Siviilitiedustelua koskevan lainsäädännön uudistaminen

Lakihankkeen tavoitteena on parantaa suomalaisen yhteiskunnan mahdollisuuksia suojautua kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvilta vakavilta uhilta. Siviilitiedustelua koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan vastaamaan muuttuneen turvallisuus- ja kybertoimintaympäristön vaatimuksiin.

Valmistelun taustaa

Suomen turvallisuustilanne muuttui perusteellisesti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja osoitti uhkan Euroopassa olevan todellinen. Venäjän toiminta on myös Suomelle merkittävin kansallisen turvallisuuden uhka.

Venäjän voimistuneen uhkan vuoksi Suomen valtiojohdon on saatava riittävän varhaisessa vaiheessa tietoa Venäjän aikeista ja suunnitelmista. Tiedustelulainsäädäntöä onkin syytä kehittää niin, että nimenomaan ulkomaisista valtiollisista toimijoista voidaan hankkia tietoa entistä tehokkaammin.

Hallitusohjelmassa todetaan, että tiedustelulainsäädäntöä tulee kehittää viranomaisten toimintakyvyn turvaamiseksi tiedustelutoiminnasta saatujen kokemusten, teknologisen kehityksen ja Suomen Nato-jäsenyyden johdosta. 

Tiedustelutietojen luovuttamiseen liittyvää sääntelyä uudistetaan

Suojelupoliisilla on oltava riittävät toimivaltuudet luovuttaa tietoa poliisille silloin, kun sillä on merkitystä kansallisen turvallisuuden kannalta. Poliisi on useimmiten se viranomainen, jolla on toimivaltuudet puuttua kansallista turvallisuutta uhkaavaan toimintaan, esimerkiksi erilaisiin hybridiuhkiin.

Niin sanottua palomuurisääntelyä onkin tarkoitus muuttaa niin, että se mahdollistaa riittävän laajasti suojelupoliisin tiedustelutietojen luovuttamisen poliisille ja muille viranomaisille, joilla on toimivaltuudet konkreettisesti puuttua suojelupoliisin havaitsemaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavaan toimintaan.

Tiedustelutoimivaltuuksien on vastattava teknologiseen kehitykseen

Suojelupoliisin tiedustelutoimivaltuuksia päivitetään siten, että ne vastaavat teknologiseen kehitykseen. Tarkoituksena on muun muassa mahdollistaa tiedustelu laite- ja järjestelmäketjuihin ja viestin sisältöön kohdistuvien hakuehtojen käyttö tiedustelutoiminnassa. 

Suojelupoliisin kaiken toiminnan tarkoitus on suojata Suomen kansallista turvallisuutta ja demokraattista järjestelmää. Toimivaltuudet eivät ole päämäärä vaan keino tuottaa valtiojohdon päätöksenteoksi mahdollisimman arvokasta tietoa ja torjua Suomen ja suomalaisten turvallisuuteen kohdistuvia kaikkein vakavimpia uhkia mahdollisimman tehokkaasti.

Hankkeen organisaatio

Hankkeelle on asetettu työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape. Työryhmässä on jäsenet sisäministeriön poliisiosastolta, rajavartio-osastolta ja kansallisen turvallisuuden yksiköstä, liikenne- ja viestintäministeriöstä, puolustusministeriöstä, suojelupoliisista sekä Pääesikunnasta. Hanketta varten on myös perustettu sihteeristö, joka koostuu sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön ja suojelupoliisin asiantuntijoista.

Eteneminen

Hanke asetettiin 21.12.2023 ja sen toimikausi päättyy 31.7.2026.