Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Ohisalo osallistuu ylimääräiseen EU:n sisäministerikokoukseen Brysselissä

Sisäministeriö 4.3.2020 9.05
Tiedote 16/2020
Euroopan unionin lippu.

Sisäministeri Maria Ohisalo osallistuu 4.3. ylimääräiseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Euroopan unionin sisäministerit kokoontuvat Brysselissä keskustelemaan ajankohtaisesta tilanteesta Kreikan ja Turkin rajalla.

– On todella tärkeää, että EU:n jäsenvaltiot yhdessä tukevat Kreikkaa ulkorajojen valvonnassa ja sen pyrkimyksissä hoitaa vaikeaa muuttoliiketilannetta Kreikan ja Turkin rajalla. Kaikessa EU:n toiminnassa on kunnioitettava perus- ja ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä velvoitteita, sisäministeri Ohisalo toteaa.

Välimeren alueen EU-valtioilla on keskeinen rooli Eurooppaan kohdistuvan muuttoliikkeen hallinnassa. 

Suomi tukee Välimeren alueen valtioita vaikeassa tilanteessa

Helpottaakseen Välimeren alueen unionin ulkorajavaltioissa olevien turvapaikanhakijoiden humanitaarista tilannetta, valtioneuvosto päätti helmikuun lopussa, että Suomi vastaanottaa 175 turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Suomeen vastaanotetaan ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia alaikäisiä sekä yksinhuoltajaperheitä, joilla on todennäköisesti perusteet saada kansainvälistä suojelua ja jotka tulevat erityisen heikon turvallisuustilanteen maista, kuten Syyriasta ja Afganistanista. 

Hakijoita voidaan vastaanottaa Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta sen mukaan, missä henkilöiden tilanne on vakavin.

Maahanmuuttovirasto jatkaa osallistumista turvapaikka-asioiden tukivirasto EASO:n operaatioihin neljällä asiantuntijalla vuonna 2020. Asiantuntijat toimivat Italiassa, Kreikassa, Kyproksella ja Maltalla kansallisen turvapaikkaprosessin tukena tehden turvapaikkapuhutteluja ja päätössuosituksia.

Rajavartiolaitos puolestaan tukee Kreikan ulkorajavalvontaa Frontexin kautta. Kreikan ja Turkin välisellä merirajalla on käynnissä yhteisoperaatio Poseidon, jossa on tällä hetkellä Suomesta Rajavartiolaitoksen partiovene ja yhteensä 14 rajavartijaa eri tehtävissä. Rajavartiolaitoksen henkilöstöä on Frontex-operaatioissa Kreikan lisäksi muun muassa Italiassa, Albaniassa ja Bulgariassa.

Kreikka on lisäksi pyytänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta materiaalista apua, erityisesti telttoja, WC- ja saniteettikontteja sekä ensiaputarvikkeita. Suomi selvittää parhaillaan mahdollisen avustuksen lähettämistä. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi teltat ja huovat.

Lisätietoja
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 2216, [email protected] 
sisäministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, p. 040 053 6973