Frågor och svar om flaggan
-
Finlands flagga intar alltid hedersplatsen i raden av flaggstänger. Den förnämsta platsen i en rad med tre flaggstänger är den mittersta flaggstången, som intas av Finlands flagga. I den nästa flaggstången i rangordning, den vänstra från gångriktningen sett, placeras den utländska nationens flagga. I den högra flaggstången placeras EU–flaggan.
Om man har tre flaggstänger men bara använder två flaggor, dvs. Finlands flagga och t.ex. en utländsk nations flagga eller EU–flaggan, kan flaggorna också placeras så att Finlands flagga placeras i de två yttersta flaggstängerna och den andra flaggan i den mittersta flaggstången.
-
På en officiell eller vedertagen flaggdag bör man enligt god flaggsed endast flagga med Finlands flagga.
-
Inrikesministeriet beordrar flaggning t.ex. under officiella statsbesök på de orter som besöks. Också i samband med speciella festhögtider kan inrikesministeriet beordra riksomfattande flaggning. Om ministeriet beordrar flaggning har statens ämbetsverk och inrättningar skyldighet att flagga. Ofta rekommenderas också samtidigt allmän flaggning för andra, men det är bara statens ämbetsverk och inrättningar som har skyldighet att flagga.
-
Ja, man kan flagga med en annan nationalflagga för att hedra en gäst.
-
Flaggtiderna ska helst följas även under fester. Att hala flaggan mitt under en fest kan dock inverka på tillställningens högtidlighet. Om flaggstången finns på ett upplyst område och festen pågår till över normal flaggtid, kan man undantagsvis låta flaggan vara hissad tills festen är över. Flaggan måste dock halas strax efter att tillställningen är slut och får inte lämnas i flaggstången över natten.
-
Flaggan ska hissas och halas enligt flaggtiderna, men det är inte alltid möjligt t.ex. på grund av arbetstiderna. Privatpersoner kan vara flexibla med flaggtiderna, bara flaggan hanteras på ett värdigt sätt. Andra än privatpersoner ska följa flaggtiderna så noggrant som möjligt.
-
Inrikesministeriet har rekommenderat flaggning kl. 8–16 på vintrarna i de nordligaste delarna av landet.
-
För fasadflaggor råder samma flaggtider som för egentliga flaggor, så den ska halas till kvällen.
-
Flaggan får tvättas. En flagga som hissas upp i flaggstång bör alltid vara hel och ren. På nya flaggor finns tvättråd som bör följas. En tvättad flagga ska helst torkas inomhus, inte utomhus på tvättlina. Flaggan ska också strykas enligt anvisningarna före nästa användning.
Om flaggan är sliten får den repareras. Reparationen ska dock göras omärkbart så att reparationen inte syns när flaggan är hissad.
-
Efter användning viks flaggan så att den blåa färgen på Finlands flagga kommer utåt och hakarna och linan är fria. Om flaggan är våt ska den torkas inomhus innan den viks.
ABC om flaggning: I videon visar två alternativa sätt att vika flaggan.
-
Flaggstångens längd beror på husets höjd. Vid byggnader med en eller två våningar ska flaggan synas över taknocken även när det inte är någon vind. Vid höghus ska flaggstången nå upp till tredje våningen. Tabellen nedan anger det riktgivande förhållandet mellan byggnadens taknock och flaggstångens längd i normala fall.
Höjd på husets taknock (m)
Längd på markstång (m)/flaggans nummer
Flaggstorlek (cm)
12
18 m
300 x 489 cm
9-11
17
275 x 450
9-11
16
265 x 432
9-11
15
250 x 409
8
14
225 x 368
7
12
200 x 327
6,5
11
180 x 294
5-6
10
165 x 269
5
9
150 x 245
4,5
8
125 x 204
Seinäsalkoihin lippua valittaessa pitää huolehtia siitä, että lipulla on riittävästi tilaa liehua vapaana joka suuntaa. -
Vid sorgflaggning hissas flaggan först i topp och sänks därefter ner en tredjedel av stångens längd så att flaggans nedre del blir på mitten av stångens längd. När flaggan ska halas hissas den först i topp och halas därefter ner.
-
Under välsignelsen och jordfästningen hissas flaggan på halv stång. När jordfästningen har förrättats hissas flaggan i topp till solnedgången. Flaggan är hissad i topp under minnesstunden för att hedra den döde.