Pelastustoimen tehtävät
Pelastustoimen tehtäviä ovat onnettomuuksien ehkäisy ja valvonta, pelastustoiminta sekä väestönsuojeluun varautuminen. Lisäksi pelastustoimi auttaa muita viranomaisia esimerkiksi toimimalla kiireellisissä ensihoitotehtävissä ensivasteena.
Suomen 21 pelastuslaitosta hoitavat vuosittain yli 100 000 hälytystehtävää. Pelastustoiminta on lakisääteistä viranomaistoimintaa, johon kuuluu muun muassa hälytysten vastaanottaminen, väestön varoittaminen, uhkaavan onnettomuuden torjuminen, onnettomuuden uhrien ja vaarassa olevien suojaaminen ja pelastaminen, tulipalojen sammuttaminen ja vahinkojen rajaaminen. Pelastusviranomainen johtaa pelastustoimintaa onnettomuuspaikalla.
Pelastustoimi on paljon muutakin kuin hälytystoimintaa. Onnettomuuksien ehkäisyyn liittyvä työ säästää ihmishenkiä ja yhteiskunnan varoja joka päivä. Onnettomuuksien ennaltaehkäisy koostuu muun muassa ohjauksesta, neuvonnasta, turvallisuusviestinnästä, turvallisuuskoulutuksesta ja valvonnasta, kuten palotarkastuksista. Pelastuslaitos tekee myös palontutkintaa, jonka tavoitteena on estää vastaavat onnettomuudet.
Varautuminen tarkoittaa valmistautumista ennakolta erilaisiin suuronnettomuuksiin, häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Pelastusviranomaiset toimivat yleisjohtajina esimerkiksi myrskyjen ja tulvien aiheuttamissa poikkeustilanteissa.
Pelastustoimella on keskeinen rooli väestönsuojeluun varautumisessa, josta huolehtiminen on nykyisessä turvallisuustilanteessa erityisen tärkeää. Hyvinvointialueet tuottavat pelastustoimen palvelut myös häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Pelastustoimen tehtäviin kuuluu varautua väestönsuojelutehtäviin riittävillä suunnitelmilla ja ennakkovalmisteluilla.
Väestöä varaudutaan suojaamaan kaikissa tilanteissa, myös sodan vaikutuksilta. Pelastustoimen vastuulla on varautua väestön varoittamiseen, väestön suojaamiseen väestönsuojiin ja muihin mahdollisimman hyvän suojan antaviin tiloihin, evakuointeihin sekä pelastus- ja sammutustehtäviin.
Tutustu pelastustoimen tehtäviin:
PelastustoimintaLinkki toiselle sivustolle
Onnettomuuksien ehkäisyLinkki toiselle sivustolle
Varautuminen