Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kansliapäällikkö Päivi Nerg palkittiin vuoden johtajana

Sisäministeriö
7.6.2016 18.05
Tiedote

Viestintäammattilaisten järjestö ProCom on valinnut sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin vuoden johtajaksi. Nerg palkittiin viestintää ymmärtävänä johtajana, joka on aktiivisesti ja joustavasti ollut median käytettävissä vaikean aiheen, turvapaikanhakijoita koskevan keskustelun, tulkkina.

– Viranomaisten viestintä on menneen vuoden aikana ollut kovalla koetuksella. Turvapaikanhakijoiden ennennäkemätön määrä aiheutti Suomessa valtavan tiedontarpeen. Halusimme vastata siihen, ja vaikeassa tilanteessa tepsivä keino on ollut paikkaansa pitävän tiedon jakaminen - avoin, aktiivinen ja rohkea viranomaisviestintä. Siten olemme pyrkineet rauhoittamaan tilannetta ja vahvistamaan luottamuksen ilmapiiriä, Nerg kertoo.

Rohkeasti mukaan keskusteluun

ProComin mukaan Nergin rauhallinen ja faktapohjainen esiintyminen on tehokkaasti vähentänyt turvapaikanhakijoihin kohdistuneita ennakkoluuloja ja virheellisiä tietoja.

– Johtajana Päivi Nerg on näyttänyt esimerkkiä itsensä likoon laittamisesta sekä ammattimaisesta ja avoimesta toimintatavasta, jolla ylläpidetään yhteiskuntarauhaa kiihkeän kansalaiskeskustelun keskelläkin, toteaa ProComin puheenjohtaja Taina Pieski.

Nerg kertoo saaneensa valtavasti palautetta siitä, että on ollut paljon äänessä. Turvapaikanhakijoita koskevat kysymykset ovat herättäneet voimakkaita tunteita, ja palaute on ollut välillä myös hyvin kriittistä. Siitä huolimatta Nerg on jatkanut vastaamista jatkuviin tietopyyntöihin. ProComin mukaan Nerg onkin osoittanut ymmärtävänsä viestinnän merkityksen sekä strategia- että ruohonjuuritasolla.

– Olen itse tosi iloinen tästä huomionosoituksesta. Olemme tehneet kovasti töitä koko ministeriössä ja hallinnonalalla. Tänään saan ajatella, että olemme ainakin välillä onnistuneet. On selvää, että viestinnän merkitys ja läpinäkyvyyden sekä avoimuuden vaatimukset korostuvat edelleen. Tämä koskee erityisesti julkisen sektorin organisaatioita, eikä vähiten juuri sisäministeriön hallinnonalaa, Nerg toteaa.

– Toimintaympäristön ennakoimattomuus ja median nopeus ovat kasvaneet. Sosiaalisessa mediassa meitä seurataan ja arvioidaan jatkuvasti, haukutaan, joskus joku kiittääkin. Jos jäämme itse tuppisuiksi, joku muu, todennäköisesti asiasta vähemmän tietävä tai puolueellisesti asiaan suhtautuva taho valtaa ilmatilan. Ministeriöissä on valtava määrä asiantuntemusta ja osaamista, niitä on turha jemmata vakan alle, Nerg summaa.

Viestintä auttaa ymmärtämään

Nergin mukaan aktiivinen viestintä taustoittaa sisäministeriön työtä, luo työlle kontekstin ja lisää ministeriön työn ymmärrettävyyttä ja hyväksyttävyyttä yhteiskunnassa – silloin työllä on myös paremmat mahdollisuudet onnistua.

– Kun ympäröivä maailma muuttuu nopeasti, viranomaisten ja asiantuntijaorganisaatioiden on kyettävä viestimään vaikuttavasti ja auttamaan oikealla tiedolla kansalaisia rakentamaan käsitystään maailmasta. Asiantuntijoiden tulee osallistua julkiseen keskusteluun, ja on päivän selvää, että viestintä on osa jokaisen virkamiehen työtä.

Kansliapäällikkö Nergin kuvan voi ladata osoitteesta www.intermin.fi/fi/ministerio/kuvat

Lisätietoja: Kansliapäällikkö Päivi Nerg, p. 050 456 1012, [email protected]