Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mikkonen: Pelastusalan varauduttava ilmastonmuutoksen vaikutuksiin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 21.3.2023 14.00
Uutinen

Ilmastonmuutos on myös turvallisuuskysymys, kirjoittaa sisäministeri Krista Mikkonen blogissaan. Ministeri on kutsunut pelastusalan toimijoita keskustelemaan pelastustoimen varautumisesta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Eilen julkaistu hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n uusin raportti korostaa, että ilmastokriisin torjunnalla on kiire. Ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi Suomen tulee varautua myös ilmastonmuutoksen haittavaikutuksiin. 

Pelastustoimen tehtävänä on suojella ihmisiä, ympäristöä ja omaisuutta ilmastonmuutoksen vuoksi lisääntyvistä sään ääri-ilmiöiltä, kuten myrskyiltä, tulvilta ja maastopaloilta. Sisäministeri Mikkonen järjestää huhtikuussa pelastusalan toimijoille pyöreän pöydän keskustelun, jossa aiheena on pelastustoimen varautuminen ilmastonmuutoksen haittavaikutuksiin. 
 
− Ilmastonmuutokseen varautuminen on pelastustoimelle suuri haaste. Lisääntyvät hälytystehtävät sitovat henkilöstöä ja kalustoa. Vakavimmissa tilanteissa pelastustoimi voi saada niin runsaasti hälytyksiä, että kaikille ei välttämättä riitä viranomaisten apua heti. Siksi myös kansalaisten omatoiminen varautuminen on tärkeää, ministeri Mikkonen kirjoittaa blogissaan.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset vaikuttavat pelastusalan toimintaan jo nyt muun muassa pitkittyneenä kuivuutena ja maastopalojen määrän kasvulla Euroopassa. Sään ääri-ilmiöiden yleistyminen vaikuttaa myös muun muassa heikentyneeseen ruoka- ja vesiturvallisuuteen sekä huoltovarmuuteen. 

− Ilmastotekijöiden yhdistyessä poliittisiin ja taloudellisiin tekijöihin voivat seuraukset olla arvaamattomia. Tulevina vuosikymmeninä ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit kasvavat merkittävästi, jos ilmastotyössä ei nyt onnistuta, ministeri Mikkonen kirjoittaa.