Hyppää sisältöön
Media

Euroopan unionin lipun käyttöä lisätään valtioneuvoston rakennuksissa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2023 10.09
Tiedote

Valtioneuvoston rakennuksissa lisätään liputtamista EU-lipulla liputuspäivinä. Kyseessä on sisäministeriön aloitteesta tehtävä kokeilu, joka alkaa Eurooppa-päivänä 9.5.2023 ja päättyy vuoden päästä Eurooppa-päivään. EU-lipulla liputetaan Suomen lipun rinnalla niissä valtioneuvoston rakennuksissa, joissa on kaksi tai useampi lipputanko.

Suomen lipun päivänä eli juhannuspäivänä ja itsenäisyyspäivänä liputetaan jatkossakin ainoastaan Suomen lipulla. Lisäksi saamelaisten kansallispäivänä 6.2. liputetaan Saamen ja Suomen lipuilla, romanien kansallispäivänä 8.4. liputetaan Suomen lipulla ja romanien lipulla sekä Ahvenanmaan itsehallintopäivänä 9.6. Suomen lipulla ja Ahvenanmaan lipulla.

EU-lipun käyttö vahvistaa Suomen yhteyttä eurooppalaiseen arvoyhteisöön

Liputuskokeilun tavoitteena on vahvistaa visuaalisesti Suomen yhteyttä Euroopan unioniin ja eurooppalaiseen arvoyhteisöön.

-  Euroopan unionin jäsenyys on lujittanut Suomen paikkaa osana eurooppalaista arvoyhteisöä. Poikkeuksellisina vuosina EU-jäsenyyden merkitys on korostunut entisestään. EU on ennen kaikkea rauhan ja vakauden projekti, ja Suomen paikka on osana Euroopan unionia. Lisäämällä EU-lipun käyttämistä haluamme tuoda yhteyttämme Euroopan unioniin paremmin näkyväksi, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

Suomessa EU-lipulla liputtaminen on aiemmin vakiintunut erityisesti osaksi Eurooppa-päivän ja ulkorajojen liputusta. EU-lipun käytöstä ei ole yhteisiä kaikkia unionin maita koskevia säännöksiä.

Sisäministeriö on myös ohjeistanut sisäasiainhallinnon virastoja ja laitoksia liputtamaan EU-lipulla liputuspäivinä lukuun ottamatta Suomen lipun päivää, saamelaisten kansallispäivää, romanien kansallispäivää ja Ahvenanmaan itsehallintopäivää.

Sisäministeriö kerää palautetta kokeiluun osallistuneilta virastoilta ja jatkoa arvioidaan saadun palautteen perusteella kokeiluvuoden päättyessä.

Lisätietoja:

valtiosihteeri Akseli Koskela, p. 050 418 2274, [email protected]
asiantuntija Aino Tuovinen, p. 0295 488 317
erityisasiantuntija Janne Juujärvi, p. 0295 488 440, [email protected]

Krista Mikkonen