Personalen inom räddningsväsendet
Kärnan i räddningsverksamheten är kompetent personal som har beredskap att arbeta i alla typer av olycks- och störningssituationer och inom prehospital akutsjukvård.
I de största tätorterna deltar i första hand räddningsstationens personal i huvudsyssla, som är i ständig beredskap, i räddningsverksamheten. På annat håll kan verksamheten skötas av personal i bisyssla eller avtalsbrandkårers personal. Det finns cirka 5 000 heltidsanställda, av vilka cirka 4 500 är heltidsanställda räddningspersoner.
Enligt utredningen om behovet av räddningspersoner behövs det cirka 2 300 nya räddningspersoner i Finland före 2032. Det totala behovet av räddningspersoner grundar sig på att räddningspersoner går i pension eller övergår till underbefäls- och befälsuppgifter samt att aktionsberedskapen förbättras. Antalet studieplatser vid räddningsutbildningen har fördubblats vid Räddningsinstitutet och Helsingfors räddningsskola sedan hösten 2024. Det ökade antalet studieplatser underlättar personalsituationen i framtiden, förutsatt att välfärdsområdena anställer de utexaminerade räddningspersonerna.
Avtalsbrandkårerna är en viktig del av räddningsväsendet. Antalet medlemmar i avtalsbrandkårer är cirka 14 500. I glesbygden är avtalsbrandkåren ofta först på olycksplatsen. I praktiken deltar avtalsbrandkårerna i cirka hälften av räddningsväsendets uppdrag. Tillgången på personal och om personalen räcker till är utmaningar även för avtalsbrandkårsverksamheten.
Mer information:
Aktörer inom räddningsväsendetLänk till en annan webbplats
Pelastajatarveraportti (Rapport om behovet av räddningspersoner, på finska) I RäddningsinstitutetLänk till en annan webbplats