Hyppää sisältöön
Media

Lainsäädäntöhanke käynnistetty Suomen ja Ruotsin välisen poliisiyhteistyösopimuksen voimaansaattamiseksi

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2021 10.28
Tiedote 169/2021
Poliisin hihamerkki.

Sisäministeriö on tänään asettanut lainsäädäntöhankkeen valmistelemaan hallituksen esityksen Suomen ja Ruotsin välisen raja-alueen poliisiyhteistyöstä tehdyn sopimuksen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi.

Suomen ja Ruotsin sisäministerit allekirjoittivat lokakuussa valtiosopimuksen raja-alueen poliisiyhteistyöstä. Sopimusta sovelletaan Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueilla. Ruotsissa sopimusta sovelletaan Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueilla.

Valtiosopimus kattaa vakavien rikosten estämiseen liittyvät kiireelliset tilanteet

Sopimusta sovelletaan vain kiireellisissä tilanteissa, ja se sisältää pääasiassa kahdenlaista yhteistyötä: pyynnöstä ja ilman pyyntöä toteutettavat toimenpiteet. Pyyntö voidaan esittää naapurivaltiolle, jos tarvitaan kiireellistä apua sellaisen vakavan rikoksen torjumiseksi, johon liittyy ihmisen elämää, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara. Tällaisia vakavia rikoksia ovat esimerkiksi raiskaus, törkeä pahoinpitely ja henkirikokset. Pyynnöstä voi kuitenkin aina kieltäytyä.

Hallituksen esityksellä eduskuntaa pyydetään hyväksymään sopimus. Esitys tulee myös sisältämään lakiehdotuksen sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Lisäksi tarkastellaan kansallista lainsäädäntöä ja tarvittaessa se saatetaan asialliselta sisällöltään sopusointuun sopimuksen kanssa.  

Lainsäädäntöhankkeen toimikausi on 20.12.2021- 31.5.2023.

Lisätietoja:
poliisijohtaja Hannele Taavila, p. 0295 488 568, [email protected]