Frontex koordinoi Euroopan rajaviranomaisten yhteistoimintaa

Frontex eli Euroopan raja- ja merivartiovirasto koordinoi Euroopan maiden rajaviranomaisten operatiivista yhteistoimintaa. Frontexin toimintaan osallistuu EU:n jäsenmaita, Schengen-alueen maita sekä EU:n ulkopuolisia maita. Suomi on ollut kehittämässä Frontexin toimintaa jo vuosia.

Frontexin niin sanottu pysyvä joukko koostuu eri maiden raja- ja merivartijoista, jotka työskentelevät sen maan kansallisten viranomaisten alaisuudessa, johon heidät on lähetetty. Pysyvä joukko tukee EU:n jäsenvaltioita ulkorajavalvonnassa ja EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten palauttamisessa. Pysyvän joukon vahvuus kasvaa asteittain vuoteen 2027 mennessä 10 000 henkilöön. 

Suomi on aktiivinen Frontexin operaatioissa

Suomi osallistuu Frontexin operaatioihin eurooppalaista raja- ja merivartiostoa koskevan EU-asetuksen mukaisesti. Suomalaiset rajavartijat lähtevät vuosittain Frontexin pysyvän joukon riveihin ympäri Eurooppaa tukemaan muita maita niiden rajavalvonnassa

  • yleensä pitkäaikaisille, vähintään kahden vuoden komennuksille tai
  • lyhytaikaisille, maksimissaan neljä kuukautta kestäville komennuksille.

Tällä hetkellä Suomesta on lähetettynä 15 virkamiestä pitkäaikaisille komennuksille ja lyhytaikaisille komennuksille osallistui yli 160 suomalaista rajavartijaa vuoden 2023 aikana. Lisäksi poliisi on osallistunut pysyvän joukon toimintaan osoittamalla pakkopalautusten saattajia Frontexin käyttöön sekä Maahanmuuttovirasto lähettämällä paluuasiantuntijoita.

Vuosittain suomalaiset asiantuntijat osallistuvat eri maiden lentokentillä järjestettäviin operaatioihin, joiden tarkoituksena on muun muassa taistella ihmissalakuljetusta ja laitonta maahantuloa vastaan. Suomalaiseen rajatarkastusammattilaisen voi kohdata vaikka Wienin tai Barcelonan lentokentällä.

Suomi lähettää myös useita rajavartijoitaan Euroopan maiden ulkorajojen maarajanylityspaikoille. Rajanylityspaikkojen operaatioihin osallistutaan lähialueilla esimerkiksi Norjan Storskogissa tai Viron Narvassa, mutta myös EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Serbiassa tai Pohjois-Makedoniassa.

Maastorajavalvontaa tuetaan rajavalvontapartioiden avulla. Suomalaiset rajavalvonnan ammattilaiset osallistuvat koirineen yhteisoperaatioihin muun muassa Kreikassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Baltian maissa.

Suomi osallistuu myös Frontexin koordinoimiin palautusoperaatioihin ja vapaaehtoisen paluun tukemiseen.

Suomi saa myös tukea muilta mailta

Frontexin operaatioita on Suomessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, itärajalla niin rajanylityspaikoilla kuin maastorajalla sekä sesonkiaikaan pohjoisilla lentoasemilla. Siellä voi tavata ulkomaalaisia virkamiehiä, jotka työskentelevät Suomessa Frontexin rahoituksella ja Suomen Rajavartiolaitoksen johtamina. 

Rajavartiolaitos myös kehittää jatkuvasti kykyään ottaa vastaan Frontexin rajaturvallisuusapua. Eurooppalaisella tuella on tärkeä rooli erityisesti, jos tilanne ulkorajalla vaikeutuu.

Mukana merirajan valvonnassa ja meripelastustehtävissä

Euroopan merirajoilla on viime vuosina tapahtunut suuri määrä luvattomia rajanylityksiä. Tämän takia Rajavartiolaitos on Frontex-operaatioiden kautta tukenut Välimerellä etenkin Italiaa ja Kreikkaa. Suomalaiset rajaturvallisuuden ammattilaiset osallistuvat luvattomien rajanylittäjien haastatteluihin satamissa ja vastaanottokeskuksissa.

Suurimmat panostukset liittyvät merirajan valvonnan kalustoon. Suomi on tukenut Välimeren maita muun muassa partioveneillä sekä valvontalentokoneella. Pienemmällä aluskalustolla osallistutaan myös joella tapahtuvaan rajavalvontaan.

Merellä rajavalvonnan lisäksi tehtävinä ovat muun muassa ihmishenkien pelastaminen merihädästä ja ympäristönsuojelullinen valvonta. Tällaisilla monitoimioperaatioilla, joita on vuodesta 2023 alkaen järjestetty myös Itämerellä Suomen isännöimänä, säästetään rahaa ja saavutetaan parempia tuloksia.

Nopean toiminnan reservi valmiudessa

Suomella on lisäksi 30 rajavartiomiestä ja teknistä kalustoa valmiudessa, mikäli rajatilanne jollakin EU-jäsenmaan ulkorajaosuudella äkillisesti heikkenee ja tämä jäsenmaa tarvitsee nopeasti rajavalvontaansa henkilöstö- ja kalustotukea. Tämä yhteensä 1500 rajavartijan vahvuinen nopean toiminnan reservi mahdollistaa tehokkaan lisätuen paineen alla oleville jäsenmaille.

Frontex tukee monipuolisesti jäsenvaltioita

Frontex tukee jäsenmaita myös muun muassa koulutuksen, tilannekuvan sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan saroilla. Frontexin toimintaan osallistumisen lisäkulut Suomen viranomaisille katetaan Euroopan unionin budjetista.

Lisätietoja

Yksikönpäällikkö Jani Järäinen, p. 0295 421 131, [email protected]