi valmiudessa

Suomella on 30 rajavartiomiestä ja teknistä kalustoa valmiudessa, mikäli rajatilanne heikkenee ja jokin jäsenmaa tarvitsee nopeasti apua. Tämä nopea reservi mahdollistaa tehokkaan lisätuen paineen alla oleville jäsenmaille.

Frontex tukee jäsenmaita myös muun muassa koulutuksen, tilannekuvan sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan saroilla. Frontexin toimintaan osallistumisen lisäkulut Suomen viranomaisille katetaan Euroopan unionin budjetista.

Lisätietoja

Apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa, p. 0295 421 104, [email protected]