Inrikesförvaltningens åtgärder i samband med kriget i Ukraina
Som en del av Europeiska unionen bär Finland sitt ansvar för de konsekvenser som Rysslands anfallskrig mot Ukraina har för landet. Vi vill särskilt skydda människor som flyr kriget. Inrikesministeriet samordnar statens humanitära materiella bistånd och mottagandet av ukrainska flyktingar till Finland.
Ukrainarna har lämnat in sammanlagt cirka 74 000 ansökningar om tillfälligt skydd i Finland 2022–2024. I Finland finns det cirka 46 000 ukrainare som får tillfälligt skydd (september 2024).
Finland har berett sig på de eventuella konsekvenser som läget i Ukraina har för unionens inre säkerhet, till exempel på Rysslands hybridpåverkan.
Myndigheterna med ansvar för den inre säkerheten har jour dygnet runt och är väl förberedda på störningssituationer som en del av sitt dagliga arbete. De sörjer för tryggheten i vardagen för var och en som bor i Finland. Myndigheterna följer med läget i Ukraina och hur situationen utvecklas.
Ministeriet bereder författningar
Inrikesministeriet bereder lagändringarna inom sitt ansvarsområde och ansvarar bland annat för lagstiftningen om tillfälligt skydd. Ministeriet har förberett sig på följderna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina i nära samarbete med ämbetsverken inom förvaltningsområdet och de övriga ministerierna.
Ministeriet ansvarar för det internationella samarbete och EU-samarbete som hänför sig till ministeriets uppgifter. EU:s medlemsstater arbetar tillsammans, utbyter intensivt information och samordnar åtgärderna.
Inrikesministeriet samordnar statens civila bistånd till Ukraina
Inrikesministeriets räddningsavdelning samordnar finska statens civila bistånd till Ukraina via Europeiska unionens civilskyddsmekanism (European Union Civil Protection Mechanism).
Finland kan på begäran av ett annat land, EU eller en internationell organisation ge civilt bistånd till utlandet. Biståndet kan vara räddningsformationer, sakkunnig- eller materialhjälp. Bistånd lämnas till exempel i samband med naturkatastrofer eller konflikter och storolyckor orsakade av människor.
Mer information om lämnande av internationellt bistånd
Migrationsmyndigheterna tar emot ukrainska flyktingar
Inrikesministeriet, Migrationsverket och Gränsbevakningsväsendet följer noga med hur migrationsläget i Ukraina utvecklas. Informationsutbytet har ökats såväl nationellt inom statsförvaltningen som med internationella partner. Förmedlingen av lägesinformation har ytterligare effektiviserats inom EU.
Migrationsverket upprätthåller mottagningssystemet och fattar beslut i tillståndsärenden som gäller personer som kommer från Ukraina. Ukrainarna får tillfälligt skydd i Finland medan kriget pågår.
Svar på vanliga frågor om Rysslands attack mot Ukraina | Migrationsverket
Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina | Migrationsverket
Gränsbevakningsväsendet övervakar inresa
Gränsbevakningsväsendet ansvarar för gränskontrollerna vid Finlands yttre gränser, utreder förutsättningarna för inresa och tar emot asylansökningar och ansökningar om tillfälligt skydd. Gränsbevakningsväsendet följer nationella och EU:s riktlinjer vid bedömningen av förutsättningarna för inresa och eventuell flexibilitet i fråga om dem. Gränsbevakningsväsendet säkerställer gränssäkerheten och kontrollen av invandrarna vid den yttre gränsen.
Gränsbevakningsväsendet har också förberett sig på störningssituationer i gränssäkerheten. Det finns handlingsplaner för olika situationer som myndigheterna utarbetat tillsammans.
Gränsbevakningsväsendet ger anvisningar om inresa till Finland på sin webbplats. Anvisningar om gränsövergång ska i första hand kontrolleras på webbplatsen.
Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina | Gränsbevakningsväsendet
Polisen registrerar invandrare
Polisens uppgift i anslutning till läget i Ukraina är att ta emot ansökningar om tillfälligt skydd och asyl och registrera dem.
En ansökan om internationellt skydd, det vill säga en asylansökan, ska lämnas in till polisen eller Gränsbevakningsväsendet vid ankomsten till landet eller så snart som möjligt efter det. Alla polisinrättningar har beredskap att ta emot en ansökan och registrera en sökande. Efter att ansökan har lämnats in överförs behandlingen av asylärendet till Migrationsverket.
Utlänningsövervakning | Polisen
Kontaktuppgifter till personer som söker tillfälligt skydd eller asyl | Polisen