Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kansliapäällikkö Salmi ja Venäjän varasisäministeri Gorovoy tapasivat Tampereella

Sisäministeriö 3.4.2019 14.09
Tiedote 30/2019

Kansliapäällikkö Ilkka Salmi ja Venäjän varasisäministeri Alexander Gorovoy tapasivat 2.–3.4. Tampereella. Kyseessä oli varasisäministeri Gorovoyn ensimmäinen vierailu Suomessa.

Vierailu on seurausta marraskuussa 2018 Suomen ja Venäjän sisäministerit allekirjoittamasta kaksivuotisesta yhteistyöohjelmasta, jossa sovittiin vuosittaisista korkean tason tapaamisista. Ensimmäinen ohjelman mukainen varaministeritason tapaaminen järjestettiin nyt Tampereella.

Vierailun teemana olivat poliisi- ja maahanmuuttokysymykset. Varasisäministeri Gorovoy tutustui Tampereella sijaitsevaan Poliisiammattikorkeakouluun ja seurasi opiskelijoiden koulutukseen kuuluvaa poliisitoiminnallista harjoitusta. Ohjelmassa oli lisäksi tutustuminen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen.

Suomalaiset saivat katsauksen vuoden 2018 FIFA:n jalkapallon maailmanmestaruuskisojen turvallisuusjärjestelyihin, joita varasisäministeri Gorovoy johti Venäjän sisäministeriön puolesta. Venäjän viranomaiset vastasivat 64 jalkapallo-ottelun, noin kolmen miljoonan katsojan, kymmenien valtiopäämiesten, tuhansien toimittajien ja useiden jalkapallojoukkueiden turvallisuudesta kisojen aikana.

– Oli vaikuttavaa kuulla Venäjän kollegaltani, miten mittavasta moniviranomaisyhteistyöstä oli kyse tämän kokoluokan urheilutapahtumassa. Se oli todellinen viranomaisyhteistyön taidonnäyte, kansliapäällikkö Ilkka Salmi toteaa.

Salmi ja Gorovoy keskustelivat myös huumausainerikollisuuden torjumiseksi tehtävästä yhteistyöstä ja sen tiivistämisestä. Agendalla olivat lisäksi laillinen maahanmuutto, laittoman maahantulon yleiskuva molemmissa maissa sekä Venäjän maahanmuuttopolitiikan konsepti, joka on laadittu vuosille 2019–2025.

Venäjän tuoreen maahanmuuttokonseptin yksi lähtökohta on se, että Venäjän väestökehitys johtaa tulevaisuudessa työvoimapulaan.

– Totesimme, että maidemme kehitys on tältä osin samansuuntaista. Tulevaisuudessa meidän on voimakkaammin turvauduttava työperäiseen maahanmuuttoon, summaa Ilkka Salmi käytyjä keskusteluja.

Lisätietoja:

lähetystöneuvos Minna Hulkkonen, p. 050 460 7655, [email protected]