Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mikkonen tapasi Baltian maiden sisäministerit ja Puolan valtiosihteerin Helsingissä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2022 15.36
Tiedote

Sisäministeri Krista Mikkonen tapasi Baltian maiden sisäministerit Lauri Läänemetsin (Viro), Kristaps Eklonsin (Latvia), Agnė Bilotaitėn (Liettua) sekä Puolan valtiosihteeri Bartosz Grodeckin Helsingissä 5.-6.10. Tapaamisen aiheina olivat siviilivalmius ja varautuminen sekä kriittinen infrastruktuuri ja sen suojaaminen.

Ministerit vierailivat 6.10. Merihaan väestösuojassa ja keskustelivat maiden siviilivalmiudesta ja varautumisesta.

-Euroopan turvallisuusympäristö on heikentynyt. Varautuminen uhkiin edellyttää hyvää kansallista, mutta myös kansainvälistä yhteistyötä, josta tämän päivän kokous on hyvä esimerkki. Haasteet ovat laaja-alaisia ja varautumisemme on oltava yhtä laaja-alaista. Sotilaallisen varautumisen lisäksi meidän on vahvistettava siviilivalmiutta, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

Siviilivalmius kattaa monta eri osa-aluetta kuten pelastustoimen, väestönsuojat, kriittisen infrastruktuurin sekä huoltovarmuuden. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta koordinoidaan kansainvälinen siviiliapu muun muassa Ukrainaan.

Pari viimeistä vuotta ovat osoittaneet, että EU-maiden yhteistä kriisinkestävyyttä pitää vahvistaa entisestään. Yhteiskuntien resilienssi eli kriisinkestävyys on entistäkin tärkeämpää muuttuvassa turvallisuusympäristössä.

Riskit ja uhat kriittisen infrastruktuurin haavoittumisesta ovat lisääntyneet

Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan yhteiskunnan elintärkeitä rakenteita, palveluja ja toimintoa. Kansallisesti kriittiset järjestelmät ja palvelut ovat tänä päivänä yhä enemmän valtioiden rajat ylittäviä, toisistaan riippuvaisia ja yksityisen sektorin tuottamia.

Riskit ja uhat kriittisen infrastruktuurin haavoittumisesta ovat lisääntyneet moninkertaisesti Venäjän hyökättyä laittomasti Ukrainaan helmikuussa. Syyskuun lopulla havaitut Nord Stream kaasuputkivuodot Itämerellä ovat yksi esimerkki tästä.

Sisäministeriö käynnistää lähiaikoina lainsäädäntöhankkeen, jolla vahvistetaan kriittisen infrastruktuurin kriisinkestävyyttä, parannetaan toimijoiden häiriönsietokykyä sekä jatkuvuudenhallintaa ja siten vahvistetaan Suomen kansallista turvallisuutta. Hankkeen asettamisesta linjattiin turvallisuusympäristön muutoksesta annetussa valtioneuvoston ajankohtaisselonteossa.

Lisätietoja:
ministeri Mikkosen erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, [email protected]
varautumisjohtaja Jussi Korhonen, p. 0295 488 289, jussi.kor[email protected] (siviilivalmius ja varautuminen)
neuvotteleva virkamies Eero Kytömaa, p. 0295 488 280, [email protected] (kriittinen infrastruktuuri ja sen suojaaminen)