Hyppää sisältöön
Media

Rakennusten nuohous virusepidemian pitkittyessä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 14.5.2020 15.28
Uutinen
Nuohooja katolla.

Koronavirusepidemian pitkittyminen vaikuttaa rakennusten tulisijojen ja savuhormien nuohouksen tilaamiseen ja toteuttamiseen. Sisäministeriö suositti 31.3.2020 siirtämään muun kuin välttämättömän nuohouksen myöhempään ajankohtaan koronavirustilanteen aikana. Rakennusten nuohouksia ei kuitenkaan voi siirtää määräämättömäksi ajaksi tai jättää kokonaan tekemättä.

Tämän hetkisten tietojen perusteella koronaepidemiatilanne ja poikkeukselliset olot jatkuvat vielä pitkään. Paloturvallisuussyistä on kuitenkin tärkeää, että rakennusten omistajat eivät siirtäisi nuohouksia perusteettomasti ja että säännöllisessä käytössä olevat tulisijat ja savuhormit nuohottaisiin säädetyin määrävälein.

Nuohouksen osalta epidemiatilanne ja tartuntojen leviämisen estäminen edellyttävät uudenlaisia toimintatapoja niin nuohoojilta kuin nuohouspalvelujen asiakkailta, koska nuohous pääosin tapahtuu asuintiloissa. Rakennuksen omistajan ja haltijan tulee sopia nuohoojan kanssa etukäteen tapauskohtaisista suojaamistoimenpiteistä ja -menettelyistä. Tämä on erityisen tärkeää yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien osalta.

Säännöllisen nuohouksen lisäksi rakennuksen omistajan tai haltijan on pidettävä tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti. Nuohooja voi merkitä asiakkaalle annettavaan nuohoustodistukseen laajemmin myös tulisijan käyttöä opastavia tietoja. Nuohoustodistukseen kirjataan aina nuohoojan mahdollisesti havaitsemat viat ja puutteet.

Sopivaa nuohousajankohtaa suunnitellessa rakennuksen omistajan olisi hyvä huomioida, että lämmityskauden alku syys-marraskuussa on perinteisesti nuohouspalvelujen sesonkiaikaa. Jos nuohous on ajankohtainen kevään tai kesän aikana, nuohousta ei välttämättä kannata siirtää syksyyn asti, jolloin nuohouspalveluja voi johtua muutenkin jonottamaan. Nuohouksen tilausvaiheessa olisi myös syytä tarkistaa nuohouksen hinta etukäteen, koska nuohouksen hintasääntely päättyi vuonna 2019.

Virusepidemiasta huolimatta nuohouskäynti on välttämätön, jos tulisija tai hormi ei vedä tai toimi muutoin kunnolla. Nuohous voi olla myös välttämätöntä, jos nuohous on jo tällä hetkellä reilusti myöhässä. Vastuu tulisijojen ja savuhormien kunnossapidosta ja nuohouksen tilaamisesta on rakennuksen omistajalla.

Lisätietoja:

yli-insinööri Jaana Rajakko, p. 0295 488 435, [email protected]