Guide om beredskap för störningar och kriser

Guiden Beredskap för störnings- och krissituationer, som riktar sig till hela befolkningen, innehåller ett brett urval av anvisningar om beredskap för olika exceptionella situationer och om hur man ska agera under sådana situationer. 

Om något exceptionellt inträffar, påverkar vars och ens egen beredskap och eget agerande hur bra vi klarar oss. 

Beredskap innebär att förbereda sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Exempel på situationer som kräver beredskap är 

  • långa el- och vattenavbrott 
  • långvariga driftstörningar i internetuppkopplingen eller banktjänsterna 
  • naturfenomen, till exempel stormar eller terrängbränder 
  • långvariga kriser, till exempel en pandemi eller en militär konflikt. 

Guiden kan läsas på finska, svenska och engelska. Det finns ett sammandrag på finskt och finlandssvenskt teckenspråk. På webbplatsen finns ett pdf-sammandrag på 15 olika språk som kan skrivas ut för eget bruk eller för att ge till närstående. 

Läs guiden: Suomi.fi/beredskap 

Pdf-sammandrag av de grundläggande anvisningarna om beredskap på olika språk 

Den som är förberedd klarar sig bättre, bekanta dig med beredskapsguiden, så vet du vad du ska göra.

Syften med guiden 

Med hjälp av webbguiden  

  • främjar vi olika befolkningsgruppers intresse för egen beredskap för att beredskapen att agera vid störningar ska stärkas 
  • stärker vi förståelsen för den roll som människornas eget agerande och myndigheterna har samt för hur mångsidig beredskapen är 
  • gör vi det lättare att få information om beredskap på olika språk och ser till att innehållen är tillgängliga. 

Det är lättare för finländarna att hitta information när olika aktörers viktiga information och anvisningar finns i en enda webbguide. 

Guiden är ett led i den mer omfattande kommunikationshelheten om egen beredskap 2022–2024 vars syfte är att stärka alla befolkningsgruppers mentala resiliens och kunskap om egen beredskap. 

Inrikesministeriet har finansierat genomförandet av guiden och ansvarat för framtagandet av innehållet. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata samt flera myndigheter och organisationer med ansvar för beredskap och aktionsberedskap har deltagit i utarbetandet av guiden.