Brandsäkerhet förutsätter framsyn
Inrikesministeriet bereder lagstiftningen om brandsäkerhet. Räddningslagen och andra författningar ålägger byggnadens ägare och användare att sörja för brandsäkerheten. Byggnaders ägare och användare ska
- bedöma och avlägsna brandriskerna
- se till att brandvarnarna fungerar
- sörja för att man vid eldsvåda tryggt kan lämna byggnaden (utrymningsvägar)
- sörja för att räddningspersonalen når platsen utan hinder (räddningsvägarnas tillgänglighet).
I arbetet med brandsäkerhet kanaliseras resurser i synnerhet på vårdinrättningar, samlingslokaler och inkvarteringslokaler. Sådana är t.ex. sjukhus, läroanstalter, hotell, elevhem och köpcenter.
I de nationella strategiska målen och i regeringsprogrammet ingår ett mål att halvera antalet eldsvådor före utgången av 2030. För att målet ska kunna nås krävs ett omfattande och tvärsektoriellt samarbete där alla uppmuntras att beakta försiktighet vid hantering av eld.
Räddningsverken övervakar brandsäkerheten
Räddningsverken utför brandsyn som inkluderar handledning, upplysning och rådgivning till byggnadens ägare och användare. I samband med brandsyner kan också bestämmelser eller rekommendationer ges bl.a. om säkerhetsarrangemang eller säkerhetsanordningar. Målet är att förebygga bränder och andra olyckor.
Brandsäkerheten förbättras så småningom
År 2024 larmades räddningsverket till 5025 byggnadsbränder. Av dessa bränder uppstod 2768 i bostadshus. Vanliga brandorsaker var matlagning utan tillsyn eller fel i elektrisk utrustning eller elinstallationer.
I Finland omkommer cirka 40–60 personer i bränder årligen. Det är fortfarande mycket i internationell jämförelse, även om brandsäkerheten har förbättrats under de senaste åren.
Brandsäkerheten har förbättrats bl.a. därför att
- brandvarnarna har blivit obligatoriska
- självslocknande cigaretter har tagits i bruk samt
- kommunikationen om brandsäkerheten har varit aktiv, inklusive brandsäkerhetskampanjerna.
Mer information
Jari Lepistö, Pelastusylitarkastaja
inrikesministeriet, Pelastusosasto, Pelastustoimen yksikkö Telefon:0295488218 E-postadress: [email protected]