Sisäasiainhallinnon toiminta Ukrainan sodassa
Suomi kantaa osana Euroopan unionia vastuunsa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista Ukrainaan. Erityisesti haluamme suojella sotaa pakenevia ihmisiä. Sisäministeriö koordinoi valtion humanitaarista materiaaliapua ja ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamista Suomeen.
Ukrainalaiset ovat vuosina 2022-2024 jättäneet Suomessa yhteensä noin 74 000 tilapäisen suojelun hakemusta. Suomessa on noin 46 000 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista (syyskuu 2024).
Suomi on varautunut Ukrainan tilanteen mahdollisiin vaikutuksiin unionin sisäiseen turvallisuuteen, kuten esimerkiksi Venäjän hybridivaikuttamiseen.
Sisäisen turvallisuuden viranomaiset päivystävät 24/7 ja ovat varautuneet hyvin häiriötilanteisiin osana päivittäistyötään. Suomessa asuvien arjen turvallisuudesta pidetään huolta. Viranomaiset seuraavat tilannetta Ukrainassa ja tilanteen kehitystä ennakoidaan.
Ministeriö valmistelee säädöksiä
Sisäministeriö valmistelee lakimuutokset toimialallaan ja vastaa muun muassa tilapäisen suojelun lainsäädännöstä. Ministeriö on varautunut Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seurauksiin tiiviissä yhteistyössä hallinnonalan virastojen ja muiden ministeriöiden kanssa.
Ministeriö vastaa tehtäviinsä liittyvästä kansainvälisestä ja EU-yhteistyöstä. EU-jäsenmaat toimivat tässä yhdessä ja vaihtavat tiiviisti tietoja ja koordinoivat toimenpiteitä.
Sisäministeriö koordinoi valtion siviiliapua Ukrainaan
Sisäministeriön pelastusosasto koordinoi Suomen valtion siviiliapua Ukrainaan Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta.
Suomi voi antaa siviiliapua ulkomaille toisen maan, EU:n tai kansainvälisen järjestön pyynnöstä. Apu voi olla pelastusmuodostelmia, asiantuntijoita tai materiaaliapua. Apua annetaan esimerkiksi luonnonkatastrofeissa tai ihmisen aiheuttamissa konflikteissa ja suuronnettomuuksissa.
Lisätietoa kansainvälisen avun antamisesta
Suomesta Ukrainaan lähtenyt materiaaliapu
Maahanmuuttoviranomaiset vastaanottavat ukrainalaiset pakolaiset
Sisäministeriö, Maahanmuuttovirasto ja Rajavartiolaitos seuraavat tiiviisti Ukrainan muuttoliiketilannetta. Tiedonvaihtoa on sekä kansallisesti valtionhallinnossa että kansainvälisten kumppanien kanssa. Tilannetiedon välitystä EU:n sisällä on tehostettu entisestään.
Maahanmuuttovirasto ylläpitää vastaanottojärjestelmää ja tekee päätökset Ukrainasta tulevien lupa-asioihin. Ukrainalaiset saavat Suomessa tilapäistä suojelua sodan ajaksi.
Usein kysyttyä: Ukraina | Maahanmuuttovirasto
Toimintaohjeita Ukrainasta saapuville | Maahanmuuttovirasto
Tilapäisen suojelun hakeminen | Maahanmuuttovirasto
Rajavartiolaitos valvoo maahantuloa
Rajavartiolaitos vastaa rajatarkastuksista Suomen ulkorajoilla, selvittää tulijoiden maahantulon edellytykset, sekä ottaa vastaan turvapaikkahakemukset ja tilapäisen suojelun hakemukset. Rajavartiolaitos noudattaa kansallisia ja EU:n linjauksia maahantulon edellytysten arvioinnissa ja joustoissa. Rajavartiolaitos varmistaa rajaturvallisuuden ja maahantulijoiden hallinnan ulkorajalla.
Rajavartiolaitos on myös varautunut rajaturvallisuuden häiriötilanteisiin. Erilaisiin tilanteisiin on olemassa viranomaisten yhteistyönä laaditut toimintasuunnitelmat.
Rajavartiolaitos ohjeistaa maahantulosta Suomeen nettisivuillaan. Ohjeet rajanylitykseen tulee tarkistaa ensisijaisesti verkkosivuilta.
Ukrainan sodan vaikutukset maahantuloon | Rajavartiolaitos
Poliisi rekisteröi maahantulijat
Poliisin tehtävänä Ukrainan tilanteeseen liittyen on vastaanottaa ja rekisteröidä tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa koskevat hakemukset.
Hakemus on jätettävä poliisille tai rajavartiolaitokselle maahan saavuttaessa tai mahdollisimman pian sen jälkeen. Kaikilla poliisilaitoksilla on valmius ottaa vastaan hakemus ja rekisteröidä hakija. Hakemuksen jättämisen jälkeen asian käsittely siirtyy Maahanmuuttoviraston tehtäväksi.
Ulkomaalaisvalvonta | Poliisi
Yhteistietoja tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakeville | Poliisi