Petra Tikkaa kiinnostaa ulkomaalaisoikeuteen ja kansainväliseen suojeluun liittyvät asiat

korkeakouluharjoittelijana maahanmuutto-osaston politiikkayksikössä keväällä 2021

Petra Tikka.

Mitä opiskelet ja miten päädyit töihin meille?

-Opiskelen oikeustieteitä ja olen aina ollut kiinnostunut ulkomaalaisoikeudesta ja turvapaikkajärjestelmään liittyvistä asioista ja olen tehnyt opinnäytetöitäkin näistä aiheista. Myös perus- ja ihmisoikeudet ovat lähellä sydäntäni. Graduni tulee liittymään turvapaikkajärjestelmään valtiosääntöoikeudellisesta näkökulmasta. Näin ollen oli luontevaa hakeutua työharjoitteluun sisäministeriön maahanmuutto-osastolle.

Ovatko työtehtävät vastanneet odotuksiasi?

-Kyllä. Minulla on ollut kaksi isoa vastuualuetta, joiden parissa olen saanut tehdä töitä. Ensimmäinen on ulkosuomalaisstrategia, jonka avulla kehitetään ulkomailla asuvien suomalaisten vaikutusmahdollisuuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Toinen kokonaisuus on EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistaminen, johon liittyen olen esimerkiksi päässyt tekemään tietopakettia sisäministerille lapsen edusta ja haavoittuvuudesta turvapaikkaprosessissa.

Mikä on ollut parasta harjoittelussasi?

-Minulle on annettu mahdollisuus tehdä töitä todella asiantuntevien ihmisten kanssa. Työhön on myös sisältynyt sopivasti itsenäistä vastuuta. Yksi parhaimmista asioista on ollut se, että esimieheni ja ohjaajani ovat kuunnelleet mikä minua kiinnostaa ja olen itse voinut vaikuttaa toimenkuvaani. Heitä on myös kiinnostanut se, että saan harjoittelustani mahdollisimman paljon irti. Tämä on tuntunut tosi hyvältä.

Miten korona on vaikuttanut sinun työntekoon?

-Kävin ekana päivänä toimistolla, muuten olen ollut koko ajan etänä. Onhan tämä ollut erilaista kun ei tapaa työkavereita livenä. Sosiaalinen kanssakäyminen kollegojen kanssa on jäänyt aika minimiin kun esim. yhteisiä kahvitaukoja ei ole. Lähes kaikki keskustelut liittyvät työhön, muuta kommunikaatiota ei ole kovinkaan paljon. Politiikkayksikössä minut on kuitenkin etäyhteyksillä otettu todella hyvin mukaan tiimiin ja olen kokenut, että olen osa työyhteisöä. Ja on koronassa ollut myös yksi hyvä puoli. Olen päässyt etänä osallistumaan useisiin EU-kokouksiin mihin en olisi muuten ikinä päässyt, jos ne olisi pidetty livenä Brysselissä.

Minkälaisesta työstä haaveilet tulevaisuudessa?

-Minua kiinnostaa työskennellä valtiolla. Myös EU, YK ja muut järjestöt ovat potentiaalisia työpaikkoja tulevaisuudessa. Haaveenani on olla työssä, jossa pystyn vaikuttamaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen.