Ordnande och styrning av tjänsterna

För ordnandet av räddningsväsendets tjänster ansvarar 21 välfärdsområden och Helsingfors stad. Räddningsverket är en del av välfärdsområdets organisation och producerar räddningsväsendets tjänster. Det finns sammanlagt 21 räddningsverk. Mellersta Nylands räddningsverk producerar räddningsväsendets tjänster både i Mellersta Nylands välfärdsområde och i Vanda och Kervo välfärdsområde.

Tjänster som hör till räddningsverksamheten kan enligt avtal skaffas också av avtalsbrandkårer eller andra organisationer eller sammanslutningar som är verksamma inom räddningsbranschen. Välfärdsområdet ansvarar för att räddningsväsendets lagstadgade uppgifter fullgörs och servicenivå tillgodoses.
Staten svarar för finansieringen och den strategiska styrningen av räddningsväsendet. Välfärdsområdenas verksamhet och ekonomi styrs som en helhet i samarbete mellan tre ministerier, det vill säga finansministeriet, inrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet. Styrningen av välfärdsområdena är en process med en återkommande årscykel. Med välfärdsområdena förs bland annat årliga styrningsförhandlingar. 

Inrikesministeriet ansvarar för den strategiska och funktionella styrningen av räddningsväsendet. Inrikesministeriet leder, styr och utövar tillsyn över räddningsväsendet samt tillgången till och nivån på dess tjänster. Regionförvaltningsverken stöder inrikesministeriet i riksomfattande uppgifter, utövar tillsyn över räddningsväsendet och tillgången till och nivån på räddningsväsendets tjänster samt samordnar den regionala beredskapen. Företrädare för statliga räddningsmyndigheter är inrikesministeriets räddningsöverdirektör och de tjänstemän vid inrikesministeriet och regionförvaltningsverket som denne förordnat.

21 välfärdsområden och Helsingfors stad ansvarar för ordnandet av räddningsväsendets tjänster - Staten ansvarar för finansieringen och den strategiska styrningen av räddningsväsendet - Tillgången till räddningsväsendets tjänster, tjänsternas genomslagskraft och kvalitet samt kostnadseffektiviteten och produktiviteten följs och utvärderas årligen.

Räddningsväsendets servicenivå

Servicenivån för välfärdsområdets räddningsväsende ska vara tillräcklig med tanke på de nationella, regionala och lokala behoven, olycksriskerna och andra risker. Räddningsväsendets tjänster ska planeras och genomföras så att de kan skötas så effektivt och ändamålsenligt som möjligt och så att behövliga åtgärder vid olyckor och tillbud kan vidtas effektivt och utan dröjsmål. Detta är särskilt viktigt i det nuvarande säkerhetsläget. 

Räddningsväsendets tjänster är närtjänster. Så gott som alla räddningsväsendets tjänster tillhandahålls där kunden finns (räddningsverksamhet vid olyckor) eller produceras nära/hos kunden (brandsyn, säkerhetskommunikation och utbildning) Nätverket av brandstationer ska vara tillräckligt tätt för att hjälpen ska komma fram till olycksplatsen så snabbt som möjligt. 

Inrikesministeriet utarbetar årligen en riksomfattande utredning för att bedöma hur räddningsväsendets tjänster genomförs och om finansieringen är tillräcklig i välfärdsområdena. Enligt utredningen 2023 är servicenivån inom räddningsväsendet fortsatt god i hela landet, men det finns regionala skillnader. Välfärdsområdenas ekonomiska läge medför utmaningar för utvecklingen av räddningsväsendets tjänster. Tillgången på yrkeskunnig personal är den mest kritiska faktorn. 

Mer information:
Inrikesministeriets utredning om räddningsväsendets tjänster och ekonomiska lägeLänk till en annan webbplats | fi
Handbok för ledamöter i välfärdsområdesfullmäktigeLänk till en annan webbplats
Styrningen av välfärdsområdena I finansministerietLänk till en annan webbplats