Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sisäministeri Ohisalo ja Viron sisäministeri Helme keskustelevat yhteistyöstä Itämeren öljyntorjunnassa

Sisäministeriö
25.8.2020 10.07
Tiedote 99/2020

Sisäministeri Maria Ohisalo tapaa tänään kollegansa, Viron sisäministeri Mart Helmen Tallinnassa. Ministerien on määrä allekirjoittaa Suomen ja Viron välinen öljyntorjuntaa koskeva yhteisymmärryspöytäkirja.

Yhteisymmärryspöytäkirjan tavoitteena on vahvistaa Rajavartiolaitoksen sekä Viron poliisi- ja rajavartioviraston yhteistoimintaa sopimalla joustavista yhteistyöjärjestelyistä. Yhteisymmärryspöytäkirjassa sovitaan öljyntorjuntaan liittyvän yhteistyön tiivistämisestä, kuten harjoitusyhteistyöstä. Torjuntatoimien kehittämistä ja tiedonvaihtoa on tarkoitus jatkaa kahdenvälisissä vuosittaisissa tapaamisissa. 

– Suuronnettomuus merellä edellyttää tiivistä yhteistyötä kaikkien Itämeren maiden, mutta erityisesti naapurivaltioiden välillä. Suomella ja Virolla on pitkät perinteet kahdenvälisessä yhteistyössä. On tärkeää, että meillä on myös ympäristövahinkojen torjunnassa valmius mahdollisimman tehokkaaseen yhteistyöhön, toteaa ministeri Maria Ohisalo.

Suomessa Rajavartiolaitos huolehtii alusöljyvahinkojen ja aluskemikaalivahinkojen torjunnan järjestämisestä ja kehittämisestä. Pelastustoimi vastaa oman toiminta-alueensa vesialueen sekä maa-alueen öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunnasta. Sisäministeriön vastuulla ovat öljyvahinkojen ja aluskemikaalivahinkojen torjunnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen.

Viro järjestää vuosittaisen torjuntaharjoituksen

Sisäministerit keskustelevat tapaamisessaan lisäksi muun muassa koronaviruspandemian aiheuttamasta tilanteesta Schengen-alueen sisä- ja ulkorajoilla sekä rajaviranomaisten sotilaallisiin maanpuolustustehtäviin liittyvästä tietojenvaihdosta.

Ministerit Ohisalo ja Helme ovat keskiviikkona 26.8. mukana seuraamassa Helcom Balex Delta -harjoitusta. Balex Delta on Itämeren suojelusopimuksen (Helcom) mukainen ympäristövahinkojen torjunnan operatiivinen harjoitus. Suomesta siihen osallistuvat Rajavartiolaitoksen Turva, Merivoimien öljyntorjunta-alus Halli sekä uusi öljyntorjuntasopimusalus Grisslan. 

Balex Delta -harjoitus on järjestetty vuosittain vuodesta 1990 lähtien. Järjestelyvastuu vaihtuu vuosittain Itämeren maiden välillä, ja tänä vuonna vuorossa on Viro. Vuoden 2021 harjoitus järjestetään Suomessa Kotkan alueella.

Lisätietoja:

meriturvallisuusjohtaja, komentaja Ismo Siikaluoma, p. 0295 421 151, [email protected]
ministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, p. 0400 536 973