Bekämpning av terrorism genom myndighetssamarbete
Det finns inte någon enhetlig internationellt överenskommen definition av terrorism. Oftast är terrorism förknippat med våld eller hot om våld i syfte att uppnå vissa mål och för att orsaka oroligheter eller rädsla. Som fenomen definieras terrorism som verksamhet som innehåller gärningar i strid med den nationella lagen eller den internationella rätten, våld eller hot om våld samt strävan efter att orsaka oroligheter eller rädsla.
I Finland definieras brott som begåtts i terroristiskt syfte i 34 a kap i strafflagen.
I Finland har polisen det huvudsakliga ansvaret för bekämpningen av terrorism. Tyngdpunkten i bekämpningen av terrorism ligger i förebyggande åtgärder. Hur man lyckas med dessa åtgärder hänger ihop med hur brett och tätt samarbetet mellan olika aktörer är. Förutom att myndigheterna samarbetar är det nödvändigt att tredje sektorn deltar.
Terrorhotbedömning
Skyddspolisen gav den senaste terrorhotbedömningen i mars 2021. Terrorhotet ligger i Finland på nivå två på en skala från ett till fyra, det vill säga på förhöjd nivå. Hotnivåerna är låg, förhöjd, hög och mycket hög.
Hotnivån ligger kvar på samma nivå som året innan, men i fråga om extremhögern är lägesbilden mer oroväckande än förr.
Det största hotet om terrorattentat utgörs av enskilda aktörer och smågrupper som stöder en högerextrem eller radikalislamistisk ideologi. Det förekommer betydande terrorstödjande verksamhet i Finland. Antalet målpersoner för kontraterrorism är omkring 390.
Underrättelse har en väsentlig roll
Målet med terrorismbekämpningen är att identifiera de hot som riktas mot Finland i ett så tidigt skede som möjligt och att hindra genomförandet av dessa. Statsrådet har dragit upp riktlinjer för terrorismbekämpning och förutsätter att den utvecklas. Dessutom har man till exempel i Europeiska unionens strategi och handlingsplan för terrorismbekämpning definierat internationellt samarbete och åtgärder för bekämpning av terrorism.
Underrättelseverksamheten och samarbetet mellan nationella och internationella myndigheter spelar en stor roll i terrorismbekämpningen. I Finland har Skyddspolisen det huvudsakliga ansvaret för att följa upp och analysera fenomenen i anslutning till terrorismen.
Centralkriminalpolisen ansvarar för förundersökning av terroristbrott
Polislagen, förundersökningslagen och tvångsmedelslagen styr avslöjandet och undersökningen av terroristbrott. I Finland ansvarar Centralkriminalpolisen för förundersökning av terroristbrott. Skyddspolisen bistår Centralkriminalpolisen vid behov i undersökningen. Även andra myndigheter medverkar i förundersökningen och stöder genom sina åtgärder den polisenhet som utför förundersökningen.
Nyheter
Inrikesministeriet bereder lagstiftning enligt en EU-förordning för att ingripa i spridning av terrorisminnehåll online
Inrikesministrarna diskuterar migrationen, läget i Afghanistan och bekämpningen av sexuellt våld mot barn
EU:s inrikesministrar diskuterar situationen i Afghanistan
Läs mera
- Den nationella strategin för bekämpning av terrorism 2018-2021
- Mellanrapport: Den nationella strategin för bekämpning av terrorism 30.6.2016 | fi
- Europeiska unionens strategi och handlingsplan för att bekämpa terrorism
- EU Terrorism Situation & Trend Report 2021
- Skyddspolisens årsbok 2021
- Översikt av den nationella säkerheten 2021 | skyddspolisen
- Terrorhotbedömning | skyddspolisen
- Kontraterrorism | skyddspolisen
- Civil underrättelse